Apie pasaulio pabaigą, ateivius ir juodąsias skyles

Apie pasaulio pabaigą, ateivius ir juodąsias skyles

"Laikrodis tiksi: iki pasaulio pabaigos liko metai. Taip nurodo majų civilizacijos kalendorius, o žmoniją sunaikinti turėtų Saulė", - skelbia įvairūs pranašautojai.

Majai gyveno jau patekėjus penktajai Saulei. Jos ciklas prasidėjo 3 113 m. prieš mūsų erą ir turėtų trukti 5 125 metus. Taigi dabartinės epochos laikas eina į pabaigą - penktoji majų Saulė turėtų nusileisti 2012-aisiais.

Beje, majai naujus metus pradėdavo skaičiuoti nuo gruodžio 23 d., taigi senieji baigdavosi gruodžio 22-ąją. Tikriausiai dėl skaičių derinio - 2012 12 21 - pasaulio pabaigai parinkta diena prieš tai.

Tačiau ar ciklo pabaiga reiškia pasaulio pabaigą, ar pasibaigus vienam ciklui neprasideda kitas? Ar pasibaigęs kurios nors kultūros kalendorius reiškia visa ko pabaigą? Bet majų ciklas trunka ištisą epochą, o štai kinų - tik 60 metų...

Gruodžio mėnesį internetas trimitavo apie saulės pliūpsnius, neva grasinančius sudeginti Žemę. Anot fizikos ir matematikos mokslų daktaro Boriso Kondratjevo, tokios "sensacijos" - jų autorių sąžinės reikalas...

Pernai gamta mus stebino neįprastu vasaros karščiu ir žiemos išdaigomis. Žmonės kalba, esą prasidėjo pasaulio pabaiga. Astronomijos požiūriu, ar neišvengiamai artėjantys 2012-ieji bus kuo nors ypatingi?

2012 metai visiškai niekuo neišsiskiria iš kitų. Kalbant apie astronomijos reiškinius, metai bus įdomūs: laukiami meteoriniai lietūs, Saulės užtemimai. Saulė suaktyvėjo dėl savo 11 metų ciklo, tačiau normos neviršijamos.

 

50 tūkstančių kilometrų ilgio pliūpsnis - šviesuliui tai visiškai normalu. Saulė nerodo absoliučiai jokių duomenų, kad jos veikla keisis

O kaip "ugnies gyvatė", gruodžio mėnesį apjuosusi Saulę?

Nieko neįprasto. 50 tūkstančių kilometrų ilgio pliūpsnis - šviesuliui tai visiškai normalu. Kaip mums 1,75 m žmogaus ūgis. Saulė nerodo absoliučiai jokių duomenų, kad jos veikla keisis. Saulės konstanta - elektromagnetinės spinduliuotės kiekis, tenkantis ploto vienetui, išmatuotas ties išorine Žemės atmosferos riba, -ji iki šimtųjų dalelių pastovi; jos kaita - netgi 1 proc. - pakeistų klimatą. Bet pastaruosius ne 10 - 20 metų, o 1,5 mlrd. metų ji nekito.

Nieko čia nereikia laukti, jokios sensacijos čia nėra. Saulė - labai pastovi geltonoji nykštukė, kurioje dar daug vandenilio, tad anglies ciklo jai nereikės dar ilgai.


Kalbama, esą artimiausiu metu Žemė susidurs su asteroidu.

Saulės sistemoje, žinoma, egzistuoja potenciali didelių asteroidų kritimo grėsmė. Daugumoje mokslinių konferencijų, kuriose buvau pastaraisiais metais, kalbėta apie tokius dangaus kūnus. Atidžiai tiriamas asteroidas Apophis, kurio diametras apie 340 m. Iš pradžių, kai amerikiečiai nustatė jo orbitą, jie suklydo ir remdamiesi klaida pasakė, kad 2014 metais asteroidas nukris ant Žemės. Tai ir vėl buvo išpūsta sensacija. Paskui patikslino šio asteroido orbitą, ir paaiškėjo, kad jis apskritai neskries už Mėnulio orbitos. Jis sugrįš 2029 metais, ir mokslininkai jau apskaičiavo, kad ir tuomet nekels jokio pavojaus. Netgi turint galvoje tam įtakos turinčią Žemės gravitaciją. Kol kas jį veikia tik Saulė, bet jeigu jis praskries arti Žemės, tai mūsų planeta irgi paveiks jo orbitą. Ir čia nėra jokio pavojaus. Tai kruopščiai tiriama. Tokių potencialiai pavojingų objektų orbitos apskaičiuojamos. Taigi šie asteroidai nepavojingi.

Ar sulauksime ateivių? Kalbama, kad jau atskrenda.

Girdėjau, kad pas mus skrenda 3 kosminiai laivai ir kad jie jau susisiekė su mumis. Norėčiau žinoti, su kuo konkrečiai.

Taip, tikriausiai jie nutūps 2012 metais tame portale, kuris paskelbė šią informaciją. Beje, ten netgi toks prierašas buvo: "Kol kas šie trys objektai netgi didžiausiais teleskopais nematomi." Ir nurodytos koordinatės bei vaizdai.

Iš tiesų tų objektų (asteroidų) Koiperio juostoje, kuria dabar neva skrenda ateivių laivai, yra šimtai tūkstančių.

Visa tai fantazijos, ir tegu jos lieka niekais užsiimančių žmonių sąžinės reikalas.

O keturios skylės, kurios gali atsirasti Šveicarijos greitintuve?

Žmonės mažai žino apie mokslo laimėjimus, o jeigu ir žino, tai iškreiptai. Tą patį galiu pasakyti ir apie šį greitintuvą. Tai be galo sudėtinga technika. Sakysit - kam mokslininkai daro tai, kam tai kuria? Ir vėl žmonės nežino - ir vėl daroma pseudosensacija. Vėl nori juodąją skylę sukurti, kad ji mus surytų. Nieko panašaus. Tai daroma, kad greitintuve dalelių greitis pasiektų beveik šviesos greitį ir kad jos susidurtų tarpusavyje. Ir tada esant dalelių sklaidai paaiškėja jų vidinė struktūra. Tai daroma norint atskleisti visos materijos pagrindus. Ir čia nėra jokios sensacijos - tai didžiulis darbas.

Visos kalbos apie pasaulio pabaigą - tik kalbos?

Dangus mums rodo gyvenimo pastovumą. Kitas dalykas - gyvenimo sūkuriai Žemėje. Jie kartais ištrina žmonių vertybinę orientaciją.

Imkime bet kurį amžių, bet kurią epochą, - tos kalbos sklido visada. Pavyzdžiui, 20 amžiaus pradžioje, kai Galilėjaus kometa skriejo dangumi, o pas mus vyko politinė psichozė, žmonės kalbėjo, esą Žemė eina per Galilėjaus kometos uodegą, kad toj uodegoj kalio cianidas, dujos, ir visa tai visus išnuodys, - žodžiu, buvo didžiulis ažiotažas. Spekuliantai netgi pardavinėjo tabletes nuo apsinuodijimo dujomis.

Žmonės patys save gąsdina įvairiausiomis pasaulio pabaigos formomis. Ir pasitikdami 1666 metus jie laukė Antikristo, ir 1999 metais - tas pats. Ir pasitikdami 2012 metus kalbės tą patį...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder