Džiaugiamės pamatę dvigubą vaivorykštę. O jeigu - trigubą?

Džiaugiamės pamatę dvigubą vaivorykštę. O jeigu - trigubą?

Būten tokį vaizdą Ventėje užfiksavo Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys.

Pasak mokslininkų, trys vaivorykštės, pasirodančios vienu metu yra retas reiškinys, pasirodantis vieną kartą per 250 metų. Apie tokio tipo vaivorykštes pradėtos kurti legendos, neva jos gale galima rasti aukso puodą.

Trigubos vaivorykštės susidaro vienu metu vykstant šviesos lūžiui, dispersijai ir trigubam atspindžiui.

Pirminė vaivorykštė susikuria Saulės spinduliams perėjus vandens lašelį 138 laipsnių kampu.

Antrinė vaivorykštė susikuria dėl to, kai ne visi spinduliai pereina kiauriai vandens lašelį. Kai kurie spinduliai atsispindi ir pakartoja visą procesą iš naujo. Nors šie spinduliai yra blyškesni, antrinė vaivorykštė matoma pakankamai ryškiai.

Trečias atspindys sukuria trečiąją vaivorykštę. Ji yra dar blyškesnė už antrąją, be to ji susikuria prieš saulę, todėl ją taip sunku aptikti. Norėdami ją pamatyti, stebėtojai turi žiūrėti tiesiai į Saulę.

Teigiama, kad lietui suintensyvėjus ir pamačius dvigubą vaivorykštę, atsisukus į Saulę galima nufotografuoti ir trečiąją.

Labai mažai žmonių yra danguje vienu metu matę daugiau nei dvi vaivorykštes - per paskutinius pustrečio šimto metų gauti vos penki moksliniai pranešimai apie trigubas.

Tik 2010 metais Raymondas Lee, meteorologijos profesorius JAV karinio jūrų laivyno akademijoje, suformulavo spėjimą, kaip galėtų susiformuoti trijų pakopų vaivorykštės, ir vaivorykščių medžiotojams metė iššūkį jas surasti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder