Kokie mitai gali pražudyti jūsų augintinį?

Kokie mitai gali pražudyti jūsų augintinį?

Yra anekdotas apie jūrų kiaulytės šeimininkę, kuri paskambino į gyvūnų prekių parduotuvę: „Mes įleidome ją į akvariumą, ji ten truputį paplaukiojo, o paskui atsigulė ant dugno ir užmigo. Ar ją reikia pašerti, kai pabus?“

Juokas juokais, o panašių kuriozų atsitinka ir tikrajame gyvenime: žmonės paleidžia plaukioti sausumos gyventojas jūrų kiaulytes, šeria obuoliais mėsėdžius ežius ir kiša į šaldytuvą įmigusius vėžlius. Pateikiame 9 dažnai pasitaikančias situacijas, kai šeimininkas, norėdamas gero, savo gyvūnėliui pakenkia.

Ežiai nemėgsta obuolių

Žanro klasika: paprašyk žmogų nupiešti ežį, ir jis ant jo spyglių tikriausiai pasmeigs obuolį. O jei gyvūnėlis pateks jam į rankas - būtinai įpils į dubenėlį pieno. Iš tiesų vaisiai tikrai nėra pagrindinis ežių maistas, o duoti jam lakti pieno apskritai negalima, jam tik sutriks virškinimas. Pažiūrėjus nepagalvotum, bet šis žvėriukas pietums nori vabzdžių arba bent jau mėsos.

Katėms neverta duoti žuvies

Ta pati istorija - su katėmis ir žuvimi, kuri joms neva yra geriausias maistas. Žinoma, žuvies katė neatsisakys, bet jos siūlyti veterinarijos gydytojai nerekomenduoja: žuvies dieta katėms didina inkstų akmenligės riziką ir gali sukelti hipovitaminozę. Retkarčiais žuvies duoti galima, bet tik virtos, jokiu būdu ne šviežios.

Vėžlys neturi įmigti

Jeigu įminga, vadinasi, šeimininkas kažką padarė ne taip: kai vėžlio buitis sutvarkyta tinkamai, jam pakanka šilumos ir šviesos, jis neįminga. O jeigu vis dėlto įmigo, viskas gali baigtis liūdnai: reptilijų įmigis gali būti susijęs su inkstų ligomis, tarp jų inkstų nepakankamumu, dėl kurio jie žūsta. Visiškai netinkama mintis - palikti vėžlį ten, kur jis užmigo (paprastai ant grindų už spintos) arba kišti jį į šaldytuvą, kaip daro daugelis.

Papūgos nemėgsta būti liečiamos

Bandymai papūgas rankomis išimti iš narvelio ir gaudyti, norint sugrąžinti atgal, maitinti iš rankos, glostyti, norint prisipratinti - veterinarų nuomone, dažniausios jų šeimininkų klaidos. O blogiausia visa tai daryti su paukščiu, kuris neseniai atsidūrė jūsų namuose - jam svetimos rankos bus didžiausias stresas. Kada nors jis galbūt ir pats tūps jums ant peties, bet kad tai atsitiktų greičiau, nesipirškite per jėgą.

Jūrų kiaulytės nemėgsta vandens

Dėl žodžio „jūrų“ daugelis įsivaizduoja, kad šis gyvūnėlis turi dažnai maudytis. O iš tiesų ši kiaulytė su jūra nieko bendra neturi, vandens nemėgsta ir maudytis nenori. Maža to, po priverstinių vandens procedūrų jūrų kiaulytės greitai persišaldo.

Voverės neprisiriša prie šeimininkų

Žmogui, ypač mažam, labai norisi, kad prijaukinta voveraitė jaudinamai triaukštų riešutus iš šeimininko delno. Taip būna, bet dažniau voveraitė gyvena narvelyje, tvarko savo asmeninius reikalus ir visiškai nesidomi žmonėmis. O jeigu tie įkyri, gali įkąsti. Voverės jaukinimas - beveik visada žaidimas į vienus vartus: jos retai prisiriša prie šeimininko ir greitai pamiršta bendravimo įgūdžius, nes gamta jas apdovanojo trumpa atmintimi.

Šunys pavasarį agresyvesni netampa

Paprastai manoma, kad pavasaris - meilės laikas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams: katinai garsiai kniaukia, o šunys tampa agresyvūs. Iš tiesų ir mylėti, ir pulti šunys pasirengę visus metus - nieko ypatinga pavasarį su jais (beje, ir su žmonėmis) nevyksta.

Žuvys nežino, kiek valgyti

Daugelis akvariumų savininkų kažkodėl mano, kad maistą žuvims galima pilti iš akies - jos pačios žino, kiek valgyti. Bet žuvys nežino. Jos valgys, kol užteks jėgų, paskui kentės dėl apsirijimo ir nekokybiško vandens, kuriame plaukioja maisto likučiai. Žuvims sotus gyvenimas - trumpas gyvenimas.

Kanarėlė neprivalo čiulbėti

Tai - vyriškas užsiėmimas. Tačiau paukščių turguose vietoj dainuojančio „berniuko“ jums gali pakišti bebalsę „mergaitę“, aiškindami jos tylėjimą tuo, kad paukštelis išsigandęs, o namuose pradės čiulbėti. Todėl ornitologai nepataria pirkti kanarėlių, jei neišgirdote jų balso.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder