„Laimingų sutapimų virtinė“

„Laimingų sutapimų virtinė“

Balandžio 15-ąją pasaulyje minima Kultūros diena siekiant paskatinti saugoti visos žmonijos kultūrines vertybes. Šią dieną 1935 metais Vašingtone JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų bei istorinių paminklų išsaugojimo.

Pirmasis tarptautinis susitarimas, skirtas kultūrinėms vertybėms saugoti, buvo pasirašytas istorinių paveikslų autoriaus, teatro dailininko, pedagogo, filosofo, mokslininko, keliautojo Nikolajaus Rericho (1874–1947) iniciatyva, jo prašymu prancūzų juristų parengto pakto pagrindu. Šalims, kurios ratifikavo Rericho paktą, jis yra galiojantis iki šiol. Deja, per II pasaulinį karą Taikos pakto idėja buvo pamiršta. Daugybė kultūros paminklų virto griuvėsiais...

Ar įsivaizduojame dabar Klaipėdos senamiesčio širdį − Teatro aikštę − be paminklo Klaipėdoje gimusiam vienam iškiliausių rytprūsių poetui, giesmių kūrėjui Simonui Dachui (1605−1659) ir jo apdainuotos gražuolės Anikės iš Taravos skulptūros? Šiemet 105-eri metai, kai paminklas buvo pastatytas ir tai buvo pirmasis humanitarinio turinio paminklas šiame krašte, tačiau tik nuo 1989-ųjų lapkričio 18-osios vėl galime juo grožėtis, o mergaitė su kasele ir gėlės žiedu rankoje vėl pasitinka kiekvieną čia apsilankantį.

„Laimingų sutapimų virtinė. Haincas Radzivilas buvo pagrindinis variklis. Kaip mes dar kartą įsitikinome, vis dėl to, ne įstaigos daro žygdarbius, o daro darbus asmenybės“, − sako leidėjas, poetas ir fotografas Antanas Stanevičius, save vadinantis „ketvirtu Anikės vyru“, kurio istorinė publicistikos knyga „Taravos Anikės mįslė“ pakartotinai išleista jau ketvirtą kartą.

Apie viską išsamiai ir apie vaikystėje „Untaniuko“ ant aukšto rastą „lobį“, dėl kurio nutarė su knygomis nebesiskirti niekada, balandžio 15 d., šeštadienį, 14 val. (kartojimas sekmadienį tuo pačiu laiku) per radiją Extra FM ir internetu kviečiame klausyti pokalbių laidoje „Susitikimai Teatro aikštėje“. Laidos vedėjas Sigutis Jačėnas. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder