Ar beplaukėms katėms reikia kremo nuo saulės?

Ar beplaukėms katėms reikia kremo nuo saulės?

Skaitytojas Domantas klausia, ar beplaukių kačių – sfinksų – odai vasarą reikia ypatingos priežiūros. „Girdėjau, kad plikas kates vasarą būtina tepti kremu nuo saulės“, – rašo jis.

Pasak Žvėryno veterinarijos klinikos gydytojos Violetos Kumpikevičienės, beplaukės katės į lauką palakstyti neišleidžiamos ir iš esmės visą laiką būna namuose, tad papildomai naudoti kažkokių priemonių nerekomenduojama. „Nebent yra kažkokių odos problemų. Tam yra specialūs šampūnai ar kitos priemonės“, – sako gydytoja veterinarė.

Kadangi katės mėgsta gulėti ant palangės ir šildytis saulėje, ant odos atsiradus dėmelėms, augintinių šeimininkai dažnai nusprendžia, kad tai – nudegimai. Tačiau, kaip pastebi V. Kumpikevičienė, pakitimų priežastį gali nustatyti tik specialistas: „Gyvūną reikia apžiūrėti, nes kyla klausimas, ar tikrai dėmelės atsirado nuo saulės. Jos gali būti ir bakterinės kilmės, ir dėl alergijos, pabėrimų, paraudimų ar dar kažko.“

Vis dėlto, jei beplaukius augintinius šeimininkai vedasi ir į paplūdimius ar kitas vietas, kur katės būna tiesioginiuose saulės spinduliuose, apie apsaugą galima pagalvoti. „Bet preparatai turi būti skirti specialiai katėms, – pabrėžia V. Kumpikevičienė. – Žmonėms skirti kremai jokiu būdu netinka, nes mūsų pH visai kitoks nei gyvūnų.“

Anot veterinarijos gydytojos, sfinksai dažniausiai bėdų turi dėl akių, nes neturi plaukų, todėl akyse susidaro gleivės, ar ausų. O odos problemų, mano ji, gali kilti dėl individualių katino savybių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder