Į uostamiestį atkeliauja "Šeršėliafam"

Į uostamiestį atkeliauja "Šeršėliafam"

Kovo 16-17 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose vyrų režisierių filmai džentelmeniškai užleis ekranus damoms - čia svečiuosis šeštasis tarptautinis moterų filmų festivalis "Šeršėliafam". Šiemet jis atvyksta su dar didesniu kino juostų ir renginių bagažu bei provokuojančiu šūkiu "Iš jos gali tikėtis visko".

"Iš jos gali tikėtis visko" - pasirinkę šį žavingai ir nenuspėjamai moteriai tinkantį apibūdinimą, supratome, kad šūkis puikiai atspindi festivalio idėją ir turinį: programa labai įvairi ir spalvinga: tiek temomis, tiek asmenybėmis. Taigi ir iš jos, ir iš "Šeršėliafam" galima tikėtis tikrai visko", - pasakoja festivalio sumanytoja Greta Akcijonaitė.

Šiemet, be sostinės, festivalis atkeliauja dar į 6 miestus: Panevėžį, Palangą, Nidą, Ukmergę, Kauną bei, žinoma, Klaipėdą.

Ne tik moterims

Vienos iš festivalio organizatorių Andrės Jarutytės teigimu, nors tai yra moterų kūrėjų festivalis, reikėtų į jį žvelgti plačiąja prasme. "Žinoma, pirmiausia mes stengiamės pristatyti moterų režisierių darbus. Vis dėlto jų šiuo metu kino industrijoje yra mažuma. Režisierių vyrų - gerokai daugiau. Kita vertus, pristatome ir moterų aktorių kūrybą. Šiemet kūrybos retrospektyva buvo skirta gerai žinomai prancūzų aktorei Juliette Binoche. Tie filmai juk buvo sukurti vyrų. Mus domina ne tik moterų režisierių pastarųjų metų darbų pristatymas, bet tiesiog gerų filmų, kurių viena iš ypatybių yra ta, kad juos sukūrė moterys, pristatymas. Ilgą laiką galvojome, ar tai, kad filmus sukūrė moterys, yra jų skiriamasis ženklas. Kartais taip, tačiau kartais ir atvirkščiai. Labai geras pavyzdys - pernai "Oskarus" susišlavęs Kathryn Bigelow filmas "Išminuotojų būrys". Nežinodamas niekada nepasakytum, kad juostos režisierė - moteris. Mes tiesiog siūlome žiūrėti į tą festivalį kaip į įdomią programą, kurią sukūrė moterys, bet žinoti, kad tie filmai yra skirti visiems", - tarptautinio festivalio esmę apibrėžė A. Jarutytė.

Festivalio programoje - skirtingų nuotaikų ir temų filmai, kurių režisierės už savo kūrybą yra pelniusios apdovanojimų kino festivaliuose. Svarbiausius jų pamatys ir uostamiesčio žiūrovai.

Vienas ryškiausių šios programos filmų - prancūzų režisierės Julie Bertucelli "Tėve mūsų, kuris esi medyje", uždaręs 2010-ųjų Kanų kino festivalį bei, kalbama, palydėtas penkias minutes trukusiomis ovacijomis. Pagrindinį vaidmenį šiame filme sukūrė aktorė ir dainininkė Charlotte Gainsbourg.

Festivalis "Šeršėliafam" supažindins ir su naujokėmis režisierėmis, viena iš jų - Katie Aselton, sukūrusi juostą "Viena naktis laisvės". Romantiškai nusiteikę festivalio žiūrovai neprašaus pro šalį apsilankę vokiečių režisierių filmuose, pavyzdžiui, Doris Dorrie romantinėje dramoje "Vyšnių žydėjimas".

Ispanišku temperamentu dvelkianti kino festivalio "Šeršėliafam" naujiena - programa "Katalonijos moterys" su penkiais ispanių režisierių kūrybos darbais. Joje - žinomos režisierės Isabele Coixet filmas "Paslaptingas žodžių gyvenimas", kurį pamatys ir uostamiesčio gyventojai.

Lietuviškos premjeros

Festivalio žiūrovai pirmieji turės galimybę išvysti dvi lietuviškas dokumentines premjeras - režisierės Dali Rust filmą "Nadiežda" ir Giedrės Žickytės "Paskui saulę ir ožkas". Nors lietuviškos premjeros tarptautiniame festivalyje tiktai dvi, vilniečiai turėjo progą išvysti programą "Moteris ir vyras", skirtą Janinai Lapinskaitei ir Algimantui Puipai. "Jie ne tik vyras ir žmona, bet ir beveik prie visų projektų prisiliečia kartu. Taigi skatinome peržvelgti ir vyro bei moters kūrybinį tandemą. Tačiau klaipėdiečiams neverta nusiminti, nes šios programos filmai nėra premjeros - jau buvo rodyti anksčiau", - sakė A. Jarutytė.

Klaipėdiečiai nors ir pamatys tik nedidelę dalį programos, nes čia "Šeršėliafam" svečiuosis vos dvi dienas, kai tuo tarpu Vilniuje festivalis vyksta net 10, tačiau, anot A. Jarutytės, išvys pačius geriausius darbus.

JUOSTA "Tėve mūsų, kuris esi medyje" pasakoja nuostabią istoriją apie Australijoje gyvenančią jauną šeimą, kurios galva tėtis netikėtai miršta. Dukra Simona nusprendžia, kad tėčio dvasia persikūnijo į šalią namų augantį figmedį, ir lipa su juo į medį kalbėtis.


"Sau patinkantį filmą galės rasti kiekvienas. Pavyzdžiui, "Viena naktis laisvės" turėtų patikti porelėms, mat čia pasakojama apie jaunos poros gyvenimą. Dvi lietuviškos premjeros "Paskui saulę ir ožkas" ir "Nadiežda" turėtų sudominti daug ką, nes, pasak vienos iš festivalio organizatorių, tai du itin taiklūs filmai apie tai, kas vyksta aplink mus. Pirmoji juosta pasakoja apie miestiečius, nusprendusius pakeisti savo gyvenimą ir iškeliauti į kaimą. Juosta "Nadiežda" vaizduoja itin įdomios moters, kokių šalia mūsų yra tikrai nemažai, portretą. Pasak A. Jarutytės filmas "Tėve mūsų, kuris esi medyje" skirtas visai šeimai net su paaugliais vaikais.

Anot vienos iš festivalio "Šeršėliafam" organizatorių, uostamiestyje tikimasi didžiulio žiūrovų palaikymo. "Iš filmų, kuriuos parodysime klaipėdiečiams, tikrai kiekvienas išsirinks sau labiausiai tinkantį."

Festivalio "Šeršėliafam" programa:
Kovo 16 d.
17.30 val. "Paslaptingas žodžių gyvenimas", 115 min.;
19.45 val. "Paskui saulę ir ožkas", "Nadiežda", 60 min.;
21.15 val. "Tėve mūsų, kuris esi medyje", 100 min.
Kovo 17 d.
17.30 val. "Viena naktis laisvės" 78 min.;
19.00 val. "Vyšnių žydėjimas - Hanami", 127 min.
Bilietas į kino seansą kainuos 6 litus.

FILMAS "Viena naktis laisvės" pasakoja apie porą, kuri nors ir nuostabiai sutaria, supranta, kad jau nepamena, kada paskutinį kartą mylėjosi. Taigi nusprendžia, kad jei duos vienas kitam vieną naktį laisvės, jų tarpusavio aistra sugrįš.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder