Amerikiečiai tunka nuo saldžiųjų gėrimų

Amerikiečiai tunka nuo saldžiųjų gėrimų

Lieknas Indianos valstijos Evansvilio miesto meras Lloydas Winnecke dažnai žiūri rytinę televizijos laidą „Today Show“, transliuojamą iš Manheteno. Viena laida jam ypač įstrigo mintyse. Tai buvo birželio 1 dieną, kai į studiją atvyko Niujorko meras Michaelas Bloombergas, skelbia 15min.lt.

Tas pats M.Bloombergas, kuris išvakarėse pranešė apie sprendimą siekiant kovoti su niujorkiečių antsvoriu uždrausti pardavinėti didelės talpos gaiviuosius gėrimus, o dabar jis jau dalyvavo televizijos laidoje kaip miesto oficialus globėjas nacionalinėje spurgų šventėje, rašo spiegel.de.

M.Bloombergo globojamai šventei bendrovė „Entenmann“ pagamino 7500 spurgų, turinčių 2,2 mln. kalorijų.

Televizijos laidoje M. Bloombergas pasirodė kaip apgailėtinas veidmainis, norintis uždrausti gaiviuosius gėrimus, tačiau skatinantis spurgų gamybą.

Šią laidą stebėjęs Evansvilio meras L.Winnecke negalėjo sulaikyti šypsenos. Amerika visai susipainiojo, bandydama išspręsti šią painią problemą.

JAV priešas Nr.1 jau perdaug įsigalėjęs šalyje ir pakenkęs civiliams gyventojams. Indianos valstijoje 65 visų suaugusiųjų turi antsvorio arba yra netgi pavojingai nutukę, maždaug 30 proc. jaunuolių nuo 10 iki 17 metų sveria ne tik kad per daug, bet labai per daug.

2030 metais maždaug 110 milijonų amerikiečių bus nutukę, tai yra bet 32 milijonais daugiau negu dabar.

Tokia statistika yra ir visose JAV, todėl apie nutukimą galima kalbėti kaip apie tautos krizę, kuri gali dar labiau plėstis iki pražūtingų proporcijų. 2030 metais maždaug 110 milijonų amerikiečių bus nutukę, tai yra bet 32 milijonais daugiau negu dabar. Kai kurie mano, kad nutukimo epidemija gali sukelti Amerikos sveikatos apsaugos sistemos žlugimą.

Šiuo atveju Evansvilis yra tik pavyzdys. „Gallup“ instituto apklausa, atlikta pernai, parodė, kad šis miestas pirmauja pagal nutukusių šalies gyventojų skaičių.

Remiantis tyrimo duomenimis, 37,8 proc. Evansvilio gyventojų yra nutukę, jei jų kūno masės indeksas (KMI) yra 30 ar daugiau. Tai labai dideli skaičiai. Pagal tokį kūno masės indeksą aštuonerių metų, 130 cm ūgio berniukas sveria daugiau negu 50 kg, 40 metų 180 cm ūgio vyras – beveik 100 kg, o 20 metų 170 cm ūgio moteris – net 87 kg.

Nors JAV tai yra labai rimta problema, valdžios institucijų praminta epidemija, tačiau kai kurie aspektai kelia juoką.

Pavyzdžiui, kartą Evansvilio gyventojai norėjo pasiekti pasaulio rekordą, kaip daugiausia žmonių vienoje vietoje darantys atsispaudimus, tačiau lemiamą dieną pasirodė tik 165 žmonės iš reikiamų 251, nors miestas turi 120 tūkst. gyventojų. Juoką kelia ir vaizdo medžiaga, kurioje nufilmuoti dainuojantys meras, policijos pareigūnai, ugniagesiai ir vietos ledo ritulio žvaigždės.

Tačiau net ne tai yra juokingiausia. Evansvilis – tai palyginti nemažas ir klestintis pramoninis miestas. Jame yra plastikos prekių gamykla, kurioje dirba 2 200 žmonių, o automobilių „Toyota“ fabrike – net 4 600 darbuotojų.

Evansvilio centre yra didelis sporto ir laisvalaikio centras, miestas turi savo orkestrą, kazino, dvi dideles ligonines.

„Mumis nuolatos domisi naujos įmonės, norinčios čia įsikurti ir statyti naujus įrenginius. Nuolat atvyksta žmonių, kurie ieško tinkamų vietų. Tai, kad Evansvilis garsėja kaip labiausiai nutukusių žmonių miestas, tikrai neduoda didelės naudos“, – kalbėjo miesto meras L.Winnecke.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder