Kanai - laiptai į plačiąją kino industriją

Kanai - laiptai į plačiąją kino industriją

Gegužės 11 d. Pietų Prancūzijoje startuoja 64-asis Kanų kino festivalis - prestižiškiausias viso pasaulio kino bendruomenei skirtas renginys. Šiemet festivalį patikėta atidaryti nusipelniusiam režisieriui Woody Allenui su filmu "Vidurnaktis Paryžiuje", į kurį, kad ir nedideliam vaidmeniui, talentingajam kūrėjui pavyko prisivilioti net pačią Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy žmoną Carla Bruni. Festivalio komisijai šiemet vadovaus ne ką menkesnė įžymybė - nusipelnęs aktorius Robertas de Niro. Festivalio metu bus dalinami vieni aukščiausių apdovanojimų kino industrijoje - Auksinės palmės šakelės. Nors oficialioje festivalio programoje nėra nė vieno lietuvaičių filmo, tačiau renginyje mūsų šalis dalyvaus - pirmą kartą Lietuva Kanų mugėje turės savo atskirą stendą ir bandys ne tik sudominti kino industrijos atstovus lietuviška kino produkcija, bet ir suvilioti galimybėmis kurti kiną Lietuvoje.

Nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkė Rasa Miškinytė pasakojo, jog iki šiol lietuviai tokio masto festivaliuose atskiro stendo neturėdavo. Jį taupumo sumetimais tekdavo dalintis su kitomis Baltijos šalimis. Tačiau noras atsiskirti, atsistoti ant savo kojų ir atskirai pristatyti savo šalies kino produkciją buvo visada. Šiemet Lietuva jau turėjo atskirą stendą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, tokį turės ir Kanuose.

R. Miškinytės teigimu, Berlyne lietuvių stendas labai pasiteisino. Akį traukė ne tik puikus dizainas, bet ir turinys. Kanuose Lietuva turės kiek mažesnį, tačiau tokios pačios koncepcijos stendą. Stende suksis lietuviškų filmų anonsai, kino industrijai patrauklių vietų pristatymai, su svečiais bendraus prodiuseriai. "Bendrausim su kolegomis iš kitų šalių, nes turime tikslą, kad apie Lietuvą žinotų, kad į Lietuvą važiuotų filmuoti, kad su mūsų režisieriais taip pat norėtų dirbti kitų šalių prodiuseriai. Kiekvienas turi savo interesus ir savo požiūrio kampą. Tarptautinės mugės yra labai naudingos, nes būtent ten ir atsiranda visi reikalingiausi kontaktai", - sakė prodiuserė.

Susidomi festivalių rengėjai

Kanų mugės tikslas - ne tik pritraukti kino kūrėjus į Lietuvą, bet ir pristatyti Lietuvos kiną. "Būtina savo šalies kiną girti, kad jis būtų matomas, kviečiamas į festivalius arba režisieriai kviečiami filmuoti svetur. Ryšys niekada nebūna vienpusis. Tai labai svarbu", - sako R. Miškinytė.

Mugėje lankosi įvairių šalių festivalių rengėjai, kurie stebi stenduose demonstruojamus filmų anonsus ir renkasi filmus, kuriuos galėtų įtraukti į rengiamo festivalio programą. Šiam tikslui šalys išleidžia ir DVD, kuriame taip pat įrašyti rodyti filmų anonsai, apibūdinamos kompanijos, pateikiami kontaktai, kuriais galima kreiptis, kad būtų sukuriamas atgalinis ryšys.

Paprastai mugėje lankosi tik vienas festivalio atstovas, kuris pats negali visko nuspręsti. Susidomėjęs filmu jis pasiima DVD ir jį parveža savo kolegoms, kurie tada bendrai nusprendžia, ar filmas tinkamas jų festivaliui.

Šiemet į Kanų kino festivalio mugę vyksta 18 lietuviškų kompanijų. "Grupę daugiausiai sudaro prodiuseriai, nes jie iš tikrųjų ir yra ta aktyvioji žmonių grupė, kuri ir turi pasirūpinti lėšų pritraukimu, naujų ryšių užmezgimu ir taip toliau. Kai kurie prodiuseriai yra ir režisieriai, taip pat važiuoja ir kino festivalių organizatoriai", - pasakojo R. Miškinytė.

KANUOSE bus pristatyta ir tikrais įvykiais paremta Kristijono Vildžiūno režisuota drama "Kai apkabinsiu tave".


Kelios kategorijos

Pasak Nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkės, Kanuose bus pristatomi tie patys filmai, kurie buvo vežti ir į Berlyno kino festivalį, tačiau sąrašas pasipildys ir keliomis naujienomis. Filmai suskirstyti į kelias kategorijas. Demonstruojami vaidybinių, dokumentinių, trumpametražių, animacinių filmų anonsai. Taip pat į programą įtraukta ir kategorija "Coming soon". Joje demonstruojami filmų, kurie dar yra tik gamybos procese, anonsai. Taip siekiama iš anksto pradėti aktyvią reklaminę kampaniją, suteikti žinomumo, pritraukti dėmesį. Į "Coming soon" kategorijos filmus taip pat įeina vaidybiniai, trumpametražiai bei dokumentiniai kūriniai.

Kanų kino mugėje apsilankę svečiai Lietuvos stende galės išvysti anonsus tokių vaidybinių filmų, kaip Kristijono Vildžiūno "Kai apkabinsiu tave", Sauliaus Drungos "Anarchija Žirmūnuose", Šarūno Barto "Eurazijos aborigenas", Emilio Vėlyvio "Zero 2", Donato Vaišnoro "Myliu kulką tavo širdyje" ir kitus. Dokumentikos kategorijai atstovaus Jeremiah Cullinane "Knygnešiai", Romo Zabarausko "Pornomelodrama". Trumpametražių grupėje - Mariaus Ivaškevičiaus "Tėve mūsų", Dovilės Šarutytės "Aš tave žinau". Iš viso į Kanus keliauja apie 40 lietuviškų filmų.

Trūksta lengvatų

"Į Kanus, kaip ir į Berlyną, atvažiuoja kino industrijos atstovai iš labai daug šalių. Kanuose renkasi ne tik visa Europa, bet ir Amerikos, Bolivudo ir kitų šalių ar institucijų atstovai. Tai pats masiškiausias renginys, į kurį suvažiuoja visas pasaulis, ir ten būnant gali atrasti labai netikėtų ryšių. Mes esame įdomūs. Ir mums labai naudinga, kad pas mus kuo daugiau užsienio grupių važiuotų filmuoti", - pasakoja R. Miškinytė.

Prodiuserė pasakojo, jog visa komanda tikisi, kad lietuvaičiams Kanų mugėje pasiseks ir bus sukurtas atgalinis ryšys, tačiau priminė, jog Lietuvos stendas bet kokiu atveju būtų patrauklesnis, jei užsienio kino kūrėjams būtų galima pasiūlyti mokestines lengvatas mūsų šalyje. "Visada pats pirmas užsieniečių prodiuserių, galvojančių, kur filmuoti, klausimas būna: "Ar jūsų šalyje taikomos mokestinės lengvatos?" Mes to neturime, todėl tampame nekonkurencingi. Tai didžiulė bėda. Iš tikrųjų mėginam visaip dėlioti, skaičiuoti, bet patrauklumas krenta. Į Kanus važiuodami mes iš daug minusų mėginam padaryti didelį pliusą. Nieko kito nebelieka", - sakė R. Miškinytė.

DAR viena juosta, pristatysianti Lietuvą - Sauliaus Drungos "Anarchija Žirmūnuose".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder