Algos išmokėjimas padidina mirties riziką

Algos išmokėjimas padidina mirties riziką

Malonus jausmas po sunkaus darbo pagaliau savo kišenėje turėti ką tik gautą algą. Tačiau tyrimai atskleidžia, jog gavus atlygį mirtingumo rodikliai išauga.

Notre Dame universiteto ekonomistas Williamas Evansas tyrė keturias didžiausias demokrafines grupes – socialinės apsaugos, kariuomenės personalo, šeimas, gaunančias mokesčius mažinančių nuolaidų čekius ir Aliaskos nuolatinio fondo dividendų gavėjus.

Jo tyrimai parodė, jog mirtingumo dažnis, gavus apmokėjimo čekį, gana smarkiai padidėja. Buvo išskirtos trys pagrindinės tokių padažnėjusių mirčių priežastys: nesaikingas tam tikrų medžiagų vartojimas, išorinės priežastys (įvairių rūšių nelaimingi atsitikimai) ir širdies smūgiai, rašoma portale msn.com.

"Gavę atlygį, žmonės tampa labiau aktyvūs – jie eina pramogauti į lauką, pietauti restoranuose, apsipirkinėti, daugiau vairuoja, lankosi baruose ir užsiima panašia veikla, – sako W. Evansas. – Kai kurie iš šių užsiėmimų yra iš prigimties rizikingi – tarkime pernelyg didelis alkoholio vartojimas ir vairavimas išgėrus. Taigi tam tikra veikla natūraliai padidina riziką – jei daugiau vairuoji, išauga avarijos pavojus.“

Jo tegimu, kai kada sąryšis tarp mirties ir algos gavimo nėra toks akivaizdus. Kaip pavyzdį tyrėjas pateikia aktyvesnės veiklos sąlygotus širdies smūgių atvejus ar tam tikrų medžiagų nesaikingus vartojimus, sukeliančius mirtiną žalą organizmui.

Mokslininkas iš dalies pritaria minčiai, jog reikėtų tapti atidesniems, artėjant algos mokėjimo dienai ir iškart po jos. Mat, jo teigimu, toks pagausėjusių mirčių efektas yra pakankamai plačiai palintęs – pastebimas įvairiose jo stebėtose žmonių grupėse.

Vis dėlto dažniausiai apmokėjimą lydinčio mirtingumo aukomis tampa jaunesni žmonės, rodo atlikti tyrimai. Tačiau W. Ewansas siūlo pernelyg nesibaiminti, bet tiesiog būti atsargesniems ir mažiau būti kelyje.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder