Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos populiacijos – Sveikatos departamentas susitarė su Viešbučių ir restoranų federacija pašalinti nuo stalų druskines.
„Vidutiniškai kiekvienas argentinietis suvartoja 13 gramų druskos kiekvieną dieną, kai pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas reikėtų suvartoti mažiau nei penkis gramus“, – sakė sveikatos ministras Alejandro Collia.
Šis žingsnis nėra toks radikalus kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Druskos bus galima gauti paprašius, bet tik po to, kai klientai paragaus maisto.
Valdžia taip pat pasirašė susitarimą su vietine duonos kepėjų federacija, pagal kurį 40-čia proc. bus sumažintas druskos kiekis duonoje, parduodamoje provincijoje.
Pasak A. Collios, jeigu Buenos Airių gyventojai galėtų sumažinti kasdienį druskos suvartojimą 3 gramais, per metus būtų galima išgelbėti apie 2 tūkst. gyvybių.
Kaip pasakoja restorano savininkas Hectoras Toublancas, virėjas gamindamas maistą įdeda į jį druskos, tačiau klientai, net neparagavę, dar jos užsiberia.
Restoranų ir viešbučių svečiai sprendimą nuo stalų pašalinti druskines vertina skirtingai.
„Kas dėl manęs, viskas puiku, – sakė pensininkė Angelica Slom. – Aš nepasigesčiau druskinės, jei jos nebūtų ant stalo.“
Tuo metu verslininkas tokiems apribojimams nepritaria.
„Aš prieš draudimus, – sakė jis. – Manau, kad turime šviesti žmones, kad jie žinotų ką daryti, o ne drausti.“
Hipertenzija, arba kitaip aukštas kraujo spaudimas, paprastai siejamas su dideliu druskos ir natrio suvartojimu, tačiau šis klausimas vis dar kelia ginčių.
Prieš keletą savaičių publikuotas Europos mokslininkų tyrimas atmeta ryšį tarp druskos ir hipertenzijos.
Rašyti komentarą