„Gandrų sezono“ fotokonkurso laimėtojams – Žemė iš gandro skrydžio

„Gandrų sezono“ fotokonkurso laimėtojams – Žemė iš gandro skrydžio

LESTO organizuotam fotokonkursui „Gandrų sezonas“, kuriame varžėsi 270 dalyvių iš visos Lietuvos, buvo pateiktos 588 fotografijos. Kompetentingai vertinimo komisijai nebuvo lengva atrinkti 5 meniškiausias: konkurso laimėtoja pripažinta Klaipėdos regioną atstovavusios Aistės Mažonaitės fotografija „Svajingas skrydis“, antra vieta teko Normantės Ribokaitės darbui „Pavasaris“ (Utenos reg.), o trečioji vieta – Irmantui Makrickui už fotografiją „Apie poną ir jo dvarą“ (Panevėžio reg.).

Pirmosios vietos laimėtojai A. Mažonaitei atitenka pagrindinis konkurso „Gandrų sezonas“ prizas – skrydis oro balionu dviem asmenims. Antros vietos laimėtoja mėgausis skrydžiu sklandytuvu, o trečios ir ketvirtos vietos laimėtojams atiteko skrydis parasparniu.

„Darbas „Svajingas skrydis“ – viena geriausių fotografijų, išsiskirianti savo meniškumu, puikiai atskleidžianti gamtos grožį, dabarties momentą“, – taip apie konkurso nugalėtojos užfiksuotą kadrą atsiliepė vertinimo komisijos pirmininkė Eglė Mėlinauskienė. – Antrą vietą laimėjusi fotografija atlikta puikioje šviesoje, nuostabiai atskleidžianti paukščio grožį, plastiką. Įdomus trečią vietą pelniusios fotografijos rakursas ir visa kompozicija, puikiai perteiktas praeities, dabarties, ateities junginys“.

Skrydis parasparniu taip pat atitenka Mindaugui Ilčiukui už fotografiją „Taupykim elektrą. Mėnulio žvakė“ (ketvirtoji vieta), o poilsio namų „Du gandrai“ įsteigtas prizas – savaitgalis dviem pajūryje – atitenka konkurso dalyviui Sauliui Stankevičiui už fotografiją „Rudenėjant spalvą keičia ne tik medžiai“ (penktoji vieta).

„Manau, kad šis projektas skatina žmones prisiimti dalį atsakomybės, auklėja visuomenę tausoti gamtą ir aplinką, kurioje gyvename. Konkursui atsiųsta tikrai gerų darbų, matyti, kad žmonės domisi. Šiuo atveju ne tiek svarbi pačių nuotraukų kokybė, svarbu, kad žmonės susidomėjo, susirūpino ir užfiksavo tikrai įdomių vaizdų, netikėtų rakursų“, – teigia Eglė Mėlinauskienė.

Iš viso konkursui buvo pateiktos 588 nuotraukos. Aktyviausi buvo Panevėžio regiono gyventojai, atsiuntę 128 fotografijas iš gandrų gyvenimo, antroje vietoje – Klaipėdos regionas, 108 fotografijos, trečioje – Kauno regionas, 75 nuotraukos.

Fotografijų iš paukščio skrydžio albumais taip pat apdovanoti 7 regionų (pagal LESTO elektros tinklo teritorinį suskirstymą) gražiausių gandrų fotografijų autoriai: Vitalij Gulbickij (Vilnius), Kristis Balčiūnas (Kaunas), Tomas Kalašinskas (Klaipėda), Dalia Račkauskaitė (Šiauliai), Virginijus Stumbrys (Panevėžys), Albinas Butkus (Utena), Sigita Vyšniauskaitė (Alytus).

„Dėkojame visiems – šis konkursas darsyk patvirtino, kaip arti mūsų gyvena ir kokie svarbūs mums šie paukščiai. Lietuviai nuo seno gerbia gandrus ir laiko juos ne tik sodybos puošmena, bet ir namų santarvės simboliu. Siųsdami nuotraukas žmonės ne tik džiaugėsi gandrų kaimynyste, bet ir išreiškė susirūpinimą gandrų saugumu, poveikiu jų aplinkai. Kad būtų saugiau visiems, gandrų lizdai nuo elektros linijų atramų jau daugelį metų perkėlinėjami ant saugių platformų, tačiau neabejotinai geriausia jiems būtų nuo seno įprastose vietose – aukštuose, tvirtuose medžiuose ar ant pastatų, pritvirtinus specialų pagrindą“, – sako Renata Gaudinskaitė, LESTO socialinės atsakomybės projektų vadovė.

LESTO aktyviai dalyvauja Lietuvai įgyvendinant vieną svarbiausių ir seniausių gamtosauginių direktyvų – Paukščių direktyvą. Kelis pastaruosius metus yra vykdomas Europos Sąjungos finansinės priemonės aplinkosaugai „LIFE+“ projektas „Baltojo gandro (Ciconia Ciconia) apsauga Lietuvoje“ (projekto Nr. LIFE 07 NAT/LT/000531). Šio projekto laikotarpiu, t. y. nuo 2009 m. iki 2012 m. kovo 31 d., iš viso jau iškeltos 2896 platformos virš elektros linijų atramų, ant kurių paukščiai vėliau suka savo lizdus.

Baltasis gandras yra Lietuvos nacionalinis paukštis, laikomas ekologiškos aplinkos ir tausojamojo žemės ūkio ženklu. Paprastai besikuriantys greta žmogaus, aukštuose medžiuose arba ant pastatų stogų, pastaraisiais dešimtmečiais gandrai pamėgo krauti lizdus netradicinėse vietose – ant įvairių stulpų, vandens bokštų, elektros tinklo įrenginių.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder