Tautos nori šokti ir dainuoti

Tautos nori šokti ir dainuoti

Lietuvių ir latvių tautos nuo senų laikų yra susijusios daugeliu saitų - turime bendrą istorinį palikimą, ne tik kultūriniais ryšiais vieni kitus suprantame.

Būdami baltų kalbų atstovai siekiame užtikrinti baltiškumo išlikimą ir išsaugoti istorinį bei kultūrinį palikimą. Vadinasi, turime bendradarbiauti.

Nuoširdus dvišalis mūsų tautų bendradarbiavimas darė įtaką nuo seno čia gyvenančių žmonių dvasinei ir materialinei kultūrai, prekybiniams ryšiams su kitomis tautomis.

Baltų vienybės dieną pavadinčiau vienadiene, kai išgirstame aukštų politikų ir visuomenės atstovų gražius žodžius, kurie greitai užmirštami. Šiandien žiniasklaidoje galime dažnai skaityti ir klausytis apie kaimyninės šalies sportininkų rezultatus, tačiau apie kultūrą ir dainas ne visada išgirstame. Žiniasklaida mažai dėmesio skiria ir kaimynų ekonominio, politinio bei kultūrinio gyvenimo aktualijoms, neskatina keistis įvairiomis programomis, kino filmais. Nors kalbos yra artimos, tačiau nemokame jų.

Prieš 16 metų Šventojoje, pilnutėlėje salėje, įvyko steigiamasis Klaipėdos apskrities latvių asociacijos "Atpūta" susirinkimas. Po jo prie Šventosios seniūnijos buvo pasodinti lietuvių ir latvių užauginti medeliai. Prie Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčios porą kartų buvo suorganizuota istorinė šventė su pamaldomis ir dūdų orkestru prie laužo.

Mūsų asociacijos pagrindinės gairės - baltų tautų kultūrų puoselėjimas, integracija į Lietuvos visuomenę, bendradarbiavimas su kitomis tautinėmis bendrijomis.

"Atpūta" XIII Baltų vienybės dieną šiemet švęs Klaipėdoje, Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Anksčiau ją yra tekę minėti ant Melnragės molo, Klaipėdos piliavietėje, Palangoje, ant Birutės kalno, nuleisdavome vainikus jūroje, aidėdavo Latvijos viduramžių etnogafinės kuopos patrankos saliutai. Su šia kuopa bendradarbiaujame nuo Durbės pagerbimo šventės laikų.

Didžiausias mūsų organizacijos darbo įvertinimas - tai, kad esame pristatyti tarp 87 bendrijų iš 21 pasaulio valstybės enciklopedijoje "Pasaulio latvių bendrijos", Latvijoje išleistoje 2008 m.

2017 m. liepos 18 d. kartu su Lietuvos tautinių bendrijų taryba, vadovaujama Guntos Rones, buvo priimti Latvijos prezidento Raimondo Vėjuonio. Po to įvyko bendras minėtosios tarybos ir Latvijos prezidento konsultacinės tautinių mažumų tarybos posėdis ir ekskursija po prezidento rezidencijos pilį. Tai buvo šiltas, istorinis ir įsimintinas susitikimas.

Šiemetinės, XIII Baltų vienybės dienos minėjimą rugsėjo 16-ąją, 16.30 val., pradėsime eisena Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Bus ir Latvijos viduramžių etnogafinės kuopos patrankos saliutas už baltų tautas. Šventėje dalyvaus Rygos VEF kultūrų pilies vyrų ansamblis, Rygos moksleivių pilies kanklių ansamblis "Austrinia", Aizkrauklės fokloro ansamblis, Grobinos jaunimo šokųi ansamblis "Sudmalinias", Liepojos senjorų šokių ansamblis, Latvijos ambasados Lietuvoje darbuotojai. Šiemet dalyvaus ir Klaipėdos senjorų šokių kolektyvas "Zunda", klubo "Klaipėda" ansamblis, taip pat ansamblis "Beržo ašaros". Dalyvaus ir įvairios nevyriausybinės organizacijos, turėtų sveikinti Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Latvijos ambasadorius Lietuvoje Einars Semanis, Klaipėdos miesto tautinių kultūrų centro atstovai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder