Dešimt protingų žmonių požymių

Dešimt protingų žmonių požymių

Kaip išsiaiškinti, ar žmogus protingas? Atrodytų, kad patikimiausias būdas - IQ testas. Bet pastaruoju metu daugelis specialistų skeptiškai vertina jo rezultatus. Jų manymu, galima „išsitreniruoti“ teisingai atsakinėti į klausimus. Tačiau tam tikros asmeninės savybės gali būti neklystamas didesnio intelekto požymis.

1. Jūs - vyriausias vaikas šeimoje

Norvegų medikai, išanalizavę 250 tūkst. jaunų vyrų sveikatos būklę ir intelekto lygį, nustatė, kad tų, kurie gimė anksčiau brolių ir seserų, vidutinis IQ buvo 103, antrųjų vaikų šeimoje - 100, o trečiųjų - 99. Mokslininkų nuomone, tėvai pirmagimiams paprastai skiria daugiau dėmesio, dėl to jie tampa protingesni už brolius ir seseris, juos lydi sėkmė.

2. Kūdikystėje maitinotės mamos pienu

Išanalizavus daugiau kaip 3 tūkstančių vaikų, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje ir Naujojoje Zelandijoje, duomenis paaiškėjo, kad maitintųjų krūtimi IQ buvo vidutiniškai 7 punktais aukštesnis už tų, kurie buvo maitinami pieno mišiniais.

3. Esate geros fizinės būklės

Tyrimai, atlikti remiantis 2200 testų duomenimis, parodė, kad antsvoris yra atvirkščiai proporcingas kognityvinių gebėjimų lygiui: kuo didesnė žmogaus liemens apimtis, tuo jis žemesnis. Kito tyrimo metu nustatyta, jog labiausiai tikėtina, kad būdami brandaus amžiaus su nutukimo problema susidurs tie 11 metų moksleiviai, kurie atlikdami testus surinko mažiausiai taškų. Specialistai spėja, kad aukšto intelekto vaikai sąmoningiau žiūri į savo sveikatą už bendraamžius, turinčius žemesnį IQ, todėl yra geresnės fizinės būklės.

4. Esate aukšto ūgio

2008 m. Prinstono universitete buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo tūkstančiai žmonių. Paaiškėjo, kad tie, kurie buvo aukštesni negu vidutinio ūgio, vaikystėje intelekto testus atlikdavo geriau ir būdami brandaus amžiaus uždirbdavo daugiau, o tai, akivaizdu, yra susiję su protiniais gebėjimais.

5. Jūs anksti išmokote skaityti

2012 m. britų mokslininkai analizavo beveik dviejų tūkstančių identiškų dvynių porų biografijas. Pasirodė, kad tas iš dvynių, kuris anksčiau už brolį ar seserį išmoko skaityti, demonstruodavo geresnius kognityvinių testų rezultatus. Beje, skaitymo įgūdžiams įgyti reikia tam tikrų kognityvinių gebėjimų.

6. Jūs - kairiarankis

Kaip žinoma, kairiarankių dešinysis smegenų pusrutulis yra labiau išsivystęs už kairįjį. Todėl jiems yra būdingas vadinamasis divergentinis mąstymas, tai yra jie greitai geba generuoti naujas idėjas. Ypač tai būdinga stipriosios lyties atstovams.

7. Jūs mokėtės muzikos

Net jei muzikos pamokas lankėte tik vaikystėje, jūsų intelekto lygis galėjo padidėti. Muzikuojant mažų mažiausia vystosi verbalinis intelektas. Taip pat, kaip parodė tyrimas, atliktas 2013 m., vaikai, kurie mokėsi muzikos, pasirodė esantys gabūs ir kitose srityse.

8. Pasižymite geru humoro jausmu

Mokslininkai 400 savanorių studentų pasiūlė sugalvoti tekstukus keliems animaciniams filmams. Paskui grupė nepriklausomų ekspertų vertino tuos tekstus. Tai, ką sugalvojo aukštesnio IQ studentai, jiems pasirodė juokingiau ir įdomiau. Taigi intelektas ir humoro jausmas akivaizdžiai yra susiję. Juk žmonės, nesuprantantys humoro, neretai yra laikomi bukagalviais.

9. Jums yra būdingas didesnis jaudulys

Yra nemažai tyrimų, kurie rodo, kad žmonės, linkę pernelyg daug svarstyti ir nerimauti dėl įvairių dalykų, yra protingesni už tuos, kam tai nėra būdinga. Pavyzdžiui, atliekant verbalinio intelekto testus, „neramių“ individų rodikliai buvo aukštesni. Galbūt kaip tik dėl aukšto intelekto žmonės jaudinasi dėl įvairiausių dalykų.

10. Turite katę

2014 m. buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 600 studentų. Pasirodė, kad šunų savininkai pasižymi didesniu draugiškumu, užtat kačių mėgėjai kognityviniais gebėjimais pranoksta „šunininkus“. Galbūt tai yra susiję su tokiais rodikliais kaip ekstraversija ir introversija. Paprastai kačių mylėtojai būna introvertai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder