Britai naikins barsukus, kad sustabdytų galvijų tuberkuliozės plitimą

Britai naikins barsukus, kad sustabdytų galvijų tuberkuliozės plitimą

Pasiūlymas naikinti įtarimų keliančius barsukus ir taip stabdyti galvijų tuberkuliozės plitimą Didžiojoje Britanijoje susilaukė itin prieštaringų reakcijų. Iniciatyvos oponentai teigia, kad šis sprendimas yra politiškai motyvuotas ir naudingas tik ūkininkams.

Jau šį penktadienį ketinama pradėti naikinti įtartinus barsukus pasitelkiant įgudusius šaulius. Tai yra dalis plano norint stabdyti tuberkuliozės plitimą, kad nereikėtų masiškai skersti galvijų, kaip jau yra nutikę ankščiau.

Anot ūkininkų, būtina sustabdyti vis didėjantį galvijų sergamumą tuberkulioze, juk tai gali kainuoti ūkiui ir mokesčių mokėtojams milijonus svarų sterlingų per metus. Tačiau oponentai teigia, kad tai nesąmonė.

„Tai daroma labai galingų lobistų grupių užsakymu. Viskas tik dėl pinigų. Ūkininkai siekia išvengti atsakomybės dėl savo veiksmų, kurie ir sukelia tuberkuliozės protrūkius. Todėl, jeigu norite, kad ši liga neplistų, nežudykite barsukų, įveskite karantino įstatymą ir nebeskirkite subsidijų ūkininkams, kurie tikrai netinkamai elgiasi su karvėmis“, – sakė Vildvudo fondo Kente valdytojas Peteris Smithas.

Šią teoriją atmeta Didžiosios Britanijos galvijų veterinarijos asociacijos atstovai, kurie teigia, kad kalti barsukai ir to negalima nepaisyti.

„Tuberkulioze užsikrėtę daug barsukų. Kol kas padėtis kontroliuojama, bet juk barsukai serga šia liga. Jų sergamumas itin padidėjo kai kuriose zonose, todėl logiška kontroliuoti ne tik galvijų, bet ir barsukų sergamumą“, – tvirtina Didžiosios Britanijos galvijų veterinarijos asociacijos pirmininkas Andrew Parillas.

Sunerimusieji dėl barsukų naikinimo reikalauja, kad ši procedūra būtų bent jau atlikta humaniškai, saugiai. Ir kad tai tikrai nebūtų vienintelė priemonė norint užkirsti kelią tuberkuliozės plitimui galvijų bandose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder