Naujas veidas

Jau mėnesį kurianti ir vedanti "Balticum" TV pažintinę pramoginę laidą "Ieškokime geriausio!" naujoji televizijos koletyvo narė Irena Kyguolytė tikina dirbanti darbą, į kurį eina tarsi į šventę. "Nors per šventes irgi pavargstame, tačiau esame pakylėti. Taip ir aš jaučiuosi šiame darbe, - juokiasi 27 metų mergina, prisipažindama, jog, be to, dar randanti laiko krūvai užsiėmimų.

Auginanti bevek dvejų metų sūnelį Dovydą I. Kyguolytė šiemet apsigynė Klaipėdos universiteto Menų fakulteto režisūros bakalauro diplomą. "Pirmus dvejus metus studijavau panotmimą, vėliau kieks pakeičiau mokslų pakraipą - ėmiausi renginių režisavimo", - pasakoja Irena, prieš mokslus KU dar spėjusi pabaigti ir pedagogikos studijas Klaipėdos aukštesniojoje pedagogikos mokykloje.

Kaip apskritai atėjai į televiziją? Ar nebaugino kameros?

Norėjau būti matoma. Man neužteko vien teatro, labai traukė televizija, kuri tuomet atrodė "kažkas tokio", dabar net juokas ima. Po antro kurso KU netyčia pamačiau skelbimą laikraštyje, jog reikalinga "gelbėtoja" "TV pagalbai", ir nieko ypatinga nesitikėdama išsiunčiau anketą. Tiesą sakant, net nebuvau tos laidos mačiusi kaip reikiant, gal kokias dvi laidas... Galvojau, kad neblogai būtų per vasarą padirbėt, o čia dar - Palangoje. O jei ir nepriims, bent pamatysiu, ko reikia per atrankas. Labai nerimtai ruošiausi, tačiau buvau priimta. Jau nuo mokyklos laikų buvau dalyvavusi ne viename šou, madų pristatymuose, fosesijose, Mis Klaipėda konkurse. Visa tai duoda savo, tad atsidurus prieš kameras visai nebuvo baugu.

Ir koks tuomet pasirodė darbas TV?

Ėjau su nuostata - nesvarbu ką daryti, svarbu būti televizijoje. Tikėjausi, kad čia pasieksiu tai, kas mane itin traukia, - kino. "TV pagalboje" mane varžė, trūko laisvės atsiskleisti, vis dėlto sukandus dantis ištvėriau tą sezoną. Tarkim, tai, ką aš darau dabar ir tuomet, - du visiškai skirtingi dalykai. Nuo dabartinės savo laidos aš tiesiog "kaifuoju", - ir, manau, tai matyti eteryje. Jaučiuosi savo vėžėse. Ir visai ne dėl to, kad esu matoma. Viena yra tik filmuotis, ka dariau TV3 laidoje, o visai kas kita - ir filmuotis, ir rašyti tekstus, ir dirbi montažinėje. Ekrane "pasimaivyti" daug kas gali, o čia reikia daugiau - darbas ganėtinai sunkus, tačiau ir įdomus. Ypač - dėlioti "susuktą" produktą lyg mozaiką.

Kaipgi tapai "Bailtucum" TV laidos vedėja?

Dar trečiam kurse pas mus buvo atėjęs "Balticum" TV vadovas Vladas Straupas ir pasiūlė reklamos režisieriaus darbą. Aišku, pasiūlymas suviliojo, bet nesiryžau palikti studijų. O netrukus dar ir vaikelio susilaukiau. Dabar, baigiau studijas, sūnus jau prakuto, galvoju, kodėl gi ne.

O kaip tu žiūrėjai į pasiūlymą iš karto imtis laidos vedėjos pareigų, ar bent buvai anksčiau mačiusi "Ieškok geriausio"?

Buvau tikrai nustebinta pasiūlymo iš karto vesti laidą, juk patirties tokios kaip ir neturėjau. Pasikalbėjome su V. Straupu, apie kelis laidos siužetus, kas ten gerai, kas negerai ir kaip aš juos pakeisčiau. Man šioje laidoje trūksta įdomesnės pradžios, daugiau vaidybos, "apžaidimo", norėjau įnešti daugiau gyvumo. Matyt, tai tiko, be to, "Balticum" TV kaip tik reikėjo naujo veido ir buvau priimta.

Taip, anksčiau kartais pasižiūrėdavau šią laidą. Ir vis pagalvodavau, kad čia geriau reikėtų taip ar anaip padaryti, - juokiasi Irena. - Kai žiūri į TV ekraną, lengva pasakyti, nes, aišku, Giedrė (Giedrė Vaičekauskienė, ankstesnė "Ieškok geriausio" vedėja. - Aut. past.) turi daugiau patirties.

O kaip sekėsi pati pradžia, juk visa "virtuvė" nauja?

Pirmosios laidos - lyg iš tkrųjų būčiau įmesta į vandenį ir palikta kapstytis kaip nori. Visiškai nedirbus montažo darbų, buvo sunkoka, tačiau labai padėjo montuotojas Remigijus ir, žinoma, pati Giedrė - ji labai geranoriškai patarė. Tam ir yra kolektyvas, ranka ranką plauna.

Dabar prieš filmuodama laidą dažniausiai jau susikuriu vaizdą, kaip turėtų atrodyti laida, kas po ko eina, o galutinis rezultatas susidėlioja montuojant. Deja, "Ieškokime geriausio" siužetų laikas ribotas, ir ne visada lengva "sutilpti" į tas kelias minutes. Reikia, kad būtų įvykdyti ir užsakovo norai, ir kad žiūrovui būtų įdomu. Turi kurti labai greitai, čia ir dabar, be to, pateikti medžiagą ne kokiam nors "supermenui", o paprastam vartotojui. Būtent tai man labai patinka - galiu improvizuoti, ieškoti kitokių pateikimo būdų.

Yra dalykų, kurių dar nepadarau kaip reikiant, bet žinoma, labai malonu, kai vadovai pagiria, kad greitai mokausi - tai visų tavo studijų įvertinimas. Norėtųsi, kad tai ateityje "Ieškok geriausio" būtų gyvesnė, lyg mini filmukas, vaidybinė situacija, o ne tik reklama - tokia, manau, ir žiūrovams būtų įdomesnė.

Turi savo laidą, organizuoji ir vedi renginius, be to, esi ir mama. Spėji?

Draugai iš manęs net juokiasi: "Na ji tai patrakusi, niekaip neišsilieja". Tiesą sakant, vaikas mane įstatė į vadeles, tačiau nesutramdė, - juokiasi I. Kyguolytė. - Atrodo, namuose per galvą vertiesi, tačiau vis viena trūksta veiklos, kitokios savęs realizicijos. Dabar jau apsipratau televizijoje, susidėliojau laidos darbus, tai atsirado laisvo laiko ir galiu save išnaudoti kitur - organizuoti bei vesti renginius, jau turiu užsakymų Naujųjų metų šventėms, negti vestuvėms suplanuoti. Gyvenimas bėga į priekį ir negali sėdėti. Tiesa, iš pradžių buvo gaila palikti sūnelį, bet džiugino tai, kad jam labai patinka darželyje, kad gali bendrauti su savo bendraamžiais.

Pati rūpiniesi savo apranga laidose?

Na, taip jau išėjo, kad "Ieškok geriausio" pasirodau su savo nertais ar megztais drabužėliais - man mielesni ir įdomesni savos gamybos rūbai, nereikia lakstyti po parduotuves ar skolintis. Kita vertus, mezgimas man ir savotiška tearapija - žiūri televizorių ir kad neitų veltui laikas, pasiimi dar ir mezginį, ir nervams gerai ir laikas tauposi, - juokiasi viską suspėjanti Irena.

Ar įsivaizduoji tokią dieną, kurią praleidi nieko neveikdama?

Ne ne, taip negali būti. Man reikia dinamikos, veiksmo, nieko neveikimas tikrai žudo, - juokdamasi purto galvą naujoji "Balticum" TV narė. - Be to, esu ne tik laidos vedėja, bet ir mama, taigi jeigu nesikeliu į darbą, tai vis tiek būnu pažadinta vaiko.

 

 

 

 

 

 

Lina NARBUTAITĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder