Apkandžiojo ne tik šunys, bet ir ežiai

Apkandžiojo ne tik šunys, bet ir ežiai

Į me­di­kus per šių me­tų pus­me­tį dėl įvai­rių gy­vū­nų įkan­di­mų, įdrės­ki­mų, ap­sei­lė­ji­mų ar ki­to­kių kon­tak­tų krei­pė­si be­veik pust­re­čio šim­to Šiau­lių re­gio­no žmo­nių. Dau­giau­sia nu­ken­čia­ma nuo šu­nų dan­tų.

Šil­tuo­ju me­tų laiku už­pul­tų­jų dau­gė­ja

Per šių me­tų pir­mą­jį pus­me­tį me­di­ci­nos pa­gal­bos krei­pė­si 229 Šiau­lių ap­skri­ties gy­ven­to­jai, ku­rie bu­vo ap­kan­džio­ti, ap­sei­lė­ti, ap­dras­ky­ti šu­nų bei ki­tų gy­vū­nų.

Šiau­lių vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro spe­cia­lis­tai su­skai­čia­vo, kad Šiau­liuo­se re­gist­ruo­ti 75 gy­ven­to­jai, nu­ken­tė­ję nuo gy­vū­nų, Šiau­lių ra­jo­ne – 36, Ak­me­nės ra­jo­ne – 12, Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne – 34, Kel­mės ra­jo­ne – 26, Pak­ruo­jo ra­jo­ne – 22 ir Jo­niš­kio ra­jo­ne – 24.

Iš 229 su­ža­lo­tų žmo­nių už­re­gist­ruo­ti 172 suau­gu­sie­ji ir 57 vai­kai iki 15 me­tų am­žiaus.

„Įsi­bė­gė­jus šil­ta­jam me­tų se­zo­nui, kuo­met gy­ven­to­jai ir jų au­gin­ti­niai dau­giau lai­ko pra­lei­džia lau­ke, gam­to­je, pra­ne­ši­mų apie gy­vū­nų už­pul­tus ir ap­kan­džio­tus žmo­nes dau­gė­ja, nuo ba­lan­džio mė­ne­sio su­skai­čiuo­ta nu­ken­tė­ju­sių­jų per pu­sant­ro šim­to“, – sa­kė Dai­va Ku­li­kaus­kie­nė, Šiau­lių vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro Užk­re­čia­mųjų li­gų pro­fi­lak­ti­kos ir kont­ro­lės vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė.

Kan­da žiur­kės ir ežiai

Spe­cia­lis­tės tei­gi­mu, 139 žmo­nes ap­kan­džio­jo šei­mi­nin­kus tu­rin­tys šu­nys, nuo be­na­mių šu­nų dan­tų nu­ken­tė­jo 41 žmo­gus.

Ne­ma­ža da­lis as­me­nų krei­pė­si į me­di­kus dėl ka­čių įkan­di­mų ar ap­dras­ky­mų, iš jų 28 gy­ven­to­jai nu­ken­tė­jo nuo šei­mi­nin­kus tu­rin­čių ka­čių, 14 – nuo be­na­mių.

„Už­re­gist­ruo­ti 2 at­ve­jai, kai gy­ven­to­jai nu­ken­tė­jo nuo ežio ir žiur­kė­no. Nuo lau­ki­nių gy­vū­nų nu­ken­tė­jo 5 gy­ven­to­jai: 3 iš jų ap­kan­džio­jo žiur­kės, 2 – au­di­nės“, – skai­čia­vo spe­cia­lis­tė.

Apie įkan­di­mų at­ve­jus vi­suo­me­nės svei­ka­tos spe­cia­lis­tai pra­ne­šė Vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai. Nė vie­nam ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­to ste­bė­tam au­gin­ti­niui pa­siut­li­gė ne­pa­sit­vir­ti­no.

„Nuo ne­ži­no­mų, po ap­kan­džio­ji­mo pa­bė­gu­sių lau­ki­nių ar na­mi­nių gy­vū­nų nu­ken­tė­jo 60 gy­ven­to­jų. Sie­kiant šiuos as­me­nis ap­sau­go­ti nuo pa­vo­jaus su­si­rgti pa­siut­li­ge, bu­vo pa­skir­ta pa­siut­li­gės vak­ci­na“, – sa­kė D. Ku­li­kaus­kie­nė.

Neį­ver­tin­da­mi ga­li­mų pa­siut­li­gės pa­sek­mių, skie­py­tis at­si­sa­kė ar­ba pa­tys sa­va­va­liš­kai nu­trau­kė pra­dė­tą pa­siut­li­gės skie­pi­ji­mo kur­są 14 gy­ven­to­jų.

Ką rei­kė­tų ži­no­ti apie pa­siut­li­gę?

Pa­siut­li­gė – ūmi­nė žmo­nių ir gy­vū­nų vi­ru­si­nė cent­ri­nės ner­vų sis­te­mos li­ga (en­ce­fa­lo­mie­li­tas), ku­ri per 10 die­nų nuo kli­ni­ki­nių simp­to­mų pra­džios bai­gia­si ko­ma ir mir­ti­mi.

Tai li­ga, ku­ri per­duo­da­ma tie­sio­giai nuo gy­vū­no gy­vū­nui ir nuo gy­vū­no žmo­gui. Pa­siut­li­ge ser­gan­tys gy­vū­nai vi­ru­sus iš­ski­ria su sei­lė­mis, to­dėl pa­siut­li­ge daž­niau­siai žmo­gus už­si­kre­čia gy­vū­nui įkan­dus.

Šia li­ga taip pat ga­li­ma už­si­krės­ti ir kai ser­gan­čio gy­vū­no sei­lės ar au­di­niai pa­ten­ka ant pa­žeis­tos odos ar glei­vi­nių.

Pag­rin­di­nis pa­siut­li­gės vi­ru­so re­zer­vua­ras – plėš­rūs lau­ki­nės fau­nos žin­duo­liai: la­pės, vil­kai, usū­ri­niai šu­nys, ša­ka­lai, lau­ki­nės ka­tės, bar­su­kai, kiau­nės, že­benkš­tys, šikš­nos­par­niai. Iš na­mi­nių gy­vū­nų pa­siut­li­ge ser­ga šu­nys, ka­tės, gal­vi­jai, kiau­lės ir ki­ti.

Žmo­gus, tu­rė­jęs kon­tak­tą su ne­ži­no­mu na­mi­niu ar lau­ki­niu gy­vū­nu, tu­ri kuo sku­biau kreip­tis į as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą dėl pa­siut­li­gės vak­ci­na­ci­jos. Pa­siut­li­gės pro­fi­lak­ti­kos kur­sui skie­pi­ja­mos 5 vak­ci­nos do­zės – 0, 3, 7, 14 ir 28-ą die­ną nuo skie­pi­ji­mo pra­džios.

Skie­pai nuo pa­siut­li­gės ga­li bū­ti ne­ski­ria­mi to­kiu at­ve­ju, jei žmogus nu­ken­tė­jo nuo na­mi­nio gy­vū­no ir gy­dy­to­jui ga­li su­teik­ti rei­ka­lin­gą in­for­ma­ci­ją apie au­gin­ti­nį – šei­mi­nin­ko var­dą, pa­var­dę, gy­ve­na­mą­ją vie­tą, te­le­fo­no nu­me­rį, gy­vū­no skie­pi­ji­mo nuo pa­siut­li­gės da­tą.

Tu­rint to­kią in­for­ma­ci­ją, ap­kan­džio­ji­mo at­ve­jis pra­ne­ša­mas at­sa­kin­goms ins­ti­tu­ci­joms, ku­rios or­ga­ni­zuo­ja gy­vū­no pri­va­lo­mą ste­bė­ji­mą dėl pa­siut­li­gės. Gy­vū­nas ste­bi­mas 14 die­nų. Jei­gu po 14 pri­va­lo­mo gy­vū­no ste­bė­ji­mo die­nų gy­vū­nas lie­ka svei­kas, tai reiš­kia, kad jis ne­ga­lė­jo prieš 14 die­nų ap­kan­džio­to žmo­gaus ap­krės­ti pa­siut­li­ge.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder