Estijoje statoma opera apie ekonomikos krizę

Estijoje statoma opera apie ekonomikos krizę

Taline bus atliekama trumpa opera pagal pernai birželį socialiniame tinkle „Twitter“ kilusį ginčą tarp Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso ir laikraščio „New York Times“ straipsnių autoriaus Paulo Krugmano, kuris sukritikavo Estijos atsaką į ekonomikos krizę, pranešė AFP.

Latvių kilmės operos kompozitorius Eugene'as Birmanas, kuris būdamas šešerių iš Rygos persikėlė į JAV, sakė, kad opera bus atliekama balandžio 7 dieną per Talino muzikos savaitę. Dviejų veiksmų operoje – du balsai: T. H. Ilveso ir P. Krugmano. Nedidelis muzikinis kūrinys atskleidžia jų pasikeitimą frazėmis socialiniame tinkle „Twitter“. Opera „Nostra Culpa“ („Mūsų kaltė“) yra 16 minučių trukmės. Joje nagrinėjamas amžinas ekonomistų konfliktas tarp taupymo ir ekonomikos stimuliavimo, teigia žurnalistas Scottas Dielas, sukūręs operos libretą.

Estijos prezidentas T. H. Ilvesas „Twitter“ tinkle paskelbė keletą piktų žinučių, nes 2008 metų Nobelio ekonomikos premijos laureatas P. Krugmanas nedideliame straipsnyje „Estonian Rhapsody“ („Estijos rapsodija“) rašė, kad nors Estija visame pasaulyje giriama dėl taupymo priemonių taikymo, šalies atsigavimas po krizės buvo neįspūdingas.

„Rašykime apie tai, apie ką nieko neišmanome, ir būkime pasipūtę, arogantiški ir globėjiški... Atrodo, kad Nobelio apdovanojimas prekybos srityje reiškia, kad gali postringauti apie fiskalinius reikalus ir paskelbti mano šalį „dykyne“, – savo „Twitter“ paskyroje apie straipsnį rašė Estijos prezidentas.

„Bet, žinoma, ką gi mes išmanome? Mes tik kvaili Rytų europiečiai“, – pridūrė T. H. Ilvesas.

Žurnalistas S. Dielas paaiškino, kad opera yra dramatiška ne tik dėl dramatiško turinio, bet ir todėl, kad ši istorija palietė labai daug žmonių Europoje, JAV ir pasaulyje. Finansų krizė paveikė ir turtingus, ir vargšus, bet atsigavimo po krizės istorija dar tebekuriama, teigia S. Dielas. Anot jo, muzika gali būti labai svarbi mąstymo apie tai dalis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder