"Eurovizijos" širdies ritmai ir permušimai

"Eurovizijos" širdies ritmai ir permušimai

Lietuva jau 11-ą kartą dalyvavo didžiausiame pasaulio ir televizijos renginyje, vadinamame muzikine olimpiada. 56-asis "Eurovizijos" konkursas plečia Europos ribas. Europos šalis prie Baltijos jūros čia šeštadienio naktį liko 19-ikta, o nugalėtojo suvenyras iškeliavo į Aziją, į Azerbaidžaną, prie Kaspijos jūros. Baltijos jūroje yra gintaro, o Kaspijoje - naftos. Gamtiniai ištekliai, geografija ir politika šiame renginyje ne mažiau svarbūs nei muzika, šou ir reklama.

Šiemet čia buvo visko - ir dramų, ir ekstazės, ir nuostabiausių vaizdų, ir tradicinio bei netradicinio sekso, ir nusivylimų, ir naujų draugų. Žodžiu, visko, kas telpa į "Eurovizijos" simboliu pasirinktą žmogaus širdį. Konkurso šūkis "Pajusk savo širdies ritmą" iš Diuseldorfo visam pasauliui transliuojamuose koncertuose du kartus - antradienį ir šeštadienį per dokumentinius skirtukus suskambo lietuviškai.

Lietuvos vardą šią savaitę kartu su dar 42 šalių pavadinimais linksniavo visame pasaulyje. Penktą ryto savo laiku finalo ir mūsų šalies atstovės dainų klausėsi net Australijoje. CNN Amerikai ir pasauliui apie "Eurovizijos" laureatus pranešė iš karto - Niujorke jau buvo sekmadienio rytas. Lietuvoje apie "Eurovizij1" šnekėjo ir rodė visą savaitę. Šioje muzikinėje fiestoje susipynė įvairiausios tautos ir skirtingiausios nuomonės. Nusprendėme apie tai pakalbinti šių metų miesto Diuseldorfo vokietį, Lietuvos prodiuserinės kompanijos "Pavloff Entertainment" koprodiuserį "Eurovizijoje" Dirką Rieblingą.

Trukdė santūrumas

"Ji labai talentinga ir turi įdomų, ausiai malonų balsą, - kalbėjo neblogai ir Vokietijos, ir Lietuvos šou verslą pažįstantis Dirkas. - Jei nori - gali padaryti daug ką. Bėda ta, kad jei nenori, tai ir nedarys. Man asmeniškai susidarė įspūdis, kad ji kartais buvo nenusiteikusi dalinti interviu, lankytis reprezentaciniuose vakarėliuose. Gal tai santūrumas, o gal arogancija? Evelina - puiki menininkė, bet pramogų pasauliui vien kuklios šypsenos neužtenka. Atvykęs į "Euroviziją" turi būti visur, o aš jos daug kur pasigedau. Kuklumas puošia, bet puoštis reikia kukliai.

Azerbaidžano pergalė mane nustebino, nes gyvai jie dainavo kur kas blogiau nei savo gražiame reklaminiame videoklipe. Kita vertus, tai lyriška, gerai išreklamuota daina, kuri sulaukė daugiausiai gerbėjų balsų."

Apie Eveliną per šį pavasarį sužinojome daug ką. 23 metų lenkiško kraujo turinti mergina - profesionali džiazo dainininkė. Išpopuliarėjo televizijos projektuose "Dainų dainelė", "Triumfo arka", "Žvaigždžių duetai". Laimėjusi nacionalinę atranką finansinės paramos sulaukė tik iš Lenkijos. Visais 12 balų Lenkija merginą palaikė ir per konkursą. Finansinės galimybės, nemenkas Lietuvos skepsis lėmė E. Sašenko kuklumą, nors visi rengėjai jai buvo labai geranoriški. Dainininkė viską, ką galėjo, atliko scenoje. Kartu su kompozitoriumi Pauliumi Zdanavičiumi atliko dainą "C'est ma vie" - tai mano gyvenimas. Dabar jis pasikeis. Dainininkė išaugo profesionalia prasme, tapo viena populiariausių atlikėjų Lietuvoje, jai gali atsiverti Lenkijos, o gal ir kitų šalių scenos.

Azerbaidžano dueto pergalė šiųmetėje "Eurovizijoje" buvo prognozuota.


Prodiuserio indėlis

Azerbaidžano dueto "Ell and Nikki" sėkmė buvo prognozuojama iš anksto. Visų pirma, kad neseniai pradėjusi joje dalyvauti šalis visada čia atvyksta nusiteikusi tik laimėti. Tai pagaliau kada nors turi įvykti. Dainą "Running Scared" būsimiems laureatams sukūrė tokios popklasikų šalies kaip Švedija atstovai. Buvo susuktas ir smarkiai išreklamuotas puikus klipas. Į pasirodymą investuoti milijonai. Trapi ir gera muzika, įsimenantis motyvas, simpatiški atlikėjai. 30 metų dainininkė Nigar Džamal ilgai gyveno Londone. 21-erių Eldaras Gasimovas - tarptautinių santykių studentas. Juos, kaip ir ankstesnius Azerbaidžano atstovus, konsultuoja "Eurovizijos" nugalėtoja Ruslana. Be to, daug ką sudomino šis egzotiškas, ateities Kuveitu vadinamas kraštas. Ypač "Eurovizijos" laureatai turėjo nudžiuginti žinomą Lietuvos prodiuserį Egmontą Bžeską. Jau kurį laiką jis dažniau nei Lietuvoje gyvena Azerbaidžane - ten kur vyks kitų metų "Eurovizija". Jis čia sėkmingai investuoja į vietinį šou bei kitus verslus, veža Lietuvos atlikėjus. Kas, jei jis imtųsi prodiusuoti ateinančio konkurso Lietuvos atstovą?

"Prodiuseris - ne mažesnis kūrėjas nei gabus atlikėjas, - sako Dirkas, kurio šalies atstovė šiemet liko tik dešimta. - Kai pernai Lena laimėjo "Euroviziją" - jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Ji iki tol nemokėjo laikyti mikrofono, kalbėjo slengu ir buvo visiškai laukinė gerų tėvų dukra. Superprodiuseris ir šių metų vedėjas Stefanas Raabas iš moksleivės akimirksniu padarė popžvaigždę. Dainininkę pernai Vokietija pasitiko taip, kaip auksą laimėjusią savo futbolo komandą. Tiesa, merginai ir dabar dar trūksta išsilavinimo, nuojautos kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, mokėjimo ilgiau išlaikyti gerbėjų dėmesį. Bet ji dar labai jauna - išmoks."

Ir vėl politika

Dirko balse yra liūdesio gaidų: "Diuseldorfas labai laukė ir labai ruošėsi šiam festivaliui. Per metus iš futbolo arenos padarė fantastišką "Eurovizijos" šventovę. Čia viskas vyko tiksliai, stulbino vaizdo dimensijos, skraidančios kameros, akimirksniu pasikeičiančios dekoracijos. Per miestą nusirito didžiulė šventės banga, kuri turėjo suvienyti žmones."

"Eurovizija" šiemet neišvengė ir politikos. Lietuva ir Lenkija gražiai išvengė įtampos dėl to, kad E. Sašenko neparėmė lietuviai, o ant lenkų išleistos jos dainos kompaktinės plokštelės varde buvo tiek daug ginčų pas mus kelianti "w". Vokiečiai diplomatiškai nutylėjo ekscentriško Rusijos atstovo Aleksejaus Vorobjovo sveikinimą su pergalės diena tiesioginiame eteryje per pirmąjį pusfinalį gegužės 10 dieną. Tačiau pasižymėjo paskutinio Europos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos šalis. Europos rengėjų reikalavimu po rinkiminių skandalų teko šiek tiek keisti keistai patriotiškus čingischaniško ritmo "I Love Belarus" žodžius. O kai Baltarusija nepateko į finalą - prezidentas viešai tuo pasipiktino. Jis "Eurovizijai" teikia ypatingą dėmesį. 2005-aisiais Kijeve Baltarusijai atstovavusiai dešrų magnato žmonai Andželikai Agurbaš atsiuntė asmenišką sveikinimą gimtadienio proga. Prezidentas labai vylėsi, kad "Eurovizija" įvyks Minske. "Kažin ar į tokią šalį vyktų Europos Sąjungos atstovai?" - garsiai pagalvojo tada ten atsitiktinai apsilankęs būsimasis LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

"Žinoma, čia daug politikos, - prisipažino D. Rieblingas. - Šeštadienį salėje tai pajutau. Kaip viena kitą palaiko Balkanų šalys, buvusios sovietinės šalys. Žinoma, Vokietija irgi turi draugų, bet jie pagailėjo balų."

Balai - ne tik iš kaimynų

Dosniausios Lietuvai buvo Lenkija ir Gruzija, skyrusios po 12 balų.

Lietuvius įvertino Airija (10), Didžioji Britanija (6) - ten daug lietuvių. "Braliukus" tradiciškai parėmė Latvija (7). Netikėtai tiek pat gavome ir iš Serbijos. Lietuva savo didžiuosius balsus padalino taip: Gruzija - 12, Italija - 10, Azerbaidžanas - 8.

Lenteles, su skaičiais, kas ir už ką balsuoja, vėliau nagrinėja ne tik šou prodiuseriai, bet ir diplomatai, šalies įvaizdžiu užsiimantys politikai ir tarnautojai.

Šiemet vėl buvo diskusijų dėl plagiavimo. Buvo minimos Danija, Airija, Belgija. Tačiau tai joms nesutrukdė patekti į finalą. Lietuvoje plagiatu įtartas Mino net nepateko į nacionalinę atranką.

Mes labai reiklūs saviems. Iki laimėto pusfinalio (5 vieta) tautiečiai menkai tikėjo Evelina, jos daina, kritikavo išvaizdą. Užsienio komentatoriai grožėjosi jos moteriškomis linijomis, laikė puikiai tinkama skandalą pas mus sukėlusią suknelę. Tačiau kasmet aršumo mažėja. Lietuva mokosi demokratijos ir tolerancijos. Tai buvo puiki proga pažinti ir save, ir kitus ir galiausiai puikiai praleisti laiką. "Kažkada ir Lietuvai turi smarkiai pasisekti", - įsitikinęs D. Rieblingas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder