Genijai taip pat valgo!

Genijai taip pat valgo!

Sakoma, kad talentingi žmonės pasižymi visokiomis keistenybėmis, susijusiomis su valgiu. O kokiais patiekalais mėgo save palepinti žmonijos genijai? Tikriausiai talentą reikia ne tik ugdyti, bet ir maitinti...

Aleksandras Puškinas (1)

„Neatidėk vakarienei to, ką galima suvalgyti pietums“, - sakydavo poetas. Tiesa, jis pirmenybę teikė paprastiems valgiams. Mėgo grikių košę, kotletus ir bulves. Bulves - išvirtas ir apkepintas. Iš desertų labiausiai mėgo agrastų uogienę ir vaisius. Piotras Viazemskis apie savo draugą rašė: „Pamenu, kaip kelyje jis vienu atsikvėpimu suvalgė dvidešimt persikų... Raugintų obuolių taip pat galėjo nemažai sukimšti ...“

Specialisto patarimas. Nepasiduokite madingoms dietoms, propaguojančioms maisto derinimą. Tarkime, bulves su mėsa (pavyzdžiui, kotletais) daugelis laiko labai sunkiu maistu. O juk tarp skrandžio ir plonojo žarnyno yra dvylikapirštė žarna, kurioje vienu metu virškinamas visas maistas, taigi nėra prasmės produktus valgyti paeiliui. Valgykite viską, tik su saiku.

Levas Tolstojus (2)

Pusryčiams L.Tolstojui labiausiai patikdavo avižinė košė ir miežių kava. Į košę jis dažnai įmaišydavo kiaušinį. Pietums mėgdavo raugintų kopūstų sriubą. Mėsos ir žuvies paskutiniais gyvenimo metais nevalgydavo.

Specialisto patarimas. Pusryčiai - tai energijos užtaisas visai dienai, nepraleiskite jų. Vyrų valgiaraštyje būtinai turi būti gyvulinės kilmės produktų. Lytiniai hormonai negali normaliai funkcionuoti be cholesterolio, kurio gausu mėsoje ir kiaušiniuose. Norintys turėti sveikų palikuonių vyrai neturi atsisakyti riebių produktų.

Agata Kristi (3)

Ši liekna moteris prisipažindavo buvusi baisi apsirijėlė. „Prisimindama maisto kiekius, kuriuos sušlamšdavau vaikystėje ir jaunystėje, tiesiog negaliu suvokti, kaip man pavyko išlikti tokiai liesai“.

Specialisto patarimas. Duokite vaikui valgyti kiek būtina, kad nesijaustų alkanas. Kad ir kaip būtų keista, tuomet vyresniame amžiuje vaikai rečiau nutunka.

Michailas Bulgakovas (4)

Jis garsėjo kaip gurmanas, valgiai buvo vieni iš pagrindinių jo knygų veikėjų. Pamenate: „kiaušiniai kokot su pievagrybių piurė mažuose dubenėliuose“, „strazdo nugarytė su triufeliais“... Galimybė pasilepinti rinktiniais skanėstais gyvenime pasitaikydavo ne visada. Pasakojama, kad M.Bulgakovas nekentė bulvių kotletų iš valgyklos, o gavęs didelį honorarą eidavo į restoraną ir užsisakydavo šašlyko, vyno ir vaisių.

Specialisto patarimas. Valgykite skaniai! Valgis pradedamas virškinti vos pamačius ir užuodus skanaus patiekalo kvapą. Tai skatina išsiskirti seiles ir skrandžio sultis, o vėliau padeda normaliai suvirškinti ir įsisavinti maistą.

Alfredas Nobelis (5)

Jis namuose dažnai rengdavo priėmimus, kurie garsėjo puikiu šampanu ir rafinuotais valgiais. Bet pats visą gyvenimą neleisdavo sau tokių paprastų malonumų. Jis nevartojo alkoholio, nerūkė ir nuolatos laikydavosi dietos.

Specialisto patarimas. Dietos laikytis reikia ne savaitę, o visą gyvenimą. Kitaip numestas svoris grįžta, o dažnai net padidėja.

Nikolajus Gogolis (6)

Rašytojas sudarė kulinarinį žodyną - priedą prie pirmojo „Vakarai viensėdyje prie Dikankos“ leidimo. O jo mėgstamiausias patiekalas buvo makaronai, jis galėdavo juos valgyti be perstojo. Taip pat N.Gogolis garsėjo kaip smaližius. N.Gogolio draugas, kritikas Michailas Pogodinas rašė: „Puikios arbatos atsargos pas jį niekuomet neišsekdavo, bet svarbiausia jam buvo prie arbatos pririnkti įvairių kepinių. Iš kur jis atkapstydavo įvairiausių riestainėlių, bandelių, džiūvėsėlių, žino tik jis vienas...“

Specialisto patarimas. Neatsisakykite saldumynų. Gliukozė reikalinga galvos smegenų darbui. Gerina atmintį, dėmesingumą, didina ištvermingumą.

Salvadoras Dali (7)

„Valgau tik tai, kas palaiko formą. Visa kita mano protas atstumia“, - sakydavo Salvadoras Dali. Dailininkas ir prie stalo buvo tikras originalas. Ir net iliustravo įmantrių virtuvės receptų knygą. Pusryčiams S.Dali valgydavo jūros ežius su duona ir sviestu. Pietums mėgo česnakų sriubą, o rusė žmona Gala pripratino jį prie juodųjų ikrų.

Specialisto patarimas. Kad žmogus visavertiškai vystytųsi ir galėtų save realizuoti, jam būtina maitintis įvairiai. Tai nereiškia - brangiai. Vietoj keptų bulvių patroškinkite kopūstų, daugeliui tikra naujovė bus atsidaryti dėžutę šprotų.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder