Positivus'12 vėl kviečia švęsti vidurvasarį

Positivus'12 vėl kviečia švęsti vidurvasarį

Gal "Positivus" rengėjai, besididžiuojantys solidžia programa, ir nesutiktų, vis dėlto šiame festivalyje svarbiausia ne vardai ar žvaigždžių ryškumas. Šešiametis Latvijos muzikos ir menų festivalis "Positivus" auga, tačiau išlieka subtilus, kompaktiškas, patogus ir žavintis ypatinga atmosfera, kurią būtina išgyventi.

Šiųmetės fiestos, kuri tradiciškai vyks Latvijos pajūrio miestelyje Salacgrivoje liepos 20-21 d., patogumas išplėtotas iki aukštumų. Pradėkime nuo autobusų – ekspresų, kurie nugabens į ir pargabens iš festivalio (išvykstama iš Rygos, Talino arba Vilniaus). 2011 m. pasiteisinęs festivalio taksi ir šiemet veš keleivius Rygos kryptimi. Nuolat pamirštantiems palapinę ar tiesiog tingintiems ją tampytis, už papildomą pinigą dviviečiu „nameliu“ pačioje miegamojo miestelio širdyje už jus pasirūpins festivalis. Ar minėjau, kad rytais čia duoda nemokamos kavos?

Mankštelės vyturiams, meninės ir socialinės (kaip kitaip pavadinti improvizuotą tuoktuvių koplyčią?) instaliacijos, išradingos ir (keista!) neerzinančios reklaminės kampanijos, žaidimai ir kūrybinės dirbtuvės, taip pat trečius metus veikianti vaikų sala, kurioje mažieji ne tik žais, kurs, bet ir lavins anglų kalbos įgūdžius – tik dalis interaktyvaus festivalio turinio.

Anot organizatorių, muzikinį ir kitokį veiksmą šiemet dalinsis 8 scenos, tarp jų – tradicinė kino palapinė (rekomenduojama nemačiusiems Lars Von Trier „Melancholijos“ ar gausiai apdovanoto „Artisto“ ir besidomintiems baltiškuoju kinu) bei gamtos scena su jogos praktikomis, mandalų kūryba, teatrinėmis improvizacijomis ir performansais.

Didžiosiose "Positivus'12" scenose šiemet vienareikšmiškai karaliaus britai. Pradėkime nuo Keane – bene ilgiausiai ir labiausiai lauktos kompanijos, šiuo metu išgyvenančios sugrįžimo į topų viršūnes euforiją, dėl kurios „kaltas“ 4-asis studijinis albumas „Strangeland“. Labai laukti ir žadėti praėjusiais metais, tačiau galiausiai nepasirodę, į Positivus pagaliau atvyksta instrumentinės eklektikos magai Fanfarlo.

Neabejotinai vieni populiariausių tarp paskelbtųjų – dar viena britų šutvė Friendly Fires, pasirodžiusi 2006-aisias ir jau pelniusi keletą „British Music Awards“ bei „Mercury Awards“ apdovanojimų. Ne ką mažiau intriguoja Wild Beasts ar ultramoderniojo post-dubstep žanro atstovo SBTRKT seansai.

Veteranų kategorijoje šiemet vėl puikuojasi alternatyvūs rokeriai Manic Street Preachers, "Positivus" sceną pirmąkart drebinę 2008 m. Vos prieš savaitę šis trejetukas minėjo vieno garsiausių grupės singlų „Motocycle Emptines“ 20 metų jubiliejų, o 2011 m. pab. išleido 38 geriausių dainų rinkinį ir po 10 metų pertraukos vėl aktyviai koncertuoja.

Dar vienas žavingas susitikimas laukia indie pop/folk rock stiliaus skambesio gerbėjų – airių trubadūro Damien Rice koncertas "Positivus" scenoje bus pirmasis ir, kalbama, vienintelis atlikėjo pasirodymas Baltijos regiono scenose.

Verta pastebėti, jog "Positivus" nuo pat gyvavimo pradžios stengiasi nepaleisti muzikinio pulso ir kasmet pamalonina perspektyvių ir itin sėkmingai startavusių grupių pasirodymais – prie tokių šiais metais priskiriami Latvijos nr. 1 -Instrumenti bei jauna britų kompanija – "The Vaccines".

Lietuvių pajėgos "Positivus'12" susideda iš alternative party stiliaus išradėjų Freaks on Floor, kurie pasirodys specialiai Baltijos šalių atlikėjams skirtoje naujojoje Palladium scenoje, pastaroji šeštadienį taps tradicine „Tallinn Music Week“ pasirodymų aikštele.

I love You scenoje kerus skleis pastarųjų metų Lietuvos atradimas - Markas Palubenka, jau spėjęs pelnyti Metų debiutanto prizą alternatyviosios muzikos apdovanojimuose T.Ė.T.Ė ir prieš trejetą mėnesių išleidęs debiutinį albumą „No Fun in 101“. Dar vienas šios scenos svečias – bendras Lietuvos-Norvegijos projektas Rasabasa, tituluojamas intelektualiausio muzikinio turinio kūrėjais mūsų šalyje pastaruoju metu. Red Bull Music Academy scenoje puikuojasi dar du lietuviški numeriai - IDM/ambient/experimental muzikos stiliuose nardantis Brokenchord ir vilniečių duetas Downtown Party Network.

Taigi, kontrastais - gamtoje, muzikiniuose pasirinkimuose, užsiėmimų spektre – žavintis įvykis, kaskart maloniai nustebina net ir labai patyrusius festivalininkus. To galima tikėtis ir šiemet. Juk neveltui "Positivus" nuskynė laurus „Best European Festival” kategorijoje britų „Festival Guide” apdovanojimuose, įveikdamas tokius konkurentus kaip Roskilde ar Roch Werchter.

Visa reikalinga informacija - www.positivusfestival.com

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder