Saldi Meno kiemo paslaptis

Saldi Meno kiemo paslaptis

Šiandien nuo 14 iki 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Meno kieme (Bažnyčių g. 4) bus demonstruojamas šakočio kepimas.

Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio baumkucheno atmaina, pagal vokišką kepinio pavadinimą kartais vadinamas bankuchenu ("baumkuchen" lietuviškai - "medis-pyragas").

Apie šakočio kepimą Europoje žinoma jau nuo XV a. Jį kepdavo vienuoliai ir receptus laikė didelėje pasalptyje. Iš viso žinoma apie 60 šakočių receptų. Šakotis į Lietuvą atkeliavo XX a. pradžioje.

Prieš dvidešimt trisdešimt metų voleliai sukdavosi kas antroje kaimo lauko virtuvėlėje. Be šakočio neapsieidavo ne tik vestuvės, bet ir kitos didesnės šeimos šventės. Taipogi jau tapo papročiu puošnųjį skanėstą vežti į svečias šalis. Deja, Lietuvoje vis rečiau sutinkame dar mokantį kepti šį gardėsį.

Šakočio "socializacijos" evoliucija yra nepaprasti įdomi. Nė vienam kulinariniam ar konditeriniam gaminiui Lietuvoje iš nelegalių sovietinių lauko virtuvių nėra pavykę patekti ant nacionalinio pjedestalo ir tapti dovana, reprezentuojančia mūsų šalį svetur.

Prieš šv. Kalėdas KKKC Meno kieme galėsite išvysti šakočio kepimą, užuosti saldų kvapą, paragauti paslapties. Kepimo ritualą demonstruos Virgina Bočkienė ir Algimantas Beručka, kurių individuali įmonė jau 20 metų kepa šiuos kulinarinius šedevrus.

Prisivilioti šakotį į KKKC Meno kiemą sumanė KKKC rezidentūroje reziduojanti menininkė, Aizputės meno rezidentūros vadovė iš Latvijos Signe Pucena. Ji mano, kad Lietuvoje šakotis - vienas iš populiariausių lietuviškojo nematerialaus paveldo objektų, garsinančių mūsų šalį ir kuriančių istorijas. Todėl menininkė kviečia į KKKC Meno kiemą atėjusius svečius pasidalinti savo istorijomis, susijusiomis su šakočio kepimu, ar tiesiog papasakoti nutikimus, kurie įvyko dovanojant šakotį ar jį gaunant.

Svarbiausia programos dalis bus šakočio kepimas tikros ugnies kaitroje, į kepimo procesą įtraukiant visus programos dalyvius. Pabaigoje laukia kepamo šakočio degustacija bei pasidalijimai pasakojimais, receptais, patirtimi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder