12 žygdarbių, kuriuos žmonės padarė dėl gyvūnų 2014 m.

12 žygdarbių, kuriuos žmonės padarė dėl gyvūnų 2014 m.

Manote, jog šiandienos pasaulyje į gyvūnus žiūrima tik kaip į maistą, darbo jėgą, pelno šaltinį arba kaip į pramogą teikiantį reginį? Laimei, jūs klystate...

1. Šoko į vandenyną dėl lokio

Gyvūnų kontrolės tarnyba bandė užmigdyti po vieną iš Floridos (JAV) rajonų klaidžiojantį juodąjį lokį, tačiau nesėkmingai. Mieguistas lokys įgriuvo į įlanką ir pradėjo skęsti. Tai pamatęs kilnus praeivis puolė į vandenį ir padėjo ištraukti 200 kg sveriantį lokį atgal į krantą.

2. Išgelbėjo šunį nuo mirtino šalčio

Ar šoktumėte į ledinius Sibiro vandenis, pamatę ant ledo luito drebantį šuniuką? Ochotsko jūroje įkalintą sušalusį keturkojį pastebėjo didžiuliu žvejybiniu laivu plaukę jūreiviai. Nors ledo luitas, ant kurio stovėjo šuo, buvo pernelyg toli nuo laivo, žmonės nutarė nepalikti gyvūno mirti. Vienas iš žvejų šoko į vandenį, nuplaukė iki plūduriuojančio ledo gabalo ir šunį pargabeno į laivą.

3. Kad vištos nesikankintų

Šiandienos pasaulyje į naminius gyvulius ir paukščius dažniau žiūrima kaip į maistą, daiktus, o ne gyvas būtybes. Jie vertinami tik dėl teikiamos naudos - produkcijos, dažnai su jais elgiamasi žiauriai. Pavyzdžiui, vištos dėdeklės paprastai laikomos A4 formato lapo dydžio vieliniuose aptvaruose, uždarytos su kitomis kalinėmis, kurių gali būti nuo penkių iki dešimties. Jos negali išskleisti sparnų ir elgtis taip, kaip joms yra įgimta. Kai naminis paukštis pasiekia savo "produktyvumo viršūnę", jis paskerdžiamas arba nunuodijamas dujomis.

Normalūs ūkininkai į gyvūnus žiūri kitaip. Jie leidžia gyvuliams, taip pat ir naminiams paukščiams, bent jau judėti laisvai ir nesikamuoti nuo gyvenimo pradžios iki galo. Pavyzdį ūkininkams rodo ir gyvūnų gelbėjimo organizacijos. Štai viena iš jų, esanti JAV, "Animal Place", Kalifornijoje įsigijo apie 600 arų žemės plotą ir jame leidžia laisvai ganytis gyvuliams.

2014 metais ši organizacija išgelbėjo 1800 vištų dėdeklių, o nuo 2010 m. - jau apie 13 tūkst.

4. Drambliuko gelbėjimo operacija

Rugpjūčio mėnesį Kenijos kalnuose buvo išgelbėtas paklydęs drambliukas Ndotto, karvių bandą supainiojęs su savo šeima. Vos prieš kelias valandas gimęs gyvūnas nusekė paskui karves ir jas ganiusius žmones. "Naujagimiu", kurio net bambagyslė nebuvo užgijusi, per naktį rūpinosi Samburu bendruomenės piemenys. Iš ryto jie paliko kalnus ir visą parą leidosi žemyn ieškodami pagalbos.

Vietovė, kurioje vyko ši drama, tokia atoki, kad į pagalbą buvo pasitelktas sraigtasparnis. Jis nuskraidino paklydėlį į saugią prieglaudą, kuri užaugina nuo mamos pasimetusius drambliukus.

5. Narai išgelbėjo jūrų vėžlį

Du narai, žeberklais gaudę tunus Meksikos pakrantėje, pastebėjo į virvę įsipainiojusį jūrų vėžlį. Jie greitai gyvūną išlaisvino. Paleistas vėžlys iš karto nuplaukė, tačiau netrukus grįžo ir išlindo iš vandens pasirodydamas narams, tarsi sakydamas "Dėkoju". Vienas iš narų netgi palaikė vėžlį rankose, tarsi atsakydamas "Nėra už ką".

6. Išvadavo įstrigusį kolibrį

Vienam mažyčiam kolibriui labai nepasisekė: jis nutūpė tiesiai į iškramtytą gumą, numestą ant žolės, ir įstrigęs nebegalėjo pajudėti. Išsigandęs paukštelis šaukėsi pagalbos, kol jį rado viena šeima. Didžioji dalis kramtomosios gumos buvo prilipusi prie jo sparno ir neleido pakilti.

Kolibris ramiai tupėjo vyro delne, kol šis stengėsi atsargiai nuimti kramtomąją gumą. Galiausiai paukštelis buvo išlaisvintas.

7. Ištraukė ledo sukaustytą antį

36 m. norvegas Larsas Jorunas Langojenas (Lars Jorun Langoien) ketino išsimaudyti netoli Oslo esančiame pusiau užšalusiame ežere. Staiga jis pastebėjo ledo sukaustytą antį. Tuomet pralaužė ledus ir pagriebė leisgyvę antį. Paukštis jau nerodė gyvybės ženklų, tad norvegas krante padarė jam dirbtinį kvėpavimą ir taip atgaivino.

8. Išgelbėjo skęstantį šunį

Norvegą Ovę Karlseną (Ove Karslen) ištiko siaubas, kai pamatė savo šunį, įlūžusį į ledą ir skęstantį ežere. Jis nesitriko: sumaniai nuropojo plonu ledu iki ledo properšos, šoko į ledinį vandenį ir tempė šunį prie virvės, kurią ant kranto stovėdamas laikė norvego draugas. Kartu jiedu šiaip taip ištraukė keturkojį.

9. Išlaisvino 50 šunų iš kovų ringo

Keturis mėnesius truko tyrimas, leidęs suimti tris žmones ir išgelbėti 50 šunų nu tarpusavio pjautynių.

Jauniausi tarp šių keturkojų buvo vos 4 savaičių amžiaus. Dauguma buvo pažymėti beprasmiškų kovų randais. Policija kovų ringe taip pat rado pinigų ir narkotikų.

JAV Tenesio valstijoje gyvūnų vertimas pjautis tarpusavyje, jų įsigijimas, pardavimas ar keitimasis šiam tikslui yra laikomas kriminaliniu nusikaltimu.

Organizacija JAV Humaniškumo draugija šunis iš ringo nuvežė į gyvūnų prieglaudą, kurioje jiems buvo suteikta veterinarinė priežiūra ir sveika mityba. Dalis šunų, kurie iki tol kovėsi linksmindami žmones, "priimti" dirbti policijoje ir JAV Humaniškumo draugijos gelbėjimo tarnyboje.

10. Po 50 metų nelaisvės

Dramblys Radžu 50 metų praleido surakintas grandinėmis, mušamas ir skriaudžiamas. Tik veterinarų, gyvūnų teisių ekspertų, miškininkų ir policininkų pastangų dėka jis buvo pagaliau paleistas į laisvę. Liudytojai pasakojo, kad išlaisvintas Radžu tikrąja to žodžio prasme pasruvo ašaromis.

Radžu vos gimęs buvo atimtas iš savo motinos. Per 50 metų jis gyveno pas 27 skirtingus Indijos ūkininkus, kurie jį išnaudojo dėl pinigų.

Kai Uter Pradešo miškininkystės departamentas apie Radžu pranešė gyvūnų teisių ekspertams, organizacija "Gelbėkite laukinius gyvūnus" ("Wildlife SOS-UK") ėmėsi veiksmų. Radžu savininkas atsisakė paleisti dramblį, taigi gelbėtojai nusprendė jį išlaisvinti patys.

11. Išlaisvino delfiną

Tai nutiko praėjusių metų sausį Havajuose. Naktį nardžiusius žmones tiesiog pribloškė netikėtai jų pagalbos "paprašęs" delfinas. Jis priplaukė prie nardytojų su visu žvejybiniu tinklu, kuriame buvo įstrigęs. Tinklo kablys buvo įsmigęs giliai gyvūnui į kūną. Narai išlaisvino delfiną. Gelbėjimo operacija buvo nufilmuota (Dolphin Rescue Hawaii, YouTube.com).

12. Išgelbėjo skęstančią voverę

Ekstremalaus sporto mėgėjas, plaukęs sraunia upe, staiga pamatė vidury upės ant akmens susigūžusią voverę. Supratęs, kad gyvūnas pateko į bėdą, jis priplaukė arčiau ir pabandė sugriebti, kad galėtų nuplukdyti į krantą. Deja, išsigandusi voverė spruko nuo geraširdžio gelbėtojo šokdama į vandenį. Nešama stiprios srovės ji ėmė skęsti. Tuomet sportininkas čiupo voverę iš vandens ir padėjo ant savo banglentės. Gyvūnėlis, regis, suprato, kad antrą kartą į vandenį geriau nešokti, tad ramiai sėdėjo ant lentos ir leido vyrukui ją išgelbėti.

Jeigu netikite, filmuotą gelbėjimo operacijos medžiagą galite pamatyti internete, mat sportininkas ant savo galvos turėjo filmavimo kamerą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder