Baravykai vasaroja Žemaitijoje

Baravykai vasaroja Žemaitijoje

Dėl grybų galvas pametę tautiečiai su pavydu gaudo žinias iš Žemaitijos. Ten jau prieš kelias dienas, anot žemaičių, pasiuto dygti baravykai. Internete kai kas giriasi ir po kelis šimtus storakočių parsinešantys.

Girių karaliams dzūkams šitai girdint belieka plaukus rautis: baravykų nėra, o lepeškų, kaip jie dar vadina voveraites, tik užkietėję miškų žinovai sugeba rasti. Litras nelinksmų lepeškučių praėjusią savaitę Druskininkų turguje ir pakelėse po du eurus kainavo.

Valkininkų miškų urėdas Arvydas Strazdas be didelio entuziazmo randa paaiškinimą: iš kur tų grybų bus, jeigu tik praėjusią naktį kaip reikiant palijo.

O štai kitame krašte, Zarasuose, visai kiti dalykai. Bendradarbė gyrėsi prieš savaitę per porą dienų kelioms valandoms išėjusi iš vasarvietės prisišienavusi du artipilnius kibirus voveraičių. Ji stebėjosi, kad to gero pilnas miškas, o kaimiečiai, virkaudami blogai gyvenantys, jų nerenka.

Zarasų urėdas Rimantas Jurevičius, tai išgirdęs, nusijuokia: grybų yra, bet kibirais tikrai niekas neneša...

Gretimame Rokiškio rajone grybus nebe pirmus metus superkantis Aidas patvirtina bendradarbės įžvalgas - jau gal mėnuo voveraitės dygsta. Dabar kaimietis, atnešęs jam kilogramą voveraičių, gauna 2,5 euro.

Atneša jam ir baravykų, tačiau Aidas jų neperka. Net mažiausi, vos išdygę, jau kirminuoti. „Devyniasdešimt procentų baravykų sukirmiję. Gal dėl mėnulio fazės“, - svarsto supirkėjas ir atsidūsta, kad šiame krašte vasarinis grybų dygimas, ko gero, jau baigiasi. Ir tos pačios voveraitės esančios negražios, šlapios.

Šimonių girioje, „Vakaro žinioms“ tvirtino Kupiškio miškų urėdas Dainius Stonkus, tikrasis grybų dygimas dar neprasidėjo. Nors, atrodo, lietaus būta, tačiau, sako, aukštumėlėse sausoka. „Internetas praneša, kad visi grybai Žemaitijoje“, - pernelyg dėl to neliūdėdamas kalbėjo urėdas. Sakau, jo kolega, Kretingos urėdas Antanas Baranauskas, tiesa, prisipažindamas nesąs aistringas grybautojas, man šito nepatvirtino. Kretingiškis sako pastebėjęs netoli urėdijos močiutę su krepšeliu baravykų, bet iki tokio dygimo kaip pernai dar toli...

„Tai gal auga apie Telšius“, - tai išgirdęs svarstė Kupiškio urėdas. Skambinu į Žemaitijos sostinę. Telšių miškų urėdijos miškų inžinierius Artūras Stankus mito apie Žemaitijon pabėgusius baravykus neskubėjo tvirtinti.

„Vakar buvau pasivaikščioti, per pusantros valandos litriuką baravykų ir voveraičių pavalgyti parsivežiau. Matosi, kad baravykai naktinio dygimo. Drėgmės yra, gal pradės dygti daugiau. Šiemet baravykai auga retuose eglynuose“, - dėstė A.Stankus.

„Tai kuriame Žemaitijos pakraštyje susitelkė tie baravykai?“ - klausiu. „Gal tie, kurie iš to gyvena, ir žino. Gal labiau dygsta kur nors apie Gargždus, Kulių pusėje“, - svarstė miškų specialistas.

Kad informacija iš Žemaitijos ne iš piršto laužta, mums patvirtino aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

„Žemaitijoje grybų tikrai yra nemažai. Ypač drėgnesnėse, žemesnėse vietose. Vakar (ketvirtadienį - red. past.) važiavau iš Ventės rago ornitologijos stoties atidarymo, pilnos pakelės žmonių su pilnais krepšiais baravykų. Šilutės meras sakė po darbo grybaudamas parsivežė dvi pintines gražių nesukirmijusių baravykų.“

Šį savaitgalį grybų išsiilgę tautiečiai tikriausiai šias teorijas patikrins. Tačiau jiems būtų pravartu prisiminti, kad į krepšį galima dėti ne viską, ką randa. Pagal Grybavimo Lietuvos miškuose taisykles (pasirodo, ir tokių esama), baravykus galima rinkti, jeigu kepurėlės skersmuo ne mažesnis nei 1,5 centimetro (vieno euro cento monetos dydžio). Voveraites draudžiama rinkti, jeigu kepurėlė mažesnė nei 1 centimetras.

L.Jonauskas teigia, kad inspektoriai dėl renkamų grybų dydžio prie grybautojų paprastai nekimba. Aplinkosaugininkams labiau rūpi, kad žmonės būtų geranoriški, neardytų samanų, nešiukšlintų, nestatytų automobilių ant miško paklotės. Tačiau supirktuvės kartkartėmis patikrinamos, ar laikomasi grybavimo taisyklių. Jas supirkėjai žino, ir, anot viceministro, tvarką grybautojams neretai primena patys.

Grybavimo taisyklės

Grybauti leidžiama visuose miškuose, išskyrus rezervatus ir ornitologinius draustinius, nuo balandžio 1 iki rugsėjo 1 d.

Negalima grybauti miškuose, kuriuose lankymasis laikinai uždraustas arba apribotas savivaldybių sprendimais.

Privačiuose miškuose arčiau kaip 100 metrų iki savininko sodybos grybauti galima sutikus savininkui.

Galima rinkti visus grybus, išskyrus įrašytus į Lietuvos raudonąją knygą.

Baravykai renkami, jeigu jų kepurėlių skersmuo ne mažesnis nei 1,5 cm, voveraičių - 1 cm.

Už taisyklių pažeidimus gali būti skiriamos administracinės baudos: piliečiams - beveik 30, pareigūnams - beveik 60 eurų.

Už nustatytos tvarkos pažeidimus superkant, parduodant ar perdirbant grybus piliečiams gresia beveik 150, pareigūnams - beveik 300 eurų baudos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder