Vilkams baigsis katino dienos

Vilkams baigsis katino dienos

Spalio 15-ąją prasidėjo aktyvusis medžioklės sezonas. Nuo šios dienos leidžiama žvėris medžioti varant. Medžioklės sezonai nustatomi ne visiems gyvūnams. Mūsų šalyje visus metus galima medžioti lapes, mangutus, kanadines audines, paprastuosius meškėnus, nutrijas ir ondatras bei šernus. Šernus medžioti dabar leidžiama visus metus, tačiau ne visi medžioklės būdai - tykojimas, sėlinimas, laukimas bokšteliuose - efektyvūs.

Tikimasi, kad medžioklės varant padės reguliuoti šernų gausą. Kaip skelbia Aplinkos ministerija, praėjusios žiemos pabaigoje šernų populiacija buvo 19 141 šernas. Per praėjusius metus šernų sumažėjo 32 624. Kitų miško žvėrių skaičius auga. Briedžių šiemet gyvena 15 166, pernai jų suskaičiuota 14 091, sumedžiota 1796. Briedžių skaičius kasmet vidutiniškai padidėja maždaug tūkstančiu. Tauriųjų elnių šiemet yra 41 266, pernai buvo 36 147, sumedžiota 5266. Daugiausia ganosi stirnų. Šiemet stirnų skaičiuojama 143 433, praėjusiais metais jų buvo 130 087, sumedžiota 23 728.

Nuo spalio 15-osios galima medžioti ir Lietuvai naujos rūšies gyvūnus - šakalus. Jų medžioklės sezonas baigsis balandžio 1 d. Kiek mūsų šalyje bastosi šakalų, duomenų nėra. Žmonės teigia tai vienur, tai kitur jų matantys. Oficialiais duomenimis, iki šiol sumedžiotas tik vienas, Šakių rajone.

Vilkų medžioklė truks iki balandžio 1 d. Jeigu skirtas vilkų sumedžiojimo limitas bus išnaudotas anksčiau, aplinkos ministro įsakymu medžioklė bus nutraukta. Daugiausia ginčių ir kyla būtent dėl limito. Pikčiausi šiuo klausimu yra gyvulių augintojai ir pavieniai žmonės, į kurių kiemus atsėlinę vilkai pjauna šunis. Aplinkos ministerijos duomenimis, šiemet vilkai papjovė ar sužalojo 666 ūkinius gyvulius.

Kaip sakė Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, problema yra didesnė.

„Anksčiau sakydavome, kad vilkai naminius gyvūnus puola atėjus laikui mokyti jauniklius, antroje vasaros pusėje, dabar stebime naujus įpročius. Vilkai į sodybas pradeda atsėlinti gegužę, birželį. Tai rodo, kad keičiasi vilkų elgsena. Nenoriu gąsdinti, bet tai - rimta“, - sakė medžiotojų atstovas. Jau keleri metai ūkininkai piktinasi, kad vilkų sumedžiojimo limitas yra per mažas. Niekas negali pasakyti, kiek dabar Lietuvoje gyvena vilkų. Nereikia pamiršti, kad vilkai sienų nepripažįsta. Pasak E.Tijušo, Lietuvoje sąlygos vilkams tikrai neblogos. Maisto į valias, ligos nepuola, vienintelė galima jų reguliavimo priemonė - medžiojimas. Per šį 2017-2018 m. medžioklės sezoną leista iš viso sumedžioti 60 vilkų. Paprastai vilkų medžiojimo sezoną tenka uždaryti sausio viduryje. Iš Aplinkos ministerijos pranešimo galima spręsti, kad vilkų medžioklė šiemet baigsis dar anksčiau. Nuo spalio 15 d. iki lapkričio 7 d. jau sumedžioti 29 vilkai.

Paskutinį kartą vilkai suskaičiuoti 2015 m. Apskaita parodė, kad šalyje gyvena ne mažiau kaip 292 vilkai. Ja remiantis, per 2015-2016 m. medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų. Toks pat limitas nustatytas ir 2016-2017 m. sezonui, toks liko ir šiemet. Nustatant limitą privaloma vadovautis paskutinės apskaitos duomenimis. Vilkai skaičiuojami iš jų pėdsakų sniege. Praėjusius metus žiemos buvo besniegės, todėl akivaizdu, kad ši metodika nebetinka. Aplinkos ministerijos užsakymu Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkai iki šių metų gruodžio 31 d. turi pasiūlyti naują vilkų populiacijos apskaitos metodiką, kuri leistų suskaičiuoti vilkus nepriklausomai nuo gamtos sąlygų ir nesant sniego. Gamtos tyrimų centro ir Miškų instituto mokslininkai rekomendavo sumedžioti nuo 60 iki 150 vilkų. Latvijoje per metus leidžiama sumedžioti 250-300, Estijoje - 130-150 šių plėšrūnų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder