Augintiniai ir jų šeimininkai: kas valdo namus?

Augintiniai ir jų šeimininkai: kas valdo namus?

Jiems atleidžiama viskas. Kai sugadina kokį daiktą, nusiperkamas naujas - ne daiktai laimė. Su plaukais ant drabužių, kilimų ir net patalų apsiprantama - toks gyvenimas. Jie vadinami šeimos nariais, o kitąsyk, žiūrėk, ir apskritai turi daugiau privilegijų. Juk jeigu jūs sugadintumėte Mijos akinius, turbūt gautumėte nupirkti naujus ar bent atsiprašyti. O štai juos sudorojusi vos kelis mėnesius skaičiuojanti Jorkšyro terjerų kalytė net buvo pavadinta apgadintų akinių garbei - Prada. "Laisvalaikis" pasiteiravo, kaip toli gali siekti besąlygiška meilė augintiniams.

Siauraakis Sashos Song bičiulis neabejingas... ryžiams

Dainininkas Dima Šavrovas, geriau žinomas sceniniu pseudonimu Sasha Song, neatsispyrė filmo "Hačiko" herojui - japonų akitai. "Ne tik patys japonai, bet ir jų išvedami šunys - siauromis įkypomis akimis", - juokėsi dainininkas. Namuose dar gyvena septyniolikos metų katė Lora. "Kai atsirado šuo Rėjus, katė ne itin apsidžiaugė, bet susitaikė. Dabar, būna, Lora ir Rėjus net užmiega kartu", - sakė dainininkas. Neseniai savo vardo džiazo klubą atidaręs atlikėjas sako dėl darbų namie būnąs retas svečias, bet jau kai sugrįžta, gyvūnai iš laimės jį matydami gali suplėšyti į skutelius - tokie išsiilgę šeimininko jie būna.

"Taip, tokio šuns įsinorėjau po filmo. Sužavėjo jo ištikimybė, atsidavimas. Bet apie šunį galvojau jau ir anksčiau. Norėjau didelio, kad saugotų šeimą - kad šuo būtų panašus į šunį, - sakė Sasha Song. - O su Rėjumi ir mama nebijo vėliau vakare išeiti. Kai esame namie, jis tylus, bet jei namie nieko nėra - į butą tikrai neįeisi. Rėjus neįleis. Japonijoje, kaip Europoje - vilkšunius, šiuos šunis naudoja policija, jie gali saugoti vaikus".

Pasak šeimininko, šuo, kaip ir filme "Hačiko", yra labai ištikimas ir protingas. Greitai visko išmoksta. Lietuvoje tai gana reta veislė, iš viso japonų akitų yra apie 60.

Ištikimybę šeimininkui demonstruoja ir katė: "Man patinka, kad ji prieš miegą ateina ir atsigula ant krūtinės, nori būti paglostyta prieš miegą. Manau, kad iš visų namiškių ji taip ateina tik pas mane, nes aš ją atnešiau į namus. O šiaip jai nelabai patinka, kai kas liečia".

Tarp gurmaniškų šuns keistenybių - ryžiai. "O jei dar su vištiena... Žinot, tie japonai", - juokėsi dainininkas.

"Namuose jis sugadino beveik viską. Neseniai pasidariau remontą. Pirkome naują baldų komplektą, tai jau pagalvės sudraskytos, ant durų dažų nebėra, mano didelės gėlės nebėra... Kartą grįžome namo ir radome lapus išbarstytus po visą kambarį. Yra šiek tiek minusų, bet... Ką padarysi. Kai įsigyji gyvūną, turi suprasti, kad bus visko ir kad tai yra natūralu", - kalbėjo Sasha Song.


Saulės Rinkevičiūtės aistra - anglų kokerspanieliai

Smuikininkė, garsiausio šalies dirigento Gintaro Rinkevičiaus dukra Saulė Rinkevičiūtė (25) pametusi galvą ne tik dėl muzikos. Savo namuose pačiame Vilniaus centre ji gyvena su visa didele dėmėta kompanija - trimis šunimis ir kate.

Mylimiausias augintinis Saulės namuose - kalytė Ultra. Prieš trejus metus įsigytas itin prieraišus šunelis - tikras keliauninkas. Dar besimokydama Maskvoje Saulė vežiodavosi Ultrą su savimi. Pradžioje pirkdavo atskirą traukinio kupė - tokios taisyklės. Vėliau abi persėdo į automobilį.

"Ultra - itin reta savos veislės atstovė, nes jos kailiukas išmargintas šokoladinėmis dėmėmis. Tarp kokerspanielių tai retenybė, - sakė S.Rinkevičiūtė. - Tokios spalvos šuniukų Lietuvoje yra vos keli". Kiti juodomis dėmėmis išmarginti smuikininkės augintiniai - Ultros palikuonys Afroditė ir Achilas.

Aukštą šunelių kilmę (Ultros mama iš Prancūzijos, tėtis - iš Austrijos) liudija ne tik dokumentai, bet ir gurmaniškas skonis. S.Rinkevičiūtė juokiasi, kad jos kalytė labai mėgsta įvairius delikatesus: arbūzus, persikus ir kitus vaisius. "Kai lupu apelsiną, jiems net seilė tįsta. Jie net kniaukia! Skiltelės apelsino būtinai paprašys. O jei duosi visą, tai ir visą suės. O kai valgai arbūzą, jų akytės virsta teroristėmis", - juokėsi Saulė.

Katė mėgsta šuns maistą ir atvirkščiai. Todėl katės maistas - ant palangės.

Po parodas su augintiniais važinėjanti mergina džiaugėsi, kad Ultrai beliko gauti vos vieną apdovanojimą ir ji taps Lietuvos čempione. Kad kilmingas kraujas nenueitų vėjais ir itin mielų, prieraišių ir draugiškų šunelių šalyje būtų daugiau, S.Rinkevičiūtė net įregistravo angliškų kokerspanielių veislyną "Tonika".

Jauniausia dėmėtųjų kompanijoje - katytė Murelė. "Pamatėme ją gyvūnų parduotuvėje, kai pirkome šunims maistą. Ji - pamestinukė. Išūžiau draugui visas ausis dėl tos katytės. Išvažiavau gastrolių, o grįžusi jau radau ją namuose - draugas man padarė staigmeną", - sakė Saulė. Pasak muzikantės, keturkojų kompanija sugyvena itin draugiškai. O dėl tų plaukų lovoje... Buvę nebuvę. Toks gyvenimas. Kam tas pedantizmas? O va sesuo Rūta apgraužtų dizainerio batų tikrai gailėjo...


Miai šuniukas - ne žaisliukas

Jau keturis mėnesius dainininkės Mios namus siaubia, tačiau šeimininkės širdį džiugina Jorkšyro terjeriukė Prada. "Išdaigininkė. Tokio šuniuko dar niekada neturėjau. Labai išdykauja namuose, bet negali pykti, nes mažytė. Auklėju, bet švelniai, nes dar labai maža ir žaisminga. Su Prada gyventi labai linksma", - pasakojo Mia.

Juokdamasi Mia sakė, kad į kalytės "meniu" pirmu numeriu įeina visokie laidai, antru - spintelių kampai ir t.t. Tiesa, ir "Prada" akiniai, kurių garbei ir pavadintas Mios šuniukas.

"Prada graužia viską! Aš tikiuosi, kad paaugusi ji atsikratys šio įpročio, - sakė dainininkė. - Bet šuniukas - ne žaisliukas. Atsibosti gyvūnas negali. Tai yra atsakomybė. Gyvūnas tampa šeimos dalimi. Neįsivaizduoju priežasties, dėl kurios galėčiau atsisakyti Prados".

Mia džiaugėsi, kad auganti Jorkšyro terjerė itin valgi, o kartais mėgsta paskanauti ir ne visai šuniško maisto. Pavyzdžiui, geltonojo sūrio, obuolių, saldžių didžiųjų greipfrutų. "Jei nukrinta gabaliukas šokolado, nespėsi pakelti - ji jį suras greičiau už tave, - juokėsi Mia. - Tiesa, Pradai labiau patinka būti maitinamai iš rankų, o ne nuo grindų".

Savo vardą pateisinančio šunelio spintoje - apie 20 kostiumų eiti į lauką ir pasipuošti. Prada labai mėgsta eiti į lauką, todėl pamačiusi šeimininkę kilnojant drabužėlius ar pavadėlį džiaugiasi. "Jorkšyro terjerai neturi poplaukio, todėl jiems drabužėliai šaltuoju metų laiku būtini. Vis dėlto drabužėliai nėra itin patogūs, todėl, jei nėra reikalo, nerengiu. Ir krepšyje jos su savimi nesinešioju. Nemanau, kad šuniukui tai labai patiktų ar būtų patogu", - sakė Mia.

Dar viena Prados ypatybė - gebėjimas kalbėti. "Aš su ja kalbu, o ji man atsako lodama", - pasakojo Mia. Paprašyta Prada moka duoti bučkį - laižo šeimininkei veidą.

Anksčiau tokios pat veislės kalytę Lotą auginusi dainininkė tikisi, kad gal dingęs šunelis atsiras: "Aš labai norėčiau ir vis dar slapčia viliuosi, kad kokiu nors būdu Lota pas mane sugrįš. Tai būtų pati geriausia Kalėdų dovana".

Rūtos Rimšelienės šunys batų negraužia

Aštuoniolika metų Lapę ir trylika metų Rudę auginanti avalynės dizainerė Rūta Rimšelienė (38) tvirtina, kad į jos kūrinius - batus - šunys nesikėsina. Tačiau išdaigų prikrečia - štai neseniai "pasivaišino" Rūtos vyro iškeptu ir balkone paliktu medaus tortu. "Bet nepagautas - ne vagis. Taip ir nesupratome, kuris iš šunų tą tortą apkramtė", - juokėsi Rūta. Visi jos augintiniai, kaip ir ketverių metų katytė Ytė, priglausti iš gatvės, be kilmės dokumentų, bet meilei ir geriems darbams paso juk nereikia.

Vardą katytei Ytei sugalvojo sūnus Ąžuolas. "Jis neištardavo jos pilno vardo - Rainytė. Tai taip ir liko tiesiog Ytė", - pasakojo Rūta.

Pasak dizainerės, didelė gyvūnų kompanija namuose - ne bėda: "Keliems gyvūnams kartu gyventi yra smagiau. Jie ir miega žiemą vienoje krūvoje, kad būtų šilčiau. Likę vieni namie jie gyvena savo gyvenimą. Išeini - neva miega, nė vienas nė nekrusteli. O jei netyčia sugrįžti, tai ir atrandi, kad jau apie maisto krepšius sukinėjasi. Kai nėra šeimininkų, jie mėgsta paišdykauti, palakstyti, nors ir seni jau. Gerai dar, kad neloja, kai išeiname".

Dizainerė pasakojo, kad jos gyvūnams skaniausias - svetimas maistas: "Nors nealkani ir visi šeriami vienu metu, šunys net dreba, kaip nori katės maisto. Katė kartais paėda iš šunų dubenėlių. Jiems patinka vieniems iš kitų vogti". Šunų konservų Rūtos gyvūnai neėda. Tačiau mielai sugraužia kokį bananą ar obuolį, sūrį... Ytė mėgsta ledus, saldžią varškę, grietinę.

Rūtos šeimai šunys - ir apsauga: "Kai mėgino kažkas brautis į kaimynų namus, šunys pakėlė triukšmą. Ir man smagiau vienai nakvoti namuose, kai yra gyvūnų".

Kai Rūta groja armonika, šunys dainuoja. "Bet labai gailūs tie dainavimai... nesuprantu, iš laimės ar iš skausmo jie taip", - sakė dizainerė. Ji įsitikinusi, kad gyvūnai jaučia ligą: "Nežinau, ar jei turi įtakos pasveikimui, bet ligą diagnozuoti tikrai gali. Pamenu, buvo blogai dėl plaučių, tai katinas taisėsi būtent ant krūtinės pagulėti. Kai mamai skauda kokį sąnarį, jos katė taip pat nori glaustis prie tos vietos. Esu skaičiusi, kad užsienyje gyvūnai net diagnozuoja vėžį - jaučia jo pažeistą organą".

R.Rimšelienė yra viena iš gyvūnų globos projekto "Gyvybės vagonėliai" kuratorė, darbuojasi likimo valiai pamestų gyvūnų gerovei. Moteris mano, kad priglausdamas gyvūną ne žmogus jam gerą darbą padaro, o atvirkščiai.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Laisvalaikis"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder