Šv. Valentino dienos proga - vyrų vokalinė grupė "Quorum“

Šv. Valentino dienos proga - vyrų vokalinė grupė "Quorum“

Vasario 14 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje

Jau 10 metų Lietuvos muzikinėje padangėje gyvuoja vyrų a cappella fenomenas – vokalinis ansamblis „Quorum“. Ar tai daug ar mažai – sunku nuspręsti. Būtent tiek metų užteko garsiems „Beatles“, kad užkariautų visą pasaulį ir paliktų vieną iš ryškiausių pėdsakų populiarios muzikos istorijoje. Kita vertus, yra kolektyvai, kurie gyvuoja keliasdešimt metų, tačiau taip ir nesugeba atskleisti savęs, surasti savo tikrąjį veidą.

Kas gi yra „Quorum“, kaip jis atsirado ir kas turėjo tam didžiausią įtaką?

Visų pirma tai yra kolektyvas, propaguojantis dainavimą a cappella, t.y. be instrumentinio pritarimo. Tokiu būdu visos partijos atliekamos balsais, įskaitant įvairių instrumentų, gamtos ir net buitinių garsų imitavimą. Šis muzikavimo principas turi ilgą istoriją, tačiau dabartinį pavidalą jis įgavo tik prieš keliasdešimt metų, atsiradus naujoms technologijoms ir išpopuliarėjus naujiems muzikiniams stiliams.

 Šiuo metu ansamblį sudaro šeši pastovūs nariai:

Vitalijus Neugasimovas – kontratenoras;

Marius Turlajus – tenoras;

Gintautas Skliutas – baritonas;

Dainotas Varnas – baritonas;

Romanas Savickas – bosas;

Šarūnas Navickas – vokalinė perkusija.

 Vienas iš ansamblio įkūrėjų, ansamblio meno vadovas Vitalijus Neugasimovas, kuris yra daugumos „Quorum“ atliekamų aranžuočių bei  autorinių kūrinių autorius, prisimena, kad kolektyvas susibūrė tam, kad dainuotų senovinę muziką - renesanso madrigalus, barokines arijas, polifonines pjeses ir panašiai. Tačiau šiai muzikai kolektyvas buvo ištikimas ne daugiau kaip metus. Tuomet dainininkai suprato, kad siekiant žinomumo ir visokeriopos sėkmės kolektyvas turi arba pasinerti į vieną sritį ir bandyti nustebinti pasaulį tam tikro žanro kūrinių tobulu skambesiu arba išbandyti save pačiose įvairiausiose srityse, bandant pritraukti kuo platesnę klausytojų auditoriją ir iš tos plačios įvairovės suformuoti kokybiškas programas, kurios turėtų suteikti klausytojui tiek emocinį, tiek estetinį malonumą.

Noras būti įvairiapusiškais nugalėjo ir dabar mes turime kolektyvą, kuris profesionaliai gali atlikti tiek klasikinę pasaulietinę, tiek religinę muziką. „Quorum“ repertuarą sudaro įvairių tautų liaudies melodijos, džiazo standartai, dainos iš kino filmų bei animacinių filmukų, pasaulio pop muzikos hitai, lietuviški šlageriai ir, žinoma, autoriniai kūriniai.

Formuojant repertuarą, kuriant aranžuotes ir ieškant tinkamo skambesio kolektyvas neišvengė pačių įvairiausių įtakų. Vertėtų paminėti kolektyvų pavadinimus, kurie vienaip ar kitaip padėjo suformuoti „Quorum“ meninę koncepciją: „King‘s Singers“ (Didžioji Britanija), „Hilliard Ensemble“ (Didžioji Britanija), „Chanticleer“ (Jav), „Take Six“ (Jav), „Cosmos“ (Latvija), Swingle Singers“ (D. Britanija-Prancūzija), „The Real Group“ (Švedija), „Rajaton“ (Suomija), „Tureckio choras“ (Rusija) ir daug kitų.

Tačiau po kurio laiko pradėjo ryškėti originalus ansamblio veidas, kurio būdingi bruožai yra subtilus skambesys, skoningos ir spalvingos aranžuotės su įvairiems stiliams būdingais elementais bei gera doze muzikinio humoro.

Kadangi kolektyvas daug bendradarbiavo su kitais autoriais ir atlikėjais, visa tai neišvengiamai atsispindėjo jų kūrybinėje evoliucijoje. Tarp svarbių „Quorum“ partnerių verta paminėti Vytautą Juozapaitį, Vaclovą Augustiną ir chorą „Jauna muzika“, kompozitorių Lauryną Vakarį Lopą, Merūną Vitulskį, Egidijų Sipavičių, Kęstutį Jablonskį, Rūtą Ščiogolevaitę ir t.t.

Taip žingsnis po žingsnio, iš niekam nežinomo kolektyvo, išsivystė savitas ir unikalus muzikinis reiškinys – ansamblis, kurį kviečia į pačius prestižiškiausius festivalius, TV laidas ir atsakingus vyriausybinius renginius, kuriuose kolektyvą pristato Lietuvos svečiams kaip vieną didžiausių Lietuvos meninių vertybių. Savotiškas šio ilgo ir gana sudėtingo kelio pripažinimo link apibendrinimas yra neseniai pasirodęs „Quorum“ albumas – kolkas, beje, vienintelis. Tai ne vienus metus brandintas vaisius, kupinas kontraversiškų sprendimų ir kūrybinių eksperimentų. Tačiau puikus šio darbo įvertinimas, atėjęs iš kolegų muzikantų, leidžia galvoti, kad kartais verta ilgiau palaukt, norint gauti aukštos kokybės produktą, turintį išliekamąją vertę.

Pastaruoju metu ansamblis išgyvena savo „auksinius“ laikus: daugybė koncertų ir įvairių projektų pasiūlymų, perpildytos salės, vis didėjantis populiarumas interneto erdvėje, dalyvavimas „Dainų šventėje“, kurioje „Quorum“ autorinė daina „Pagaminta Lietuvoje“ buvo atlikta paties ansamblio kartu su 17 tūkstančių dalyvių chorų, kelios išvykos bei kylantis susidomėjimas kolektyvo veikla užsienyje.

Ansamblio tenoras bei įrašų prodiuseris Marius Turlajus įnešė į „Quorum“ didžiulę chorinio ir ansamblinio dainavimo patirtį. Jo pastabumas ir įžvalga padėjo išspręsti daugybę profesinių užduočių, susijusių su ansambliškumo pojūčiu. Mariaus artistiškumas ir temperamentas, kartu su ekspresyvia dainavimo maniera, suteikia bendram skambesiui ypatinga tonusą.

Ne mažesnę chorinę patirtį turintis baritonas Gintautas Skliutas užpildė žemą ansamblio registrą savo turtingu obertonais vokalu, kas yra ypač svarbu atsveriant aukštai dainuojančių vyrų balsus. Jis taip pat yra nepakeičiamas retro kūrinių bei charakteringų liaudies dainų atlikėjas.

Baritonas Dainotas Varnas yra jauniausias „Quorum“ narys, tačiau jo indėlio, atliekant populiariąją vakarų muziką, sunku neįvertint. Pasikaustęs įvairiuose solinio dainavimo konkursuose, buvęs „Ąžuoliukas“,ne tik turi puikų ir šiltą tembrą, bet taip pat yra įvaldęs šiuolaikinei populiariai muzikai būdingas manieras, kurios ypatingai papuošia pasaulinių pop-hitų atlikimą.

Ansamblio bosas Romanas Savickas yra įvairiapusis muzikantas ir puikus improvizatorius. Jo požiūris į savo partiją pasižymi ypatingu kūrybiškumu. Nepamiršdamas apie tai, jog bosas yra harmonijos pagrindas, savo variacijomis atlikėjas sugeba nepaprastai praturtinti visą muzikinį audinį, tokiu būdu suteikdamas kūriniui ypatingą koloritą.

Beatboxer‘is (beatbox – vokalinė perkusija) Šarūnas Navickas yra aktorius pagal specialybę, todėl  jo muzikavimas neišvengiamai palydimas išradingų garsinių triukų ir yra artistiškai įprasmintas. Šarūno atliekama funkcija kolektyve reikalauja ypatingos ištvermės ir fizinio pasiruošimo.

 Baigiant pristatyti šį unikalų kolektyvą norisi užsiminti apie tai, jog ansamblis tęsia savo kūrybinius ieškojimus ir tikisi, kad jo veikla suras didesnį atgarsį ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

Šv. Valentino dieną, vasario 14 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje,  Klaipėdos klausytojai turės unikalią  progą išgirsti nuostabiausias įvairių šalių liaudies bei populiarias dainas atliekamas a cappella.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder