Aukcione bus parduodami kosmose pabuvę daiktai

Aukcione bus parduodami kosmose pabuvę daiktai

Antradienį Niujorke rengiamas išskirtinis aukcionas, kuriame bus siūloma įsigyti astronautų daiktų, ant kurių galbūt yra išlikusių Mėnulio dulkių, ir dar beveik 300 dalykų, susijusių su kosmoso tyrimo istorija, pavyzdžiui, Mėnulyje pabuvusių Amerikos vėliavėlių.

Aukciono vyresnioji specialistė Cassandra Hatton sako, kad aukcionas bus pradėtas nuo teleskopų, kurie naudoti dar prieš tai, kai žmonės galėjo tik galvoti apie skrydį į Mėnulį.

„Turime kelis gaublius, paskui – daiktai iš „Mercury“, „Gemini“ programų. Turime daiktų iš Sovietų Sąjungos programų. Bet svarbiausi – iš „Apollo 11“ ir „Apollo 17“ skrydžių. Tai daiktai, buvę Mėnulyje, apskridę Mėnulį, astronautų asmeniniai daiktai su autografais“, – apie aukcioną pasakoja ji.

Vieną svarbiausių daiktų – per pirmą skrydį Mėnulyje buvusią emblemą su astronautų parašais –tikimasi parduoti mažiausiai už 40 tūkst. dolerių. Buzzo Aldrino užrašus Mėnulyje – už panašią sumą. O juk juose duomenys, padėję orientuoti erdvėlaivyje likusią įgulą ir sugrąžinti astronautus į Žemę.

Aukcione ir keli astronautų skafandrai. Vienas – iš pirmojo amerikiečio skrydžio į erdvę, jį tikimasi parduoti už maždaug 10 tūkst. dolerių. Yra ne tik amerikietiškų, bet ir rusiškų skafandrų, kosminės stoties „Mir“ pulto detalė.

Ko gero, labiausiai vilios Mėnulyje buvusios Amerikos vėliavėlės. Vėliavėlė iš pirmojo „Apollo 11“ skrydžio įvertinta mažiausiai 20 tūkst.

Aukciono rengėjai, nors ir netiesiogiai, žada ir Mėnulio dulkių. „Gali būti, kad grubių dulkių galėjo prilipti prie astronautų drabužių, jiems grįžus į modulį, dulkių prilipo prie daiktų. Neleidžiama parduoti Mėnulio dulkių ar akmenų, bet galima įsigyti astronautų daiktų, prie kurių prilipo mėnulio dulkės. Tai geriausia, ką jūs galite įsigyti panorėję mažytės Mėnulio dalelės“, – sako C. Hatton.

Anot aukciono rengėjų, dulkių kaina nebus kosminė. Krovinių dirželis, priklausęs „Apollo 12“ vadui Charlesui Conradui ir prie kurio limpamos sagties tikrai prilipo Mėnulio dulkių, kainuotų daugiausia 35 tūkst. dolerių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder