Gyvūnų žalojimas "dėl grožio" - pasityčiojimas iš gamtos

Gyvūnų žalojimas "dėl grožio" - pasityčiojimas iš gamtos

Nors tokios estetinės procedūros kaip ausų, barzdelių, skiauterių, snapų, uodegų trumpinimas, balso stygų, ragų, nagų, sparnų, kanopų ir ilčių pažeidimas ar pašalinimas, plunksnų išpešimas ar pašalinimas kitu būdu ir kt. uždraustos jau nuo 2004 metų ir traktuojamos kaip gyvūnų kankinimas, vis dar atsiranda tokių, kurie savo augintinius ryžtasi jomis "pagražinti". O kartais šių priemonių imamasi tik tam, kad šuo arba katė būtų "patogūs" savo šeimininkams, nekeltų jokio triukšmo, negadintų baldų ir t. t.

"Seniai nebeatliekame tokių procedūrų. Kiekviena gyvūno kūno dalis jam yra reikalinga, todėl jų pašalinimas "dėl grožio" ar "patogumo" yra pasityčiojimas iš gamtos. Nors dar pasitaiko atvejų, kai yra prašoma "išimti" nagus arba padaryti "tą" procedūrą, kad katė nebegalėtų kniaukti, o šuo - loti. Pasikalbu su žmonėmis, paklausiu, kaip jie patys jaustųsi netekę, pavyzdžiui, rankų pirštų arba galimybės kalbėti, ir tada tokių prašymų nebelieka", - kalbėjo Klaipėdoje dirbantis veterinaras Viktoras Paulauskas.

Nors įstatymai ir draudžia, tačiau ausų ir uodegų karpymas šunims Lietuvoje dar nėra iki galo išgyvendintas. Sąrašas veislių, kurioms buvo ir vis dar yra karpomos ausys arba uodegos, arba ir tos, ir tos, yra gana ilgas - tai ir įvairūs šnauceriai (uodega ir dalis ausies), pudeliai (uodega), spanieliai (uodega), dogai (dalis ausų), amerikiečių pitbulterjerai (ausys), bokseriai (ausys ir uodega), Kaukazo (ausys) ir Vidurinės Azijos aviganiai (ausys ir uodega) ir nemažai kitų.

"Šiuo metu vis daugiau šunų lieka sveiki, ir ši tendencija džiugina, tačiau kai kurias veisles ši nevykusi mada vis dar persekioja. Paprastai tai daroma stengiantis suteikti šuniui grėsmingą, "kietą" išvaizdą", - pasakojo VšĮ "Gyvūnų gerovės iniciatyvos" atstovė Ugnė Nedzinskaitė.

Neatitaisomi padariniai

Tai yra beprasmė žalojanti chirurginė intervencija, kuri, anot U. Nedzinskaitės, veikia kaip ir kiekviena amputacija. Tiek ausys, tiek uodega turi tam tikras funkcijas. "Uodega, kuri yra stuburo tęsinys, šuniui reikalinga pusiausvyrai ir balansui išlaikyti judant. Pašalinus uodegą judėjimo funkcija sutrikdoma, gyvūnas šią netektį turi kompensuoti kitais būdais. Ilgalaikėje perspektyvoje tai gali sukelti lėtinius susirgimus, ypač judamojo-atramos aparato", - akcentavo pašnekovė.

Ausys taip pat turi konkrečią fiziologinę funkciją - jos pridengia ir saugo ausies landą nuo išorės poveikio - lietaus, vėjo, triukšmo, sniego ir t. t. "Pašalinus dalį ausies šita funkcija taip pat sutrikdoma. Be to, ausis ir uodegą šunys naudoja komunikuodami tiek su gentainiais, tiek su žmogumi. "Apkarpytą" šuns kūno kalbą daug sunkiau "perskaito" kiti šunys, todėl padidėja nesusipratimų ar konfliktų rizika. Gyvūnas irgi jaučiasi nesuprastas, neturi galimybės tinkamai komunikuoti", - apie neleistinų procedūrų žalą gyvūnams kalbėjo U. Nedzinskatė.

Be to, ausų ir uodegų šalinimas dažnai atliekamas ankstyvame amžiuje, kai šuniuko nervų sistema dar tik formuojasi ir būna jautri įvairiems poveikiams. Dėl to gyvūnas visą gyvenimą gali kentėti nuo padidėjusio ar kitaip pakitusio jautrumo, pažeistų kūno vietų lėtinio skausmo.

Šeimininkams, nusprendusiems tokiu būdu "pagražinti" savo augintinius, gresia administracinė arba baudžiamoji atsakomybė. Už žiaurų elgesį su gyvūnu skiriama bauda siekia nuo 50 iki 1 200 eurų. Už pakartotinius tokio pobūdžio nusižengimus baudos dydis pakyla nuo 1 200 iki 1 750 eurų, taip pat gali grėsti ir augintinio konfiskavimas.

Susigundžiusiems atlikti šias nelegalias procedūras veterinarams gresia netekti licencijos ir, žinoma, administracinės baudos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder