Su kiaulėmis nesielkite kiauliškai!

Su kiaulėmis nesielkite kiauliškai!

Kiaulės yra nė kiek ne kvailesnės už artimiausias žmogaus giminaites šimpanzes, protu prilygsta šunims ar delfinams. Tai įrodė Amerikos Emorio universiteto mokslininkai. Tyrimo tikslas buvo pakeisti žmogaus požiūrį į gyvulius, kurie yra vertinami tik kaip mėsos šaltinis.

Intelektualūs kiaulių gebėjimai

Mokslininkai išanalizavo įvairių ankstesnių visame pasaulyje atliktų mokslo darbų rezultatus. Daugybę metų su kiaulėmis buvo atliekami vienokie ar kitokie eksperimentai, tačiau niekas visų šių duomenų iki šiol nebuvo apibendrinęs. Tyrimą finansavo viena iš gyvūnų apsaugos organizacijų. Nepaisydami savo įsitikinimų, tyrimo autoriai (visi vegetarai) neragina žmonijos visiškai atsisakyti mėsos, bet mano, kad yra būtina kuo plačiau paskleisti turimą informaciją.

Teigiama, kad kiaulės pagal kognityvinius gebėjimus nenusileidžia kitiems intelektualiems gyvūnams, tokiems kaip šunys, šimpanzės, drambliai, delfinai, ir net žmonėms. Azijos šalyse žmonės vis dažniau atsisako šunienos būtent dėl "žmogaus draugų" intelektinių gebėjimų. O juk kiaulės, kurios fermose laikomos taip, kad kartais neturi net kur apsisukti, yra nė kiek ne kvailesnės už šunis. Jos turi ilgalaikę atmintį, sėkmingai atlieka testus ir randa kelią iš labirintų, supranta simbolių kalbą ir geba įsiminti jų derinius, reaguoja į muziką, moka gyventi sudėtingose socialinėse grupėse, kurdamos santykius kolektyve, mėgsta žaisti, taip pat grupėmis. Pagaliau, kaip ir žmonės, jos geba įvairiai reikšti užuojautą ir emocijas.

Miniatiūrinių kiaulių veislės auginti namuose

Pekino genomikos instituto mokslininkai išvedė neįprastas kiaules. Ne didesnės už nedidelį šunį, jos tinka auginti namuose. Kiaulės genetiškai yra artimesnės žmonėms nei žiurkės ir pelės, bet naudoti jas išbandant naujus vaistus ir tiriant ligas nėra taip paprasta. Kiaulė vidutiniškai sveria 100 kg, todėl jai reikėtų daug preparatų, o įprastai jie yra brangūs. Dažniausiai laboratorijose yra naudojamos jau egzistuojančios miniatiūrinės kiaulės. Būdamos 60-70 cm ūgio, jos sveria 30-50 kg, todėl ir yra gana tinkamas objektas. Tačiau kinų genetikai nusprendė eiti dar toliau ir dar pastebimiau sumažinti kiaulių matmenis. "Išjungę" pusę genų, atsakingų už ūgį, mokslininkai į pasaulį paleido kiaulaitę, kurios svoris neviršija 15 kg. Šiuo metu gyvena jau antroji šių gyvūnų karta; visi jie yra sveiki, gali daugintis ir jau įnešė savo indėlį į mediciną: su jais medikai atliko kamieninių ląstelių ir žarnyno mikrofloros tyrimų seriją.

Ateityje mikrokiaulės pravers ieškant genų defektų, dėl kurių kenčia žmonės. Be to, visi norintieji gavo šansą įsigyti neįprastą augintinį. Naujosios veislės kiaulės yra ne didesnės už šunį, tokios pat protingos ir ištikimos. Tiesa, jas laikyti geriau ne miesto sąlygomis, o užmiesčio namuose, nes miniatiūrinės kiaulės, kaip ir jų stambios giminaitės, mėgsta knaisioti žemę. Dabar tokią kiaulaitę galima įsigyti už 1,6 tūkst. dolerių, bet jei paklausa bus didelė, kaina turėtų mažėti.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder