Gogel-mogel, hopel-popel ir kitos makalošės

Kitoks Velykų desertas. Gogel-mogel, hopel-popel ir kitos makalošės

Anglai sako "haga-maga", lenkai - "kogel-mogel", rusai - "gogol-mogol", vokiečiai - "kudel-mudel" arba "gogel-mogel"... Vyresnioji karta supranta, apie kokį desertą čia kalbama: tai kiaušinių tryniai, plakti su cukrumi.

Manoma, kad produktas atėjęs iš XVII a. Europos žydų bendruomenės teisės kodekso "Shulchan Arukh", kuris leido vartoti saldų sirupą ir/arba žalius kiaušinius per šabą, kad balsas taptų malonesnis.

Gogelis, atgavęs balsą

Gogelmogelis geriausiai žinomas Rytų bei Centrinėje Europoje. Sakoma, jog Lietuvoje gogelmogelius išpopuliarinę Vilniaus žydai.

Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje manoma, jog šis desertas paplitęs iš Mogiliavo - seno Kijevo Rusios miesto, kuriame XVI a. buvo susikūrusi didelė žydų bendruomenė.

Pasak legendos, šiame mieste gyvenęs žydas kantorius (sinagogos vyriausias giedotojas), pavarde Gogel. Kartą jis praradęs balsą ir kiaušinių-cukraus plakiniu išsigydęs gerklę.

Taip receptas gavęs Gogelio iš Mogiliavo pavadinimą.

Klasika

Klasikinis gogemogelio receptas: 3 kiaušinių tryniai, 1 stiklinė cukraus. Plakti, kol cukrus ištirps ir masė taps balta. Plakant galima įlašinti šlakelį romo. Tinka kavai pagardinti.

Perspėjimas. Nors žali kiaušiniai yra maistingi ir organizmui naudingi, tačiau juos vartojant esama rizikos sveikatai - gali būti užkrėsti bakterijomis (salmonelėmis).

Apsisaugoti nuo šios rizikos galima vartojant pasterizuotus kiaušinius.

Hopel-popel

Panašus į gogelmogelį" gėrimas skanaujamas Rytinėje Vokietijoje (Šiaurė Vakarų Vokietija) ir vadinamas hopelpopeliu.

Tokiu vardu vadinami mažiausiai trys patiekalai: desertas iš grietinėlės ir kiaušinių trynių, gėrimas iš minėtų ingredientų ir dar romo bei karštas patiekalas su bulvėmis.

Be to, Hopelpopelis yra pagrindinis veikėjas vokiečių autoriaus Hanso Falados (Hans Fallada) knygoje vaikams "Hoppelpoppel - wo bist du?" ("Hopelpopeli - kurgi tu?") ir šokio pavadinimas.

Gėrimas

Jums reikės: 500 ml pieno, 3 kiaušinių trynių, 2-3 šaukštų cukraus, 1 vanilės ankšties (arba dviejų mažųjų pakelių vanilinio cukraus - tik tuomet nebedėkite paprasto cukraus), 1 šaukštelio krakmolo, šlakelio romo, muskato riešuto miltelių, plaktos grietinėlės.

1. Vanilės ankštį supjaustykite išilgai, išimkite sėklas. Viską dėkite į puodą storu dugnu. Įpilkite pieno, įberkite cukraus ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir palikite 30 min.
2. Du tris šaukštus pieno sumaišykite su krakmolu. Dabar pieno pilkite į puodą ir užkaiskite. Nuolat maišydami, supilkite krakmolą.
3. Maišydami, trynius ir romą pagardinkite muskato riešutu. Kaitinkite kelias minutes, tačiau neužvirinkite.
4. Gėrimą supilstykite į puodelius ir uždėkite plaktos su cukrumi grietinėlės. Pabarstykite muskato riešuto milteliais ir patiekite.

Košė makalošė

Jums reikės: 400 g virtų bulvių, 2 svogūnų, 120 g kumpio, 100 g marinuotų agurkų, 2-3 kiaušinių, 2 šaukštų grietinėlės, augalinio aliejaus, druskos, pipirų, muskato riešuto miltelių, žalumynų.

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite supjaustytas bulves, svogūnus ir pakepinkite.
2. Supjaustykite kumpį, agurkus ir sukrėskite ant virtų bulvių. Sumaišykite.
3. Kiaušinius išplakite. Grietinėlę sumaišykite su druska, pipirais ir muskato riešuto milteliais.

Supilkite kiaušinio plakinį. Palaikykite ant ugnies maišydami, kol iškeps.

4. Užberkite smulkintų žalumynų ir patiekite.

Zabajonė

Italai turi savo desertinę makalošę, gaminamą panašiai kaip gogelmogelis. Ją vadina zabajone (rašoma "zabaglione").

Gaminama iš kiaušinių trynių, cukraus ir šlakelio vyno, likerio ar romo.

Tryniai plakami su cukrumi, kol susidaro putos, pagardinama vynu, vėl plakama vandens vonelėje, tuomet pilama romo ir beriama cinamono.

Patiekiama su cukraus pudra ir biskvitiniu sausainiu. Autorystė priskiriama didžiajam XVI a. italų kulinarui Bartolomėjui Skapiui (Bartolomeo Scappi), dirbusiam Vatikano virtuvėje ir aptarnavusiam ne vieną Romos popiežių bei kardinolą. Produktas oficialiai užfiksuotas kaip Pjemonto krašto kulinarinis paveldas.

Zabajone italai dažnai pavadina ir įvairius kitus desertus. Panašūs desertai populiarūs Argentijoje (sabayon), Kolumbijoje (sabajon), Venesueloje (ponche de crema)...

"Berlyno oras"

XIX a. pabaigoje Berlyno restoranuose pasirodė desertas "Berliner Luft" ("Berlyno oras"). Jis greitai išplito po visą šalį, tapo madingas ir Karaliaučiuje.

Tai iki putų išplaktas kremas su lašeliu romo arba baltojo vyno. Patiekiamas su aviečių tyre arba vaisių sultimis.

Šio deserto pavadinimas siejamas su vokiečių kompozitoriaus Paulio Linkės (Paul Lincke) operete "Frau Luna", parašyta 1898 m., nors pats desertas, manoma, atsirado gerokai anksčiau.

Jums reikės: 3 kiaušinių trynių, 3 kiaušinių baltymų, 100 ml obuolių sulčių, 50 ml citrinos sulčių, 100 ml cukraus, 20 g želatinos, 150 g aviečių, keleto biskvitinių sausainių.

1. Į puodą pilkite obuolių ir citrinų sultis, supilkite kiaušinių trynius, įberkite 50 g cukraus ir užkaiskite. Maišykite, kol užvirs, nuimkite nuo viryklės. Šaltame vandenyje ištirpinkite želatiną ir supilkite į puodą. Gerai sumaišykite.
2. Baltymus suplakite su likusiu cukrumi iki standžių putų.
3. Į baltymus supilkite sulčių masę ir palikite šaldytuve 3 val.
4. Patiekite su avietėmis ir sausainiu.

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder