10 psichologinių priežasčių pradėti rašyti dienoraštį

10 psichologinių priežasčių pradėti rašyti dienoraštį

Dienoraštis daugumai šiuolaikinių žmonių asocijuojasi su praėjusių amžių aristokračių užsiėmimu. Psichologiniu požiūriu, dienoraščio rašymas anaiptol nėra pasenęs užsiėmimas, nes jis neretai padeda pagerinti gyvenimo kokybę. Toliau išvardysime dešimt teigiamų jo ypatybių.

1. Dienoraštis padeda sureguliuoti mintis

Žmogaus mąstymo procesas kartais vyksta neįtikėtinu greičiu. Ypač kai dienos būna kupinos įvairiausių įvykių. Tačiau mintys išnyksta iš atminties taip pat greitai, kaip atsiranda (tai neliečia įkyrių minčių, kurias taip pat patartina užfiksuoti, kad jų atsikratytume). Užrašydami mintis į dienoraštį, mes jas suvokiame ir imame kitaip vertinti aplinkybes.

2. Dienoraštis didina produktyvumą ir gyvenimo intensyvumą

Kasdien į galvą ateina dešimtys idėjų, minčių ir galimų problemų sprendimų. Jeigu įprasite užsirašinėti bent po kelias idėjas, tai perskaitę po metų nustebsite, kad tapote išmintingesni ir sąmoningesni dėl įgytos naujos patirties.

3. Dienoraštis suteikia galimybę išlieti širdį, nepakenkiant nei sau, nei kitiems

Niekam nepatinka žmonės, kurie nuolat skundžiasi gyvenimu. Dėl to, kad tai yra objektyvi psichologinė būtinybė, abejoti netenka. Jeigu neturite kam papasakoti apie savo rūpesčius, aprašykite juos dienoraštyje. Darykite tai emocionaliai, nesigėdydami savo išsireiškimų. Tai padės atsikratyti negatyvumo.

4. Dienoraščio rašymas tobulina pasakotojo įgūdžius

Net jei rašymas jums nepatinka, įsitaisę dienoraštį, po kurio laiko pastebėsite, kad jums pasidarė lengviau reikšti mintis, kad galite įdomiau pasakoti. Žmonės pradės jūsų atidžiau klausytis.

5. Dienoraščio rašymas padeda geriau pažinti save ir savo slaptus motyvus

Dažnai žmonės skundžiasi, kad nesupranta patys savęs. Jie iš tikrųjų yra sudėtingos būtybės. Savo minčių ir jausmų užrašinėjimas priverčia geriau susimąstyti, ko nori mūsų tikrasis „aš“ ir surasti tinkamą sprendimą. 

6. Dienoraštis treniruoja pasitikėjimą savimi

Dienoraščio rašymas padeda žmonėms, kenčiantiems dėl žemos savivertės, pažvelgti į savo gyvenimą ir pasiekimus iš kito taško. Tam reikia kasdien užrašinėti savo laimėjimus (net ir menkiausius). Ir perskaityti juos po kurio laiko. Tai padės pastebėti progresą ir savo tikrus pasiekimus.

7. Dienoraštis gali tapti savotiška baimių terapija

Baimė – natūrali žmogaus emocija. Kai baimės būna neobjektyvios, jos ima trukdyti gyventi. Aprašydami savo baimę, galite išnagrinėti ją, išsiaiškinti pirmines priežastis ir atsakyti sau į klausimą, kas už jos slepiasi iš tikrųjų, ir ją įveikti. Tai padeda išsivaduoti nuo baimės.

8. Dienoraštis ugdo discipliną

Sunku organizuoti viską savo gyvenime, kad užtektų laiko ir svarbiems darbams, ir poilsiui, ir bendravimui su artimais žmonėmis. O pasitaiko žmonių, kuriems labai sunku disciplinuoti save, kurių gyvenimas gresia virsti chaosu. Suprasti, kas „suryja“ jūsų laiką, ir sudaryti artimiausių dienų planą padės atitinkamos pastabos dienoraštyje.

9. Dienoraštis atlieka psichologo funkciją

Psichologo konsultacijos ir asmeninio augimo kursai kainuoja brangiai, bet daugumą dalykų galite padaryti patys. Kalbėkitės su savimi per dienoraštį, kreipkitės į save kaip vaiką, parašykite sau laišką. Aprašykite kiekvieną dalyką, kuris jus jaudina, klauskite savęs patarimo, tarytum būtumėte sau geriausias draugas. Juk pats ištikimiausias, pats artimiausias žmogus sau esate jūs patys.

10. Dienoraštis padės sukurti tvirtą vidinę šerdį

Žmogus su aiškia gyvenimo pozicija bus gerbiamas savo aplinkos. Kartais mes pasimetame informacijos sraute, nebesusigaudome, kur yra mūsų nuomonė, o kur perskaityta ar kada nors girdėta. Užsirašykite dienoraštyje svarbiausius gyvenimo klausimus ir pasistenkite atsakyti į juos kuo sąžiningiau. Pamąstykite apie tai, ką vienu ar kitu klausimu manote būtent jūs.

ALFA

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder