2012-ieji: geriausi visų laikų metai žmonijai

2012-ieji: geriausi visų laikų metai žmonijai

Jūs turbūt to nežinote, tačiau, nepaisant uragano "Sandy" ir visų kitų tragedijų, nutikusių pasaulyje, 2012-ieji buvo geriausi metai žmonijai mūsų eroje. Taip, jūs teisingai perskaitėte.

Nors Vakarų pasaulis vis dar serga ekonomine depresija ir baigia nusigraužti nagus dėl fiskalinės politikos neaiškumo, tačiau besivystančios šalys lipa iš skurdo rekordiniu greičiu.

Mirčių skaičius dėl stichinių nelaimių ir karo yra pats mažiausias, koks tik yra kada nors buvęs.

Dar jokiais laikais nebuvo mažiau bado, mažiau ligų ir daugiau klestėjimo. Tai tiesa: mes gyvename aukso amžiuje.

Ko nerašė spauda

Apsvarstykime pasaulinį skurdą. 1990 metais Jungtinės Tautos paskelbė "Tūkstantmečio raidos tikslus", iš kurių pirmasis buvo perpus sumažinti ekstremalaus skurdo sąlygomis gyvenančių žmonių skaičių iki 2015-ųjų metų. Ir štai, tikslas buvo pasiektas jau 2008-aisiais.

Taip, net kylant kainoms ir pasauliui skęstant ekonominėje krizėje, būtent 2008-aisiais ekstremalaus skurdo sąlygomis gyvenančių populiacijų (gaunančios mažiau nei 1,25 dolerio per dieną pajamų) skaičius mažėjo visuose pasaulio kampeliuose. Nuo tada skurdo lygis palaipsniui mažėja.

Labiausiai bendrą skurdo lygį sumažino Kinijos skurdo nykimas: nuo 1980-ųjų m. šos šalies ekonominis augimas išgelbėjo 660 milijonų žmonių nuo nepritekliaus. Tad visas tas "nereikalingas šlamštas", pavadinimu "made in China", padėjo skurdą Kinijoje paversti istorija. Tačiau žiniasklaida nemanė, kad šis pasiekimas yra vertas bent vienos eilutės.

Energetinė gausa

Palaukite, yra ir daugiau. Cinikai teigia, kad mes negalime išlaikyti pasaulinio ekonominio augimo nesugadindami savo aplinkos ir nekenkdami gamtai. Tačiau, kol turtingųjų pasaulio šalių ekonomikos užaugo po 6 proc. per pastaruosius 7-erius metus, iškasamojo kuro suvartojimo lygis sumažėjo 4 proc. Šis nuostabus ir vėl nepastebėtas pasiekimas visiškai nesusijęs su papildomais mokesčiais ar vėjo malūnais.

Iškasamojo kuro suvartojimo lygis krito, nes vartotojai pareikalavo efektyvesnių ir našesnių automobilių bei gamyklų. Ekonomikos augimas padidino našumą, o jo padidėjimas reiškia, kad reikia mažiau iškasamojo kuro tam pačiam žmonių skaičiui.

O kaip visas tas susirūpinimas, kad naftos nebeliks? Pasirodo, Amerikos inžinieriai rado naujų būdų išgauti naftai. Šie nuostabūs naftos atradimai gavybos technologijų srityje reiškia, kad, nepaisant augančios pasaulio populiacijos (nuo 1 milijardo iki 7 per pastaruosius du amžius), mes vis tiek gyvename energijos gausos amžiuje.

Ne tik turtingesni

O globalinė nelygybė? Ji taip pat yra mažiausiame taške iš iki šiol buvusių.

Globalizacija reiškia, kad pasaulis tampa ne tik turtingesnis, bet ir sąžiningesnis.

Be to, pasiekimai medicinos ir technologijų srityse padeda viso pasaulio žmonėms gyventi ilgiau ir geresnėmis sąlygomis.

Vidutinė gyvenimo trukmė Afrikoje šiemet pasiekė 55-erius metus. Prieš dešimtmetį šis skaičius tesiekė 50 metų.

Žmonių, mirštančių nuo AIDS, skaičius vis mažėja jau aštuonerius metus.

Per mažiau nei penkerius metus mirčių skaičius nuo maliarijos sumažėjo penktadaliu.

Nebesame sau priešai

Karas yra istoriškai didžiausia žmonijos naikinimo ir mirtingumo priežastis. Tačiau daugumoje šiandieninio pasaulio šalių auga karta, kuri niekada nebuvo paliesta karo.

Taikos tyrimų institutas Osle teigia, kad per pastarąjį dešimtmetį dėl karo mirė mažiau žmonių nei per visą paskutinį amžių. Dėl tam tikrų priežasčių žmonija tiesiog nebėra didžiausia savo pačios priešė. Bent kol kas, mūsų planeta gali pasimėgauti trupučiu tylos ir ramybės...

Galų gale...

... jei visa tai jūsų neįtikino, štai dar šešios geros naujienos:

1. Pasaulyje naujų ŽIV infekcijų lygis sumažėjo 25 proc. nuo 2001-ųjų, o nauji gydymo metodai ryškiai pagerino tikimybę išgyventi šią baisią ligą ir išvengti jos perdavimo nuo motinos kūdikiui.

2. Antarktinė ozono sluoksnio skylė traukiasi.

3. Mirčių įvykus autoavarijoms skaičius yra mažiausias nuo 1949-ųjų metų.

4. Paauglių nėštumo skaičius dar niekada nebuvo toks mažas.

5. Sendami žmonės darosi laimingesni; tai liudija 340 000 žmonių nuo 18 iki 85-erių metų amžiaus tyrimas.

6. Vidutinė gyvenimo trukmė didėja, žmonių gyvenimo kokybė gerėja.

7. Prieš penkiasdešimt metų pasaulis rimtai kalbėjo apie branduolinį susinaikinimą, kai Kuboje vyko raketų krizė. Tačiau šiandien žmonija pamažu eina pamatinio lūžio link.

Jei atmerksime savo kolektyvines akis, pamatysime, kad vyksta kai kas nuostabaus ir neįtikimo. Viskas į gera.

Šaltinis: "Psychology Today"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder