Astronomai prognozuoja galaktikų susidūrimą

Astronomai prognozuoja galaktikų susidūrimą

Astronomai pasinaudojo "Hubble" kosmoso teleskopo užfiksuotais vaizdais ir išsiaiškino, kada mūsų Paukščių tako galaktika susidurs su kaimynine Andromedos galaktika, informuoja BBC.

Šios dvi galaktikos dėl gravitacinės jėgos artėja viena prie kitos ir po keturių milijardų metų turėtų visiškai suartėti. Dar po dviejų milijardų metų Paukščių takas ir Andromeda taps viena galaktika.

Seniai buvo žinoma, kad mūsų galaktika artėja prie kaimyninės Andromedos galaktikos. Atstumas tarp galaktikų yra 2,5 mln. šviesmečių ir jos artėja maždaug 400 tūkst. kilometrų per valandą greičiu. Mokslininkai daugiau nei šimtą metų bandė išsiaiškinti, koks yra Andromedos šoninis judėjimas, nes nuo to priklauso, ar galaktikos prasilenks, ar susidurs.

"Hubble" teleskopo duomenimis paremtas kompiuterinis modeliavimas atskleidė, kad ateityje Paukščių tako ir Andromedos galaktikos susidurs, ir leido nustatyti, kada tai įvyks. Galaktikos susijungs į naują elipsės formos galaktiką. Nors dvi galaktikos ir susidurs, atskiros žvaigždės nenukentės, nes tarpai tarp jų bus labai dideli. Tikėtina, kad po susijungimo pradės aktyviai formuotis naujos žvaigždės, nes bus sudrumsti galaktikose esantys dujų debesys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder