Berlyno pareigūnai iškeldino menininkus iš garsiojo "Tacheles" centro

Berlyno pareigūnai iškeldino menininkus iš garsiojo "Tacheles" centro

Po kelis dešimtmečius trukusių biurokratinių ginčų Berlyno menininkai buvo iškeldinti iš garsaus meno centro "Tacheles", praneša BBC.

Griuvus Berlyno sienai nenaudojamą pastatą neteisėtai užėmė menininkai ir įkūrė "Tacheles" meno centrą. "Tacheles" greitai tapo klestinčiu alternatyvaus meno centru ir turistų traukos objektu. Apgriuvęs pastatas kliudė miesto plėtros planams, ir galiausiai bendrovei "HSH Nordbank", kuriai dabar priklauso pastatas, pavyko menininkus iškeldinti. Bendrovė ketina pastatą parduoti.

Pastatas stovi buvusioje rytinėje Berlyno dalyje. Jo plotas - 1 250 kvadratinių metrų. "Tacheles" centre yra teatras, kino teatras, restoranas, galerijos ir meno dirbtuvės. Antradienį prieš atvykstant policijai du juodai apsirengę muzikantai prie pastato grojo laidotuvių maršą. Antstoliai nekliudomi iškraustė buvusį meno centrą.

"Tai meno kūrinio vagystė, kurią remia policija", - nedidelei rėmėjų grupei ir žurnalistams sakė "Tacheles" atstovas Martinas Reiteris (Martin Reiter).

Penkių aukštų pastatas 1909 metais buvo atidarytas kaip universalinė parduotuvė. Parduotuvė 1928 metais bankrutavo, ir pastatą nupirko Vokietijos bendrovė AEG. Netrukus po to pastatą perėmė nacių partija ir ten įkūrė savo centrinį administracijos biurą.

Teigiama, kad pastato palėpėje Antrojo pasaulinio karo metais buvo tardomi sulaikyti asmenys. Devintajame dešimtmetyje Rytų Vokietijos valdžia dalį pastato nugriovė, bet naujoms statyboms pritrūko lėšų. Likusią nenugriautą pastato dalį neteisėtai užėmė menininkai ir iki šiol priešinosi bandymams juos iš ten iškeldinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder