Australijoje berniuką pražudė šikšnosparnio įkandimas ir retas virusas

Australijoje berniuką pražudė šikšnosparnio įkandimas ir retas virusas

Australijoje aštuonmečiui berniukui įkando šikšnosparnis. Apie incidentą tėvams jis nepapasakojo. Po inkubacijos laikotarpio jam pakilo temperatūra, ėmė skaudėti pilvą, galiausiai jis nugrimzdo į komą ir mirė, skelbia „Die Welt“ ir 15min.lt.

Dar gruodį berniukas su tėvais atostogavo Kvynslende. Žemyno šiaurės rytuose yra australų mėgstamos atostogų vietos – didysis barjerinis rifas, ilgi smėlio paplūdimiai ir atogrąžų miškai, kuriuose itin didelė biologinė įvairovė. Būtent miškuose slypi ir pavojai bei virusai, kurie gali būti perduoti žmonėms.

Taip nutiko ir aštuonmečiui. Manoma, kad būtent per atostogas jam įkando šikšnosparnis. Ligos simptomai, kurie paveikė ir smegenis, ėmė ryškėti po trijų savaičių. Galiausiai berniukas nugrimzdo į komą ir vasario 22 dieną mirė. Tik praėjus dešimt dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios gydytojai nustatė, kas susargdino berniuką – pavojingas šikšnosparnių platinamas lyssa virusas (išvertus iš graikų kalbos lyssa reiškia beprotybė).

Lyssa virusų grupė yra labai didelė, tačiau žmonės juo užsikrečia itin retai. Iki šios Australijoje šiuo virusu sirgo du žmonės, vienas 1996, kitas 1998 metais.

Medikai neslepia, kad nuo susirgusio žmogaus užsikrėsti šiuo virusu gali ir kiti kontaktą su juo turėję žmonės.

Šikšnosparniai ir vadinamosios skraidančios lapės per pastaruosius dešimtmečius pelnė virusų nešiotojų reputaciją. Šie gyvūnai perneša įvairias ligas, kurios gali pakenkti žmonėms. Jie gali susirgti kiaulyte, plaučių uždegimu, tymais. Šikšnosparniai net gali sukelti meningitą .

Kadangi šikšnosparniai gyvena netoli žmonių ir naminių gyvūnų, virusus perduoda ir jiems. Nepaisant to, mirtinų atvejų nustatoma itin retai.

Bonos mokslininkai pernai ištyrė grupę šikšnosparnių ir aptiko apie 60 naujų virusų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder