Ką reiškia būti radijo mėgėju?

Ką reiškia būti radijo mėgėju?

Balandžio 18-ąją minima pasaulinė radijo mėgėjų diena. Kas tie radijo mėgėjai? Kaip pasikeitė radijo mėgėjų bendruomenė, ar megzti ryšius specialiomis radijo ryšio priemonėmis su kitais radijo mėgėjais visame pasaulyje vis dar aktualu, „TV publika“ klausė televizijos ir radijo žurnalisto, politiko Lino Balsio.

Linas BALSYS:

Jau keturiasdešimt metų esu radijo mėgėjas. Tai yra pomėgis, laisvalaikio hobis, ne koks nors profesinis ryšys, o hobis lieka hobiu. Jis visada aktualus.

Profesionalus radijo ryšys yra truputėlį pasikeitęs. Pavyzdžiui, laivynas ir aviacija dabar nebenaudoja Morzės abėcėlės, naudoja kompiuterines technologijas, o radijo mėgėjai savo radijo ryšiui tebenaudoja Morzės abėcėlės signalus. Aš irgi moku Morzės abėcėlę ir ją mielai naudoju. Aišku, ir mes naudojame kompiuterines technologijas.

Radijo mėgėjai specialia aparatūra mezga ryšius visame pasaulyje. Kiekvienas radijo mėgėjas turi savo vardą, šaukinį, sudarytą iš skaičių ir raidžių kombinacijos. Tos raidės rodo šalį, iš kurios yra tas radijo mėgėjas. Tai panašu į automobilio numerį. Tą šaukinį transliuoji į eterį, ir kas išgirsta, tas atsako, o atsakyti gali bet kas arba aš galiu išgirsti bet ką iš bet kokios tolimiausios salos.

Užmezgus ryšį, vyksta apsikeitimas informacija: įvertinama signalo kokybė, pasakomas vardas, miestas, jeigu vyksta ilgesnis pokalbis, pasikalbama apie naudojamą aparatūrą, apie orą. Iš tiesų galima kalbėtis, apie ką nori, bet įdomiausias faktas, kad tu bendrauji su įdomiausiais pasaulio kampeliais. Net vyksta ryšių mezgimo varžybos. Pavyzdžiui, 48 valandas su nedidelėmis pertraukomis vieni su kitais mezgame ryšius.

Žmonės rengia ekspedicijas. Šiuo metu vyksta labai reta ekspedicija į salą, esančią netoli Madagaskaro. Ten labai unikali gamta ir retai leidžiama atvykti, bet radijo mėgėjams leidžiama. Taigi visi nori užmegzti ryšį su ta šalimi.

Apskritai dabar vyksta medijų revoliucija, nes per bet kokį portalą, socialinį tinklą, platformą, taip pat ir televiziją gali gauti bet kokią informaciją. Dabar yra daugybė būdų sužinoti apie pasaulį...

Parengta pagal priedą „TV publika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder