Dešrelių akademija

Dešrelių akademija

Kodėl dešrelės tokios populiarios? Kodėl jas taip mėgsta vaikai? Kodėl dešrelių šalimi laikoma Vokietija? Kuo skiriasi dešrelių rūšys? Ar sudėtinga jas pasigaminti namuose? Šiandien puslapis "Ne tik gurmanams" atidaro Dešrelių akademiją...

Gimtinė

Dešrele vadiname produktą, pagamintą iš smulkintos virtos gyvulių arba paukščių mėsos. Jį galima virti, kepti, troškinti, gruzdinti bei naudoti kaip dalį kitų patiekalų. Tokias dešreles, kokias mes valgome šiandien, išrado vokietis mėsininkas Johanas Laneris (Johann Georg Lahner, 1772-1845). 1805 m. jis iš Frankfurto persikraustė į Vieną ir tuo sukėlė amžiną ginčą tarp šių miestų, kuriame gi pirma atsirado šis pasaulį užkariavęs maisto gaminys. Reikalas tas, kad J. Laneris, Vienoje atidaręs mėsinę, pardavinėjo joje mėsos gaminius, pavadinimu "Frankfurto dešrelės".

Frankfurte dešrelės buvo gaminamos nuo viduramžių, tačiau Vienoje pirmiausiai panaudota receptūra, pagal kurią gaminamos šiuolaikinės dešrelės: jautienos ir kiaulienos mišinys. Šiaip ar taip, dešrelės tapo pagrindiniu Vokietijos virtuvės pasididžiavimu.

Vokietijoje dabar suskaičiuojama apie 1500 rūšių dešrelių. Kuo jos skiriasi? Apžvelkime pačias populiariausias.

FARŠĄ galima kimšti į maistinę plėvelę arba kepimo rankovę, supjausčius ją norimo dydžio stačiakampiais. Suformavę vieną ilgą dešrą arba daug mažų dešryčių, galus užveržkite paprastais siūlais.

Frankfurto dešrelės

Pačios garsiausios. Ilgos, plonos, iš jautienos ir kiaulienos. Jos rūkinamos buko medienos dūmuose. Prieš patiekiant užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos uždengtame puode penkioms minutėms.

Miuncheno dešrelės

Jų švelnaus skonio paslaptis - veršiena. Ypatingas ingredientas - mėsa nuo virtos galvos. Į sudėtį įeina kiaulės lašiniai, svogūnai, petražolės, citrinos sultys bei žievelė, prieskoninės žolelės, ledas. Ledo ir sulčių neturi būti daugiau negu 25 proc. bendros masės.

Bavarijos dešrelės

Dar vienas tradicinis vokiškas produktas - baltos kepamosios dešrelės iš Bavarijos, gaminamos iš aukščiausios rūšies kiaulienos, pagardintos petražolėmis ir kitais prieskoniais. Bavarija - aludarių ir dešrų rojus. Būtent čia kasmet vyksta didžiulis festivalis "Oktoberfest".

DEŠRELIŲ nesunku pasigaminti ir namuose.

Niurnbergo dešrelės

Švelnios, sultingos, rodomojo piršto dydžio. Jos Niurnberge gaminamos nuo 1313 metų. Pasak legendos, tokiomis dešrelėmis artimieji maitindavo belaisvius per spynos kiaurymę. Mini dešrytės sveria po 25 g, jos valgomos su krienais, bulvių salotomis ir bandele.

Hamburgo dešrelės

Legenda byloja, kad pirmą kartą jas pagamino Prancūzijos maršalas Davu (Louis Nicolas Davout) - vienas žymiausių Napoleono I karvedžių, Revoliucijos ir Napoleono karų dalyvis, - tada kai Hamburgas buvo okupuotas prancūzų (1806-1814). Į veršieną jis įdėjo sterlės (eršketinių šeimos žuvis) ikrų.

Šiandien dešrelės gaminamos iš veršienos ir žuvies. Jos patiekiamos su baltojo vyno taure, kaip rekomendavo prancūzų rašytojas ir gurmanas Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas).

Debreceno dešrelės

Plonos rūkytos dešrelės iš stambiai maltos mėsos su garsiąja vengriška paprika. Apvalkalas - iš plonų avies žarnų. Labiausiai paplitusios Pietų Vokietijos, buvusios Austro-Vengrijos teritorijoje.

BALTOS bavariškos kepamosios dešrelės gaminamos iš aukščiausios rūšies kiaulienos. Bavarija - aludarių ir dešrų rojus.

Vestfalijos dešrelės

Beveik dietinis patiekalas iš rinktinės kiaulienos bei jautienos mėsos. Jas 1954 m. išrado Hansas Nirmanas (Hans Nirman) iš Bilefeldo. Vietoje lašinių į faršą jis įdėjo smulkinto ledo. Už tai, kad jo dešrelės buvo ne tokios riebios, kaip derėjo, Hansas buvo nubaustas pinigine bauda vietinės komisijos.

Tiuringijos dešrelės

Tradicinėms Tiuringijos dešrelėms būdingas mairūnas ir mažas riebalų kiekis - 25 proc. Jos kepamos keptuvėje arba kepsninėje. Patiekiamos mažoje apskritoje bandelėje su vietinėmis garstyčiomis, jokiu būdu ne su kečupu.

Regensburgo dešrelės

Sultingos, kiek parūkytos, su stambiais lašinukais. Sugalvotos Regensburge 19 a. Jos pjaustomos skritinėliais ir dedamos į salotas su svogūnais, actu bei garstyčiomis.

"Bockwurst" dešrelės

Virtos-rūkytos dešrelės iš Berlyno ir jo apylinkių, žinomos nuo 1889 m. Rūkomos buko malkų dūmuose 30-60 min. Į jautienos bei kiaulienos faršą dosniai dedama kmynų, imbiero, kalendros, muskato. Valgomos su garstyčiomis.

Mėlynosios uodegėlės

Tai nedidukės kiaulienos dešrelės, vokiškai vadinamos "Blaue Zipfel". Verdamos vandenyje su actu, svogūnais, morkomis, lauro lapu, gvazdikėliais, kadagiu ir cukrumi.

Vaikų džiaugsmui

Sakoma, kad dešreles dažniausiai renkasi studentai ir viengungiai, tačiau jas labiausiai mėgsta vaikai. Ne paslaptis, kad daugumoje parduotuvių dešrelių esama įvairių maisto priedų, skonio ir aromato stipriklių, todėl savaitgalį verta pasistengti ir vaikams dešrelių pagaminti namuose tik iš natūralių produktų.

Naminės dešrytės-1

Jums reikės: mėgstamos mėsos, 1 svogūno, česnako (jei pageidaujate) ir prieskonių pagal skonį.

Sumalkite mėsą mėsmale kartu su svogūnu, pridėkite prieskonių ir gerai sumaišykite.

Faršą galima pagardinti įvairiai. Jeigu tai paukštiena - įtarkuokite truputį sūrio arba pridėkite kiaulienos lašinukų dėl sultingumo. Galima dėti išmirkytų manų kruopų, kiaušinį.

Maistinę plėvelę arba kepimo rankovę supjaustykite stačiakampiais (kiek ilgesniais už dešreles), šaukštu dėkite faršą ant plėvelės (maždaug 2,5 šaukšto vienai dešrelei), suformuokite dešrelę ir suvyniokite ją kaip saldainį. Galus užveržkite paprastais siūlais.

Virkite apie 5 minutes, tada nuimkite plėvelę ir mėgaukitės.

Naminės dešrytės-2

Jums reikės: 450 g vištienos filė, 200 ml pieno, 1 šaukštelio garstyčių miltelių, 3/4 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Filė supjaustykite gabaliukais, užpilkite pienu ir pusvalandžiui palikite. Tada dėkite į trintuvą kartu su prieskoniais. Sutrinkite iki vienalytės masės ir formuokite dešreles tokiu pat būdu, kaip pirmajame recepte. Tada sudėkite į šaldytuvą porai valandų ir po to jau virkite puode.

Tai labai švelnios pieniškos dešrelės, tinkamos ir vaikams.

PAGRINDINĖS RŪŠYS
dietinės (paukštienos),
veršienos (jautiena, vištiena, grietinėlė),
pieniškos (į sudėtį įeina sausas nuriebalintas pienas),
Miuncheno (baltos, iš veršienos),
Vienos, Franfurto (iš kiaulienos ir jautienos),
Bavarijos (kiaulienos),
sojų ir kt.

PAPRASTI RECEPTAI

Dešrelės su tešla

Jums reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos ir dešrelių.
Tešlą supjaustykite 5 cm juostelėmis ir spirale apvyniokite kiekvieną dešrelę. Kepkite orkaitėje, kol paruduos (apie 25 min.).

Dešrelės su garbanomis

Ši patiekalas nudžiugins vaikus. Jums reikės ilgų makaronų (spagečių). Susmeikite juos į dešreles keletame vietų. Pasistenkite vienu ilgu makaronu pradurti dešrelę ir išilgai. Tada dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite, kol makaronai suminkštės. Dešrytės atrodys tarsi su geltonais plaukais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder