Klaipėdos lėlių festivalis atsisako amžiaus cenzo

Klaipėdos lėlių festivalis atsisako amžiaus cenzo

Gegužės 25-28 dienomis klaipėdiečius džiugins kasmetinis lėlių teatro festivalis "Materia Magica". Tai - devintąjį kartą uostamiestyje lėlininkų iš Lietuvos ir užsienio kuriama šventė, nuo 1997 m. buvo vadinama jaukiu "Karakumų asilėlio" vardu. [CITATA]

Anot organizatorių, festivalis subrendo, pasikeitė ir dėl to nuspręsta išsinerti iš senojo pavadinimo. Dabar dėmesys krypsta į gyvą, pulsuojantį lėlių teatrą, skirtą ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Kviečia suaugusiuosius

"Pirmaisiais festivalio metais klaipėdiečiams buvo pristatomi tik monospektakliai. Tačiau, bėgant metams, festivalis išaugo ir iš savo formato, ir iš pavadinimo, - aiškino festivalį organizuojančio Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė. - Festivalio moto: "Lėlės gyvai." Mes norime pristatyti gyvą, daugiafunkcį, kitokį, pulsuojantį ir sykiu magišką lėlių teatrą."

Anot A. Juknevičienės, festivaliu siekiama sulaužyti stereotipą, kad lėlių teatras yra skirtas vaikams. Lygiavertiškai tiek vaikams, tiek suaugusiesiems sudaryta festivalio "Materia Magica" programa siekiama parodyti, kad lėlių teatras skirtas visiems - organizatoriai apskritai atsisako amžiaus cenzo.

Stebins drąsi klasikos interpretacija

Iš viso festivalyje bus rodomi vienuolika spektaklių. Kraują stingdantys, užburiantys, klausimus keliantys ir atpalaiduojantys lėlių teatro seansai vyks įvairiose miesto erdvėse: Klaipėdos lėlių teatre, "Kultūros fabrike", Dramos teatre, piliavietėje ir tiesiog gatvėse. Be spektaklių, festivalyje taip pat bus pristatytos dvi lėlinės animacijos programos vaikams ir suaugusiems, vyks kūrybinės dirbtuvės, teatrinės provokacijos uostamiesčio viešosiose erdvėse.

"Pamatysite, kaip spektakliuose atgyja objektai, atsiranda naujos formos, susipina muzika ir vaizdas", - sufleravo Klaipėdos lėlių teatro vadovė.

Festivalio koordinatorė Agnė Pulokaitė pasakojo, kad programa buvo sudaryta remiantis įvairiuose festivaliuose matytais spektakliais.

"Problema buvo ne atsirinkti gerus kūrėjus ir spektaklius, bet "susispausti" į turimą gana kuklų biudžetą. Taigi su skaudančia širdimi teko kai kurių sumanymų atsisakyti, galbūt atidėti kitiems metams", - sakė A. Pulokaitė.

Festivalis startuos ketvirtadienį. Svečiai iš Čekijos - garsiosios Prahos scenos menų akademijos absolventų suburta trupė "Damuza" kartu su muzikantų grupe "Fekete Seretlek" tądien pristatys spektaklį-kabaretą "KAR", sukurtą remiantis Levo Tolstojaus romano "Ana Karenina" motyvais.

Per gedulingus pietus, regis, viskas teka įprasta vaga, kai staiga, dar skambant graudžiai šermenų muzikai ir užuojautos žodžiams, netikėtai atgyja daiktai, o prabėgęs laikas kaip pasiutęs ima lėkti atgal. Įvairiausi scenoje esantys objektai tampa tragiškos rusų romanisto knygos veikėjais, stiklinės uždainuoja rusiškus romansus, arbatos maišeliai ima suktis aristokratiško valso ritmu, o pabaigoje ir patys žiūrovai supranta įsisukę į romano "Ana Karenina" verpetą.

"Šiame spektaklyje pagrindiniai veikėjai - indai, o artistai atliks gyvą muziką. Tai - tarsi skirtingų menų samplaika, kurioje atgiję daiktai tampa spektaklio dalimi", - sako A. Juknevičienė.

Spektaklyje skamba temperamentingas akordeono, trimito, smuiko, violončelės, kontraboso ir vokalo ansamblis, kurio muzikos fone gimsta originalios scenos metamorfozės, laužančios tradicines teatro raiškos formas ir paverčiančios romantišką vieno žmogaus gyvenimo tragediją groteskiška karikatūra, kurioje kiekvienas galime atpažinti save.

POKYČIAI. Gausi ir jauna Klaipėdos lėlininkų bendruomenė norėjo pokyčių, daugiau aktyvių, originalių projektų, tad, "Karakumų asilėlį" perkrikštiję "Materia Magica" vardu, atvertė naują lėlių festivalio puslapį. Kadras iš spektaklio "Karpiniai".

Svečiai iš užsienio

Net trys pasirodymai festivalį pasieks iš Izraelio. Lėlių teatro žvaigždė, įvairiuose festivaliuose šluojanti apdovanojimus, Yael Rasooly pakvies į suaugusiems skirtą monospektaklį "Karpiniai", kuriame ji atgaivins plokštumines lėles - karpinius. Šis spektaklis sukurtas nespalvoto kino stilistika su svingo, džiazo ir prancūziškų šansonų nuotaika. Miestiečius džiugins ir svečių atvežtas spektaklis "Plastmasiniai herojai".

Šiuo metu Berlyne gyvenantis bei kuriantis tarptautinių festivalių favoritas Arielis Doronas pristatys bežodį vaizdų spektaklį "Plastikiniai herojai", kuris buvo sukurtas pasitelkus žaislus, išmaniuosius telefonus, kompiuterius ir video-. Jis bus rodomas piliavietėje.

Garsiojo Jeruzalės lėlių teatro "Train Theatre" kūrėjai mažuosius žiūrovus džiugins nepaprasta istorija apie siuvėjo kasdienybę spektaklyje "Siuvėjo ateljė". Tarptautinės kūrėjų grupės "Living Statues" stebins ir gatvėje sutiktus praeivius savo sugalvotu performansu.

Į poetinio realizmo ir bukovskiškos atmosferos prisodrintą pasaulį įtrauks ispanų eksperimentinio lėlių teatro trupė "La Societé de la Mouffette" - jie parodys spektaklį jaunimui ir suaugusiems "Ovidija". Jų tautiečiai, nepriklausomo teatro "ymedioteatro" kūrėjai, spektaklyje "SoloS" su švelnia humoro doze pažvelgs į senatvę ir ragins šiek tiek pasijuokti iš gyvenimo.

Iš Prancūzijos atvykusi lėlių teatro trupė "Le Clan de Songes" pristatys geometrinių formų choreografija stebinantį, bunraku teatro technika sukurtą spektaklį mažiesiems nuo 3 metų ir jų tėveliams "Be pabaigos".

O štai legendinės Šarlevilio lėlių teatro mokyklos lėlininkai, susibūrę į tarptautinę trupę "Collectif 23h50", uostamiesčio žiūrovams jau pažįstami iš bendrų kūrybinių projektų su Klaipėdos lėlių teatru - tai spektakliai "Kas tu" ir "Ieškoma: teisybė". Festivalyje jie parodys spektaklį "Mirti? Aš tuo netikiu", skirtą žiūrovams nuo 10 metų: lietuvaitė lėlininkė Jūratė Trimakaitė kartu su buvusiais bendrakursiais pakvies praverti vienos šeimos prisiminimų skrynelę ir pasikalbėti lietuviams itin skaudžia tema - apie tremtį.

Susidomėjimas auga

Festivalį organizuojantis Klaipėdos lėlių teatras žiūrovams ir užsienio svečiams parodys Gintarės Radvilavičiūtės spektaklį "Tėtis ir jūra", kuris pirmąsyk buvo pristatytas Klaipėdos violončelių festivalio metu.

Vilniaus teatras "Lėlė" į Klaipėdą atveš naujausią savo spektaklį "Gėlių istorijos". Festivalio metu taip pat bus parodytos nemokamos trumpametražių filmų programos vaikams ir suaugusiems.

A. Juknevičienė pasidžiaugė, kad susidomėjimas lėlių teatru kasmet tik auga. "Iki 2004 metų tokio aktyvaus teatro, kiekvieną savaitgalį pateikiančio gausų repertuarą, nebuvo. Tačiau šiandien dėmesys tik didėja. Džiugu, kad apsilankymas Lėlių teatre tampa šeimos tradicija", - kalbėjo ji.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder