Televizija serga neįgalumu istorijai?

Televizija serga neįgalumu istorijai?

Vasario 16 dieną minima Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Šia proga „TV publika“ paklausė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Naujosios istorijos katedros vedėjo doc. dr. Algirdo Jakubčionio, kiek televizija padeda pažinti mūsų istoriją ir kaip istorijos žinios gali padėti žiūrint į ateitį.

Algirdas Jakubčionis:

- Vasario 16 diena bent asmeniškai man yra pati didžiausia šventė, nes jeigu nebūtų buvę Vasario 16-osios, nežinia, ar būtų buvusi Kovo 11-oji. Valstybės kūrimo istorijoje Vasario 16-oji yra iš tiesų labai didelė šventė. Kitas dalykas, manau, kad visos mūsų televizijos serga neįgalumu istorijai.

Drįsčiau net pasakyti, kad kartais susidaro įspūdis, jog televizijose neigiamai žiūrima į istoriją iš principo. Nenorima nei rodyti, nei kurti kokių nors įdomesnių laidų, pasikalbėjimų ar demonstruoti dokumentikos.

Juk yra ir iš sovietmečio išlikę daugybė dokumentinių kadrų. Galima juos savotiškai interpretuoti, aptarti, įdomiai pateikti, bet tam reikia susirasti archyvą ir visas tas juostas. To nedaroma, tiesiog einama lengviausiu keliu. Kažką pasikviečia, pasikalba, Vasario 16-ajai pliusiuką uždeda, ir viskas. Mano supratimu, televizijoje istorijos žinių yra per mažai. Ir aš sakau ir sakysiu, kad vienas Virginijus Savukynas negali visko papasakoti.

Aš vieną kartą pažiūrėjau serialą „Laisvės kaina. Savanoriai“ ir daugiau jo negaliu žiūrėti. Profesionalo akimis vertinant, tai ne istorinis serialas, o vaidybinis melodraminis filmas, kur yra vienas ar kitas istorinis faktas. Istoriniu požiūriu tas serialas yra menkavertis. Aš suprantu, kad siekiama pritraukti žmonių, bet kodėl jį reikia pritraukti tokiais pigiais, primityviais triukais? Kodėl negalima sukurti rimto, solidaus kino filmo? Filmo apie Lietuvos nepriklausomybės laikus? O dabar pasakojama apie meilės istoriją, dirižablius ir taip toliau.

Televizijos į istoriją turėtų žiūrėti rimčiau ir atsakingiau. O ne pro pirštus, kaip yra daroma dabar. Turėtų investuoti į laidų kūrimą, nes istorija be galo reikalinga. Kuo toliau, tuo labiau ji bus reikalingesnė ir svarbesnė. Istorijos žinojimas yra gyvybiškai būtinas norint išlikti šiandieninėmis sąlygomis, norint užtikrinti mūsų valstybės tęstinumą ir jos tolesnį kūrimą.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder