Ar robotai pakeis žmones?

Ar robotai pakeis žmones?

Robotų technikos sritis sudėtinga. Tai daugiau, nei kompiuterių ar inžinerijos mokslas. Robotų technikos kūrimo dalis yra ir medicinos bei filosofijos mokslai.

Nesunku įsivaizduoti ateitį, kurioje robotai bus neatskiriama mūsų kasdieninio gyvenimo dalis. Yra daugybė mokslinės fantastikos istorijų apie robotus ateityje, kuriose robotai pritaikyti kiekvienam mūsų poreikiui, išlaisvina mus nuo kasdieninių užduočių, leidžia atkreipti dėmesį į svarbesnius dalykus. Tačiau kitose istorijose robotai sukyla prieš žmoniją ir tampa didžiausia grėsme.

Bet kuriuo atveju, robotai keičia žmogaus elgseną ir mąstyseną.

Kai kuriose srityse tai jau vyksta.  Bionikos galūnės ir nervų implantai padeda žmonėms atgauti funkcionalumą, prarastą dėl traumos ar ligos. Gydytojai ir mokslininkai, dirbantys Bostono tinklainės implantavimo projekte, kuria tinklainės protezą, tai galėtų atkurti aklo žmogaus regėjimą. Visos šios medicinos programos yra susijusios su robotų technika ir jau veikia žmonių gyvenimus.

Robotai taip pat gali sužadinti mūsų emocijas. PLEO robotas-dinozauras, žaislas, yra geras pavyzdys. Žmonės linkę reaguoti į PLEO lyg į tikrą gyvūną. Robotas reaguoja į dirgiklius ir imituoja gyvūno reakcijas. Atrodo, kad jis sugeba išreikšti laimę, baimę, nusivylimą ar net skausmą. Nors visos šios reakcijos yra dirbtinės, mūsų atsakas į PLEO yra tikras.

Mūsų sugebėjimas emocingai reaguoti į negyvus objektus gali tapti pagrindu roboto-gydytojo-draugo kūrimui.

Išmaniai sukurtas robotas, reaguojantis į mūsų emocines būsenas, galėtų padėti sunkiu metu - lyg draugas. Medicinos srityje robotai galėtų rinkti duomenis apie pacientus, tai padėtų gydytojams nuolat stebėti paciento sveikatos būklę.

Robotai taip pat gali tapti naudingais įrankiais, ugdant vaikų, ypač autistų, socialinius įgūdžius.

Žinoma, robotai naudojami gamybos ir karinėje pramonėje. Mes jau pasikliaujame robotais, dirbančiais surinkimo linijose. Kariniai ir policijos daliniai patiki robotams bombų ir kitų pavojų tikrinimo ir likvidavimo pareigas.

 

Ateityje robotai bus naudojami vis dažniau. Jie ir toliau keis mus, taps vis sudėtingesni ir patrauklesni. Tik kyla klausimas: kiek mes patys pasikeisime?

Parengta pagal howstuffworks.com

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder