"Nesi režisierius, jei nė vieno filmo nekūrei Neringoje"

"Nesi režisierius, jei nė vieno filmo nekūrei Neringoje"

Liepos 5-18 dienomis Juodkrantėje vykęs edukacinis projektas "Vasaros MEDIA studija" - didelė perspektyva Europos studentams, siejantiems savo ateitį su kinu. Projekto metu dvi savaites vyko mokomieji ir praktiniai seminarai, konsultacijos su kino profesionalais. Jų rezultatas - 10 naujų filmų, kuriuos greičiausiai išvysime ir didžiuosiuose kino ekranuose.

Pagrindinė šio projekto iniciatorė ir organizatorė - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Mokomosios kino ir TV studijos direktorė, režisierė Inesa Kurklietytė. Su Inesa jaukiai šnekučiavomės Juodkrantės poilsio namų "Ąžuolynas", virtusių "Vasaros MEDIA studijos" centrine baze, vidiniame kiemelyje.

Inesa, kada ir kaip gimė šio projekto idėja?

Idėja gimė 1995 metais, kai garsus dokumentinių filmų režisierius Henrikas Šablevičius Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įkūrė Kino katedrą. Tuomet gimė mintis sukurti vasaros stovyklą, kurioje lavintųsi trijų Baltijos šalių studentai. Pamenu, tada dar pati buvau studentė, studijavau Paryžiuje ir pirmą kartą į "Vasaros MEDIA studiją" atvykau su delegacija iš ten. Vėliau buvau pakviesta dirbti Mokomosios kino ir TV studijos direktore. Dabar jau dešimtas kartas, kai organizuoju šį projektą, bet ne kaip Baltijos šalių, o kaip visos Europos aukštųjų kino mokyklų kūrybines dirbtuves. Šiuo metu čia dalyvauja 20 Europos kino mokyklų, pristatančių savo studentus ir dėstytojus.

Į ką atsižvelgiama pasirenkant projekto temą? Kas ją sugalvoja?

Kadangi sukuosi kūrybinės industrijos srityje, jaučiu, kokia tema yra aktualiausia jauniems kinematografininkams, ko jiems labiausiai reikia. Todėl kiekvienais metais bandome paliesti skirtingą filmų temą - nuo garso vizijos kine iki idėjos, sumanymo, dialogų meistriškumo, režisieriaus, operatoriaus darbo. Nuo šių metų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje yra surinktas naujas kino aktorių, kontaktuojančių su žiūrovu ne tiesiogiai, bet per kamerą, kursas. Tai, ką dėstome, bandome papildyti platesniu mastu tarptautiniame lygmenyje, todėl šiais metais pasirinkta tema yra "Aktorius kine: nuo scenarijaus iki ekrano".

Kokių specialybių studentai dalyvauja projekte?

Įvairiausių. Šiais metais dalyvavo 20 aktorių iš skirtingų Europos mokyklų, 10 režisierių, 10 operatorių, 10 garso režisierių, 10 prodiuserių ir dar visa grupė dokumentinio filmo kūrėjų, kurie kūrė dokumentiką apie "Vasaros MEDIA studiją". Iš viso turėjome 70 studentų iš įvairių Europos kino mokyklų, todėl mes užėmėme beveik visą "Ąžuolyną" (juokiasi).

Kaip atrenkami dalyviai?

Du mėnesiai prieš projekto pradžią skelbiame konkursą internete. Studentus atrenkame pagal jų pasiūlytą idėją filmui ir motyvacinį laišką. Viską nulemia idėja ir motyvacija.

Dalyviai suskirstomi į dešimt komandų. Koks grupių darbo principas?

Jie burtų būdu skirstomi į komandas, kurios kuria filmus. Komandą sudaro šeši žmonės: režisierius, operatorius, garso režisierius, prodiuseris, scenarijaus autorius ir aktorius, šį jie pasirenka. Sukuriamas mažytis, bet tikras filmavimo grupės modelis. Šis projektas yra puikios pratybos ir būdas jaunimui susirasti partnerių visoje Europoje, mokytis bendrauti, pasitikrinti savo jėgas ir konkuruoti tarpusavyje. Kinas yra tarptautinis užsiėmimas, nes kuriant daugelį filmų, filmavimo komandą retai sudaro vienos tautybės žmonės.

Ar paprasti žmonės gali dalyvauti svečių iš užsienio seminaruose?

Seminarai yra labai specifiniai, nes jie skirti būsimiems kino profesionalams, bet paskaitų pasiklausyti atvažiuoja ir studentai, nedalyvaujantys projekte. Tačiau jie negali dalyvauti praktinėje veikloje, nes joje dalyvauja tik konkursą ir atrankas įveikę studentai. Visi Neringos gyventojai ir poilsiautojai kviečiami žiūrėti filmų "Ąžuolyno" lauko amfiteatre. Šie kino seansai būna patys gyviausi, nes studentai reiškia savo emocijas, bendrauja ir pristato, ką jie kuria savo mokyklose.

Ar kūrybinės dirbtuvės visada įsikuria Neringoje?

Ne. Pernai pasukome vadžias šiek tiek į kitą pusę ir įsikūrėme netoli Vilniaus. Tada kūrėme dokumentinius filmus apie Vilnių, kadangi panaudojome tarptautinę "Europos kultūros sostinės" idėją. Mūsų tikslas buvo sužinoti, kaip Vilnių mato kitų šalių žmonės.

Kodėl šiemet projektas vyko Juodkrantėje?

Niekur nerasi tiek skirtingos gamtos, lokacijų, nuotaikų kaitos, kiek yra magiškoje Neringoje. Mus labai draugiškai priima Neringos miesto savivaldybė ir čia, turėdami "Ąžuolyno" erdvę su amfiteatru bei kino centru, jaučiamės kaip namuose. Šiame krašte labai didelė kūrybinė erdvė, ne veltui sakoma, kad nesi režisierius, jei nė vieno filmo nekūrei Neringoje. Ši vieta traukia, ji labai kūrybinga, čia mažai turizmo nuotaikos, o daugiau kūrybinio susikaupimo. Todėl smagu pasidžiaugti ir pademonstruoti Europos kino kūrėjams, kad yra tokia nuostabi erdvė, kurioje nufilmuotas ne vienas geras filmas.

Kur vyksta filmavimai?

Filmavimui išnaudojame visas įmanomas vietas Neringoje. Filmuojama kiekviena palėpė ir laiptelis - viskas, ką studentai pamato šiame unikaliame krašte.

Kur vyksta mokomieji seminarai?

Jie vyksta kultūros namų konferencijų salėje ir bet kurioje erdvėje. Šiemet užsiėmimai buvo skirti aktoriams, todėl išnaudotas ir miškas, ir marių pakrantė. Aktoriai buvo priversti anksti keltis, nes dėstytojai jiems vedė pratybas "kūnui ir sielai".

Skulptoriaus A. Kuzmos "Žuvys" - geriausiai pasirodžiusių studentų prizas. Kas tai per skulptūra? Ką ji simbolizuoja?

A. Kuzma kasmet kuria tradicinę skulptūrą "Vasaros MEDIA studijos" apdovanojimams. Kiekvienais metais ši skulptūra kuriama iš skirtingų medžiagų - tai iš stiklo, tai iš bronzos. Kiekvieną kartą "Žuvys" turi naują akcentą, nes skulptorius pasiklausia, kokia šių metų projekto tema, ir pagal tai sukuria ką nors naujo. Pernai turėjome keramikines "Žuvis", o šiemet - metalines. Jos skiriamos geriausiam režisieriui, operatoriui, aktoriui, geriausiam filmui - visi turi galimybę kovoti už geriausiojo vardą. Iš viso skiriami šeši apdovanojimai, į kuriuos studentai reaguoja labai emocingai: daugybę metų matau, kaip žmonės iš džiaugsmo šoka į baseiną su "Žuvimis" rankose, miega apsikabinę jas glėbyje ir šokinėja iš laimės (juokiasi). "Žuvys" jiems - pirmasis ir brangiausias jų specialybės ir darbo įvertinimas.

Ar studentų filmai bus pristatomi kino teatruose?

Taip, jie visada rodomi Vilniaus kino teatruose. Jų pristatymui renkamės arba kino teatrą "Pasaka", arba "Skalvijos" kino centrą. Taip pat filmai vežami į įvairius festivalius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder