Grybaukite per jaunatį. Ji prasidėjo

Grybaukite per jaunatį. Ji prasidėjo

Kol vieni skundžiasi skurdžiu grybų derliumi, kiti džiaugiasi turintys galimybę prisirinkti jų kalnus. Aukštaičiams šie metai dosnūs baravykų.

Subačiaus (Kupiškio r.) apylinkėse grybaujanti Genutė Vaičikauskienė tvirtina, kad pastaruoju metu miškuose grybautojų - it populiaraus festivalio dalyvių. „Grybauju vadinamajame Valiuko miške prie Subačiaus, taip pat Anykščių rajone, važiuojant į Troškūnus. Visada ten grybauju, žinau vietas, žinoma, dėl miško kirtimo grybingos vietos nyksta. Mašinų dabar miške pilna, nėra net kur pastatyti, tačiau žmonės grįžta pilnais krepšiais. Dabar kaip tik raudonikių metas“, - juokiasi moteris ir priduria, kad jos laimikiai toli gražu nėra didžiausi, mat sutikti grybautojai giriasi ir po 500 baravykų per dieną prirenkantys.

G.Vaičikauskienė pataria grybus rinkti per jaunatį, tada jie mažiau kirmija. Be to, geriau grybauti nuo ankstaus ryto, kol dar ūkanota, nes rytinės saulės žemi šešėliai miško paklotę „nudažo“ margai.

Paklausta, kur tuos baravykus deda, dailės mokytoja prisipažįsta, kad kaip menininkei labiau patinka pats procesas miške, bet kai jau prisirenki, tenka grybams ir „pagarbą atiduoti“, užkonservuoti, iškepti, šaldyti... „Konservavau dalį jų, labai patinka marinuoti, dalis šaldiklyje, o didesnius baravykus džiovinau. Kai ateina šventės, mėgstu stiklainiuką gražių baravykų ir padovanoti, prieš Kalėdas kokia drobule užrišu stiklainiuką ir įteikiu. Smagu“, - šypsosi moteris.

Tiesa, su grybais visokių keistenybių: užeini vienoje salelėje baravykų, visi sveiki gražūs, o vos už kelių dešimčių metrų - visi sukirmiję. Kupiškio rajono pakelės nusėtos grybų pardavėjų, tačiau, pasak G.Vaičikauskienės, nusipirkęs krepšį baravykų negali būti tikras, kad juos ir suvalgysi.

„Būna, nusipjauni baravyką, kotas geras, o perpjauni galvą - sukirmijęs. Žmogui pirkti išeina vos ne nuostolis. Pasakojo pažįstama, kad turguje pirko baravykų ir visi buvo sukirmiję, o kaina juk nemaža, už nedidelį krepšiuką 8 eurų prašoma“, - teigia moteris.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder