"Juodoji gulbė": apie baletą - dramatiškai, bet ne mergaitiškai

"Juodoji gulbė": apie baletą - dramatiškai, bet ne mergaitiškai

"Vakarų ekspresas" pristato rubriką, kurioje - nuomonės apie Lietuvos kino teatrų ekranuose besisukančius filmus. Šios rubrikos medžiaga - pastebėjimai, konstruktyvi ir emocinga kritika. Šį kartą jūsų dėmesiui - ilgai brandintas ir kritikų liaupses bei aukščiausius apdovanojimus pelnęs režisieriaus Darren Aronofsky šedevras - "Juodoji gulbė".

Natalie Portman vaidinama herojė Nina - jauna ir talentinga balerina. Ji pasiryžusi paaukoti viską, kad tik taptų pačia didžiausia baleto žvaigžde, pasiektų tobulybę. Ne ką mažiau šią merginos svajonę nori įgyvendinti ir šiek tiek despotiška motina.

Baleto trupėje talentingas, tačiau itin savotiškus metodus naudojantis baletmeisteris Thomas Leroy kuria naują Čaikovskio "Gulbių ežero" interpretaciją. Iš pagrindinės rolės išspyręs "jau per seną" baleriną, jis pradeda dairytis naujos dievaitės.

Ninai tai puiki proga - būtent ji dėl savo kruopštumo ir talento pasirenkama pagrindiniam vaidmeniui, tačiau tai dar nereiškia, kad jos svajonė išsipildė. Ji turės suvaidinti tiek baltąją, tiek juodąją gulbes. Nina, pati pasižyminti tik baltosios - kuklios, geros, švelnios ir mylinčios - gulbės savybėmis, turės išmokti būti pikta, pagiežinga ir be galo aistringa juodąja gulbe.

Iki šiol rožiniame kambaryje su pliušiniais žaislais gyvenusi perfekcionistė ima keistis. Liguistas noras tobulai atlikti vaidmenį sujaukia jos protą. Ji ima nerimauti, kad pagrindinio vaidmens vietą iš jos atims naujokė Lilly - jaunatviška, žaisminga, erotika spinduliuojanti mergina, pretenduojanti tapti puikia juodąja gulbe. Užsimezga keista draugystė.

Ninos pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis - mergina tarsi pasiklysta sąmonės rūke, kur susipina tikrovė ir realybė. Darosi nebeaišku, ar situacijos, kuriose ji dalyvauja, yra tikros, ar sukurtos merginos pasąmonės. Dar kraupesnius išgyvenimus Ninai sukelia keisti kūno pasikeitimai. Sunku suvokti, kurie iš jų tikri, o kurie - susijaukusios fantazijos vaisius. Nina ima gyventi tarsi dviejų asmenų gyvenimą. Vieną, atitinkantį baltosios gulbės charakterį, kitą - visiškai priešingą - sujauktą ir tamsų.

Kaip Ninai seksis ruoštis didžiajam vaidmeniui? Ar po daugelio metų slopinimo iškilusios psichologinės problemos sutrukdys jai pasiekti taip trokštamo tobulumo?

Filmas išties vertas visų liaupsių ir aukščiausių apdovanojimų. Jis įtraukia ir įpainioja į pagrindinės herojės sąmonės labirintus. Žiūrovas kartu su Nina pasimeta ir ima nebesuprasti, kas tikra, o ką sukūrė drastiškai pokštaujantis protas.

Sunku būtų nepastebėti ir didžiausių ovacijų vertos vaidybos. Savo darbą puikiai atliko ne tik pati visas baleto partijas sušokusi Natalie Portman, bet ir iki šiol mažai kam žinoma žvaigždutė Mila Kunis. Abejingų nepaliks ir itin įtaigi tikro grando Vincento Casselio rolė.

Filmui apibūdinti tinka daug žodžių - dramatiškas, painus, svaigus, žiaurus, įtikinamas, spalvingas. Nuo pat pirmos akimirkos pagauna ir nepaleidžia itin daugiasluoksnis siužetas. Čia netikėčiausiais kampais nagrinėjamos įvairiausios temos - žmogaus pokyčiai, psichologinės problemos, tėvų neįgyvendintos svajonės, tikslo siekimas bet kokiomis priemonėmis ir dar daugelis kitų.

Juostą "Juodoji gulbė" rekomenduočiau kiekvienam, mėgstančiam pagaulius, savito siužeto, kiek neįprastus ir itin įtaigius, stiprų užtaisą turinčius filmus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder