Įspėjimas: perskaitę šį straipsnį galite nebenorėti pirkti maltos kavos.
Daugelis mūsų, neturinčių kavamalės ar kavos aparato, kuris sumala pupeles, perka paprasčiausią maltą kavą – taip ir pigiau ir praktiškiau.
Vis dėlto daliai žmonių tokia kava sukelia alergiją – paaiškinimas, kodėl taip yra, pasišlykštėti privers kone kiekvieną.
Alergiją sukelia malti tarakonai, pasimaišę tarp malamų kavos pupelių.
Montanos universiteto biologijos profesorius Douglasas Emlenas pirmiausia apie savo atradimą pranešė dar 2009 m., pristatydamas savo tyrimą apie mėšlavabalius.
Jis prisiminė, kaip jam apie tarakonus pasakojo jo profesorius, kai pats D. Emlenas dar buvo studentas. Jis su profesoriumi keliavo per visą šalį, o šis buvo priklausomas nuo kofeino, tačiau kavą gėrė tik ten, kur ji buvo gaminama tik iš šviežių pupelių.
D. Emleno teigimu, kavos ieškodami jie dažnai iššvaistydavo iki 45 minučių, be to, išsukdavo iš kelio: „Atsimenu, kaip jį graužiau dėl to, kad taip švaistėme laiką, kad tik patenkintumėme jo priklausomybę, nes kavos jam reikėjo kas kelias valandas.
Tada jis man pagaliau paaiškino, kodėl gali gerti tik šviežiai maltų pupelių kavą, – tai dėl tarakonų.“ Profesorius, dėstydamas entomologiją metų metais, taip dažnai dirbdavo su tarakonais, kad tapo jiems alergiškas.
Jis negalėjo paliesti šio vabalo, nes jam išsyk prasidėdavo alerginės reakcijos – tokios pačios ėmė prasidėti ir jam geriant maltą kavą iš parduotuvių.
Jis teigė, kad mažai kas gali būti padaryta, kad vabzdžiai būtų atskirti nuo kavos, tad jie dažnai sumalami kartu su pupelėmis.
JAV reglamentuota vabzdžių ir vabzdžių išmatų norma maltoje kavoje – 10 proc.
Rašyti komentarą