"Vakarų vėjai" pūs Kristijonui Donelaičiui

"Vakarų vėjai" pūs Kristijonui Donelaičiui

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose penktadienį pradės veikti tradicinė Dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus paroda "Vakarų vėjai", skirta Kristijono Donelaičio 300 metų jubiliejui.

Paroda "Vakarų vėjai" kas dvejus metus pristato visuomenei Klaipėdos krašto dailininkų sukurtus darbus. Šiemet ji skiriama lietuvių grožinės literatūros pradininko K. Donelaičio 300 metų sukakčiai, taigi visi parodoje eksponuojami darbai yra įkvėpti šio poeto asmenybės bei kūrybos arba susiję su ja temiškai, rašoma pranešime spaudai.

Ruošdamasis šiam renginiui, Dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius trejus metus iš eilės organizavo tarptautinį meninį projektą "Kristijonas Donelaitis. 300 metų jubiliejus", kuriame dalyvavo Klaipėdos, Kaliningrado ir kitų Lietuvos miestų tapytojai, grafikai bei taikomojo meno dailininkai. Jo programoje 2011 m. K. Donelaičio memorialiniame muziejuje Tolminkiemyje dešimt dienų vyko tarptautinis tapybos pleneras, 2012-2013 m. grafikai ir metalo meistrai kūrė studijose. Projekto metu sukurtų darbų parodos buvo eksponuojamos Lietuvoje, Suomijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Šiųmetės parodos "Vakarų vėjai" pagrindą sudaro trejų metų projektų tapybos, grafikos ir taikomojo meno meistrų kūriniai, papildyti naujais klaipėdiečių darbais.

Anot parodos rengėjų, kūrinių įvairovė sufleruoja, kad deramas K. Donelaičio, vieno iš savičiausių Švietimo epochos rašytojo, gyvenusio ir kūrusio XVIII a. viduryje, jubiliejaus paminėjimas Klaipėdos krašto dailininkams yra garbės reikalas, o šio autoriaus kūrybos vaizdingumas, dinamiškumas, archaizmas - tautos istorijos žinių bei plačių galimybių šaltinis ne tik literatūrinėms, bet ir vizualiosioms interpretacijoms.

Paroda rengiama kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe, Kultūros ministerija bei Lietuvos konsulatu Kaliningrade.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder