Bobų vasara dar bus

Bobų vasara dar bus

Nuo savaitės vidurio plūstelėjus šiltiems orams, suskubome manyti, jog atėjo Bobų vasara. Tačiau sinoptikai teigia, kad ji nuo Afrikos krantų dar tik keliauja Lietuvos link. Tuo tarpu liaudies išmintis byloja, kad pagal rytdienos Mykolinių orus galėsime spėti, kokia bus artėjanti žiema.

Valdo anticiklonas

Šiomis dienomis stipriai atšilę orai privertė žmones vėl paslėpti paltus. Deja, savaitgalį orai kiek atvės - prognozuojama iki 17 laipsnių šilumos. Pasak klimatologės Audronės Galvonaitės, debesys šiuo metu eina iš vakarų, atnešdami lietų, be to, galima tikėtis ir vasariškos perkūnijos. Naktimis atvės net iki 13 laipsnių šilumos. „Pagal dabartinę prognozę - pirmadienis bus jau be lietaus”, - tikino A.Galvonaitė.

Pasirodo, pasak sinoptikės, Bobų vasara nebūtinai turi būti šilta ir saulėta, o jei taip ir atsitinka, tai reikia tik džiaugtis tokiu sutapimu. „Bobų vasara ateina tada, kai Azorų anticiklonas arba aukšto slėgio sritis ateina nuo Afrikos, bet prieš tai visuomet būna šalnos”, - aiškino A.Galvonaitė.

Šis anticiklonas šiuo metu ir keliauja link mūsų kraštų, tačiau, pasak sinoptikės, kartais atsitinka taip, kad Atlanto ciklonai pakiša koją ir nukreipia šiltus orus kita linkme. Dėl to neįmanoma nuspėti tikslios Bobų vasaros datos, nes ji kartais pavėluoja, kartais visai nebeužsuka. „Yra buvę, kad tas anticiklonas pro šoną nukeliauja ar tik vos vos įžengia, bet nepamirškime, kad yra buvę, kai Bobų vasara net savaitę lepino”, - aiškino A.Galvonaitė.

Žiemos pranašas - vėjas

Laukiant ateinančios žiemos ir galvojant, kokia šiemet ji bus, prisiminti ir praėjusių metų šalčiai. Praėjusių metų gruodis buvo rekordiškai šiltas, tačiau antroje žiemos pusėje užklupo rekordiškai šalti orai. A.Galvonaitės teigimu, tai lemia oro masių kelionės per Lietuvą.

Kokios tikėtis šiųmetės žiemos, paaiškės jau rytoj. Mat liaudies išmintis byloja, kad švenčiant Mykolines reikia stebėti, iš kurios pusės pučia vėjas. Pagal jį ir nuspėjama, kokia bus žiema.

Etnologo Liberto Klimkos teigimu, rugsėjo 29-oji yra ir vėjų diena: „Jei vėjas pučia iš šiaurės, žiema bus gili ir snieginga, jei iš vakarų - su atlydžiais. Vėjas iš pietų rodo, kad žiemos visai nebus, pučiantis rytų - žvarbios ir vėjuotos žiemos pranašas.”

Bobų laikas

Bobų vasara - nuostabus laukiamas metas, tik kodėl jo pavadinimas nei šioks, nei toks?

„Nuėmus derlių, kaimą užklumpa darbų atvangos laikotarpis ir paskutinis gražaus, vasariško oro šypsnis su rytmečio rūku ir rasos karoliukais. Ir tada žmonės prisimdavo, kam yra skolingi. O kaime įprastai viskas atsilyginama natūra, kas ką turi - tai bulvių maišeliu, ar daržovių pintine”, - paaiškinimą, kuo ypatinga ši rudens atkarpa, pateikė L.Klimka.

Beje, kaime bobutėmis ar bobomis vadintos ne senos moterys, kaip įprasta šiais laikais. „Bobos - tai dažniausiai pribuvėjos ar žolininkės, moterys, pagelbėjančios bėdoje. O kadangi šiuo laiku ir būdavo joms atsidėkojama, greičiausiai dėl to ir kilo šis Bobų vasaros pavadinimas”, - svarstė etnologas.

Kitose šalyse Bobų vasara turi kitokius pavadinimus, kuriuos lemia būtent tos šalies kultūriniai aspektai. Bobų vasarą turi tik rytų slavai ir lietuviai. Šiaurės Amerikoje šis laikotarpis vadinamas indėnų vasara. Pirėnuose, Italijoje ir Prancūzijoje - Šv. Martino vasara, Bulgarijoje ir Serbijoje - čigonų vasara, Vokietijoje - senelių vasara, Čekijoje - voratinklių vasara. Latviai išsaugojo seną gražų žodį atvasara - sugrįžusi vasara.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder