Darbas namuose: laisvas grafikas ar spąstai savo noru?

Darbas namuose: laisvas grafikas ar spąstai savo noru?

Internetas daug kam atvėrė galimybę dirbti ne biure, o savo namuose. Jeigu renkatės distancinį veiklos variantą, būkite pasirengę tam tikriems sunkumams.

Prabangą dirbti per atstumą šiandien gali sau leisti programuotojai, dizaineriai, žurnalistai, buhalteriai, fotografai, vertėjai, reklamuotojai, vadybininkai, korepetitoriai, parduotuvių tinklų konsultantai. „Vargu, ar kam nors patinka sėdėti įstaigoje nuo skambučio iki skambučio, tačiau dirbti pagal laisvą grafiką gali tik labai disciplinuoti, susitelkę, savimi patenkinti ir iniciatyvūs asmenys, – aiškina psichologė Olga Starovoitova. – Kad viską suspėtumėte ir neįvarytumėte savęs į kampą, teks patiems kontroliuoti savo laiką ir organizuoti visą darbo procesą.“

Jeigu ryžotės tokiai savarankiškai veiklai, patartina iš anksto atsižvelgti į tam tikrus jos aspektus:

Nustatykite asmeninę darbinę erdvę.

Gerai, jeigu namuose turite galimybę užsidaryti savo kabinete. Miegamajame ar svetainėje susikoncentruoti bus sunkiau. Kai kuriems žmonėms patogu darbuotis sodyboje, gryname ore ar parke, kitiems – kavinėje ar skaitykloje. Svarbiausia surasti vietą, kur niekas jūsų neblaškytų ir netrukdytų.

Kruopščiai planuokite savo laiką.

Numatytiems darbams ir reikalams skirkite tam tikrą laiką. Optimalu dribti ne ilgiau kaip 8 valandas per parą. Mokykitės paskirstyti užduotis pagal prioritetus. Pirmoje dienos pusėje atlikite skubiausius ir svarbiausius darbus.

Nepamirškite atokvėpio pertraukėlių.

Kas valandą darykite 10 minučių pertrauką, nukreipkite dėmesį į ką nors kitką. Galima pasimankštinti, pasivaikščioti. Be to, turite turėti valandos pietų pertrauką, kad galėtumėte pavalgyti ir atsipalaiduoti. Nepamirškite išeiginių. Idealu turėti dvi laisvas savaitgalio dienas ar bent vieną. Stenkitės nepervargti. Neužsiverskite sau per didelio krūvio, kad išvengtumėte pervargimo ir emocinio perdegimo.

Nustatykite operatyvų ryšį su vadovais ir kolegomis.

Pirmiausia reikia pasirūpinti sparčiu mobiliuoju internetu savo kompiuteryje. Su vadovais patogu bendrauti per „skype“, vizualiajame režime. Dauguma kompanijų reguliariai rengia vaizdo konferencijas su savo laisvai dirbančiais darbuotojais. Patartina bent sykį per mėnesį pasirodyti įstaigoje, kad bendradarbiai nepamirštų, kaip jūs atrodote.

Distancinio darbo privalumai:

Lankstumas. Galimybė planuoti darbo laiką savo nuožiūra.

Ekonomija. Nereikia gaišti laiko keliui į darbą ir namo, pietums, leisti pinigų drabužiams ar avalynei, kurie atitiktų įmonės aprangos kodą.

Komfortas. Nesate pririšti prie darbo vietos, todėl galite pasirinkti tokią aplinką, kuri jums prie širdies.

Mobilumas. Lengva suderinti kelis užsiėmimus, pavyzdžiui, darbą ir mokslą.

Distancinio darbo trūkumai:

Izoliacija. Kartai atsiribodamas nuo sociumo, žmogus patenka į komforto zoną, kurią paskui bus sunku palikti. Dėl asmeninės raidos ir vystymosi, socialiniai kontaktai yra būtini ir reikia kuo dažniau išeiti iš namų.

Naudingų kontaktų trūkumas. Kad ateityje turėtumėte solidžias pajamas, būtina reguliariai užmegzti naujus kontaktus, plėsti profesinį bendravimo ratą.

Laikinas etapas. Anot psichologės, dažniausiai „atsiskyrėliškame“ darbe žmonės neišsilaiko ilgiau kaip metus dvejus. Reikia prisiminti, kad tapus „laisvu menininku“ padaryti karjerą praktiškai bus beveik nerealu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder