Ką galvoja katės apie savo šeimininkus?

Ką galvoja katės apie savo šeimininkus?

Vienas žinomiausių kačių elgsenos tyrėjų iš Bristolio universiteto Džonas Bredšou (John Bradshaw), keletą metų tyrinėjęs namuose gyvenančias kates, padarė išvadą, kad pastarosios žmonių taip nesupranta, kaip tą daro šunys. Pastarieji žmones suvokia kaip kitokius negu jie, todėl jų elgesys su žmogumi yra visiškai kitoks nei su kitais šunimis. Tuo tarpu katės su žmonėmis elgiasi panašiai kaip su kitomis katėmis, manydamos, kad mes gremėzdiškos jų giminaitės.

Katės iš tikrųjų nemyli savo šeimininkų

Mokslininkai patvirtino hipotezę, kad katės nemyli savo šeimininkų, bent jau taip, kaip tą daro šunys. Su šunimis ir katėmis buvo atliktas eksperimentas, pavadintas "keista situacija". Eksperimento metu šuo arba katė paliekama viena kambaryje ir stebima, ar ji pasiges savo šeimininko ir kaip į jį reaguos šiam grįžus į kambarį. Pastebėta, kad šunys gana greitai pasigenda savo šeimininkų, o pastariesiems grįžus demonstruoja džiaugsmą ir daugiau su jais bendrauja, tokio pat elgesio jie nedemonstruoja, kai į kambarį įžengia nepažįstamasis. O katės buvo gana pasyvios tiek šeimininkui išeinant iš kambario, tiek jam grįžus.

Katės nejaučia streso būdamos be savo šeimininkų

Dž.Bredšou, paprašytas atsakyti, ką iš tikrųjų katės mano apie žmones, sakė, jog reikalingi išsamesni tyrimai, kurie padėtų rasti atsakymą į šį klausimą. "Katės nėra tikri laukiniai gyvūnai, jos prijaukintos, todėl jų elgseną ir reikėtų tyrinėti įvertinant šį faktą", - kalbėjo mokslininkas. Anot jo, katės nejaučia streso būdamos be savo šeimininkų, joms daugiau streso sukelia kitos katės.

Kodėl katės kniaukia kitame kambaryje?

Katės greitai išmoksta perprasti, kaip jų šeimininkas reaguoja į vienus ar kitus jų garsus. Jei šios užsimano, kad jų šeimininkas iš vieno kambario ateitų į kitą, ima leisti tokį garsą, nuo kurio šeimininkas elgiasi taip, kaip jos nori. Beje, katės skirtingai elgiasi su kiekvienu šeimos nariu. Jos greitai supranta, kuris iš šeimos narių kelsis 4 val. ryto jų pamaitinti, ir taiko tokius būdus, kad tai gautų. Jei žino, kad šeimininkas iki sučirškiant žadintuvui nė nesijudins jų pašerti, tai saldžiai snaudžia iki to laiko.

Katės su mumis bendrauja kaip su katėmis

Katės su žmonėmis pasitelkia tokį elgesio modelį, kuris užsimezga tarp katės ir jos kačiukų. Kačiukas iš savo motinos išmoksta pakelti uodegą, trintis į jos kailiuką, minkyti ją ir murkti. Motina savo ruožtu atsilygina laižydama kačiuko kailį. Taigi, katės bendraudamos su žmonėmis pasitelkia tokį patį elgesį.

Katėms nepatartina duoti česnakų, šokolado ir razinų ar likučių nuo savo stalo

Buvo atliktas ne vienas įdomus kačių elgesio tyrimas, bet netrūksta ir įvairiausių tyrimų, susijusių su jų mityba. Štai vieno Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kokie produktai kenksmingi katėms. Ėdale katėms neturėtų būti svogūnų, česnakų, žalių pomidorų, žalių bulvių, šokolado, vynuogių ir razinų. Nors pienas nėra nuodingas katėms, jis gali sukelti skrandžio ligas ir paskatinti dujų gaminimąsi. Aspirinas yra labai toksiški katėms, nesjuose yra medžiagų, būdingų kambarinėms gėlėms, kurių užvalgiusios katės dažnai apsinuodija

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder