Astronomai kosmoso gilumoje aptiko planetą našlaitę

Astronomai kosmoso gilumoje aptiko planetą našlaitę

Astronomai trečiadienį pranešė aptikę planetą, kuri atsiskyrė nuo savo žvaigždės sistemos ir viena klajoja kosmoso gilumoje.

Manoma, kad objektas CFBDSIR2149 yra šaltas, jaunas pasaulis, dėl nežinomų priežasčių išsilaisvinęs iš savo motininės žvaigždės gravitacinės traukos, pranešė Europos pietinė observatorija (ESO).

Tai ne pirmas kartas, kai atrasta tokia „laisvai plūduriuojanti“ planeta, tačiau ši iš visų iki šiol pastebėtų yra arčiausiai, nuo Žemės nutolusi per kiek daugiau nei 100 šviesmečių.

Po pirminių stebėjimų manyta, kad šis objektas yra arba benamė planeta, arba mažytė žvaigždė, vadinama rudąja nykštuke, kuriai pritrūko masės sukelti branduolinę sintezę, kuri yra žvaigždžių švytėjimo priežastis.

Tačiau galimybių sumažėjo, kai astronomai pastebėjo, kad ji klajoja netoli jaunų, neramių žvaigždžių srauto, vadinamo AB Doradus judančia grupe.

„Ši grupė unikali, nes ji sudaryta iš maždaug 30 žvaigždžių, kurių amžius, sudėtis yra vienoda ir kurios kartu juda kosmosu. Būtent šis planetos ir AB Doradus ryšys leido mums nustatyti jos amžių ir klasifikuoti ją kaip planetą“, – teigė astrofizikė Lison Malo iš Monrealio universiteto.

Norėdami į objektą pažvelgti atidžiau, astronomai naudojo Kanados-Prancūzijos-Havajų teleskopo infraraudonųjų spindulių kamerą ir ESO 8,2 metrų Labai didelį teleskopą Čilėje, šeštą pagal dydį optinį teleskopą pasaulyje.

Jie skaičiuoja, kad CFBDSIR2149 yra maždaug 50–120 mln. metų amžiaus, temperatūra joje siekia apie 400 laipsnių Celsijaus, o masė yra maždaug nuo keturių iki septynių kartų didesnė nei Jupiterio, didžiausios planetos Saulės sistemoje.

„Šie objektai svarbūs, nes jie gali mums padėti daugiau sužinoti apie tai, kaip planetos gali būti išsviedžiamos iš planetinių sistemų, arba kaip žvaigždžių formavimosi procese gali atsirasti labai šviesūs dalykai“, – kalbėjo Philippe`as Delorme`as iš Prancūzijos Planetologijos ir astrofizikos instituto.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder