"Naujasis arabeskas" pakvies į šokio šventę

"Naujasis arabeskas" pakvies į šokio šventę

Jaunystė, polėkis, aistra, eksperimentas...Iš šių žodžių galima simboliškai ir įvairiai dėlioti Klaipėdos Žvejų rūmuose prasidedančio III šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis arabeskas“ motto. Tur būt, jauniausias uostamiesčio festivalis vėl kviečia pamatyti ir susipažinti su bent maža dalele iš to, kas kuriama, rodoma bei vyksta Lietuvos (ir ne tik) šiuolaikinio šokio scenoje. Per penkias festivalio dienas bus pristatyti šeši šokio spektakliai (du iš jų – premjeros ir vienas vaikams), įvyks choreografinių miniatiūrų konkursas bei surengtos dvi kūrybinės šokio laboratorijos-seminarai.

Eksperimentas ir aistra

Gyčio Ivanausko teatras (GIT) nuo pat įkūrimo 2005 m. deklaravo visiškai naują požiūrį į kūrėjus bei profesionalųjį scenos meną, kuriame įmanoma pačių netikėčiausių kūrybinių formų samplaika. Festivalis „Naujasis arabeskas“ prasidės šio teatro premjera – spektakliu „Tango Salon“ (lapkričio 9 d. 19 val.). Aktoriaus-šokėjo, režisieriaus G. Ivanausko idėją scenoje įgyvendino choreografė Brigita Urbietytė. Jauni menininkai kartu dirba jau ne pirmus metus. Žmonių jausmai, išgyvenimai, meilė ir neapykanta spektaklyje liesis argentinietiško tango ritmu. „Spektaklyje kalbame apie moters grožį, kiek ji deda pastangų, norėdama suvilioti vyrą. Kartais tų pastangų būna per daug...Tai lyg savotiškas akmuo į šiuolaikinės moters daržą“, – pagrindinę spektaklio temą įvardija režisierius. „Tango Salon“ kūrėjai pabrėžia ypatingą kostiumų vaidmenį (dailininkė Asta Grigaitytė) – jie papildo tai, ką nutyli siužetas, vaidyba ir įmantrios tango kombinacijos. Spektaklyje šoka Gytis Ivanauskas, Brigita Urbietytė, Simona Paciukonytė, Aurimas Anužis, Vladimir Latišonok, Evaldas Taujanskis, Skirmantė Gineitienė ir Nedas Grigaliūnas.

Pažintis su latvių kūryba

Antrą kartą „Naujajame arabeske“ viešės Latvijos šokio kūrėjai ir atlikėjai. Vienaveiksmių spektaklių vakare (lapkričio 11 d. 18 val.) pristatoma dalis festivalio „Laikas šokti“, kasmet vykstančio Rygoje, programos. Klaipėdiečiams jau yra neblogai pažįstama latvių trupė „Olga Zitluhina dance company“. Šįkart pamatysime buvusio jos šokėjo Dmitrijaus Gaitjukevičiaus kūrybinį darbą „Aš papasakosiu apie...“. Moteriškas problemas kitame spektaklyje „Auksiniai žvėrys“ sprendžia choreografė Ilzė Zirina. Abiejuose spektakliuose šoka Latvijos Kultūros akademijos Šiuolaikinio šokio katedros studentai.

Profesionalus pokalbis su vaikais

Į festivalį sugrįžta ir šokio teatras „Dansema“ iš Vilniaus. Tai bene vienintelis kolektyvas Lietuvoje, kuriantis išskirtinai mažiesiems žiūrovams, mokydamas juos ‚skaityti“ kūno kalbą. Teatro įkūrėja ir meno vadovė Birutė Banevičiūtė sako, kad suprasti judesį ir pamilti šiuolaikinį šokį galima pradėti mokytis nuo pat mažumės. Žaismingas spektaklis „Kampavoris“ (lapkričio 11 d. 12 val.) skiriamas vaikams nuo 2 iki 6 metų. „Ar pažįsti Kampavorį? Iš šilko jis pina ne tik gaudykles, bet ir slėptuves, lizdus, taip pat parašiutus. Jis pagauna saulės gijas tavo lange... Jis išradingas ir gudrus, atneša laimę į tavo namus! Ateik kartu su tėveliais ir pamatysi“, - kviečia spektaklio kūrėjos Sigita Mikalauskaitė ir Indrė Pačėsaitė.

Žmogaus gyvenimas – per vieną valandą

Klaipėdos Žvejų rūmų pantomimos teatras „A“ kasmet pateikia festivaliui po naują judesio spektaklį. Iš legendinio mimo Marselio Marso idėjų semiasi režisierius Aleksas Mažonas. Savo spektaklyje „Jaunystė. Branda. Senatvė. Mirtis“ (lapkričio 16 d. 18 val.) kartu su trupės aktoriais A. Mažonas be žodžių pasakoja koncentruotą žmogaus gyvenimo kelio istoriją – nuo gimimo iki mirties, įprasmintą keturiuose paveiksluose.

Pamatyti ir pasimokyti

Jau tapo tradicija festivalio „Naujasis arabeskas“ metu rengti choreografinių miniatiūrų konkursą (lapkričio 10 d. 16 val.). Čia scena skiriama jauniems kūrėjams ir atlikėjams, kuriems didžiosios teatrų salės kol kas yra ateities siekiamybė. Tuo tikimasi paskatinti choreografus „patikrinti“ savo kūrybinį potencialą ganėtinai sunkiame miniatiūros žanre, suteikiama galimybė eksperimentuoti ar sėkmingai debiutuoti, pasimokyti vieniems iš kitų. Konkursui pateikta daugiau nei dvi dešimtys kompozicijų (solo, duetų ir grupinių), kurias atliks šokėjai iš visos Lietuvos. Jų pasirodymus vertins šokio specialistų vertinimo komisija. Laureatai bus apdovanoti vertingais Klaipėdos menininkų dovanotais darbais ir festivalio rėmėjų prizais. Koncerto principu rengiamą konkursą nemokamai galės stebėti visi šokio meno gerbėjai.

Šokėjams, kolektyvams bei grupių vadovams rengiamos kūrybinės laboratorijos (lapkričio 11 d. 14 ir 16 val.)., kurioms vadovaus Latvijos kultūros akademijos Šiuolaikinio šokio katedros docentė Ramona Galkina ir klaipėdietė choreografė Dovilė Binkauskaitė.

„Aura“ papuoš festivalio programą

Festivalio „Naujasis arabeskas“ kulminacija ir puošmena taps Kauno šokio teatro „Aura“ pasirodymas. Per daugiau nei 30 veiklos metų kolektyvas yra sukaupęs didžiulę patirtį ir pelnęs tarptautinį pripažinimą. Jam plojo 160 tarptautinių festivalių žiūrovai 30-tyje pasaulio šalių. Tai vienintelis municipalinis šio žanro teatras Lietuvoje, tęsiantis ir vystantis Lietuvos šiuolaikinio šokio tradicijas, kurios susietos su Danutės Nasvytytės ir Kiros Daujotaitės vardais. Teatro įkūrėja ir meno vadovė – choreografė, pedagogė, „Auksinio scenos kryžiaus“ bei Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė Birutė Letukaitė.

Klaipėdiečiams „Aura“ parodys šokio spektaklį „Išplautas dangus“. Kuriant šį spektaklį B. Letukaitė ir kompozitorius Gintaras Samsonas rėmėsi postulatu, jog muzika ir šokis scenoje gyvena savo gyvenimus. G. Samsono „Lietaus reminiscencijos“ tapo savotišku tramplinu, nuo kurio B. Letukaitė nėrė į choreografijos vandenis, pateikdama savo interpretaciją muzikai ir kūno plastikai. Įkvėpimo autorė sėmėsi ir iš H. Boscho tapybos darbų, kuriuose užfiksuotos septynios didžiosios nuodėmės. Spektaklyje „Išplautas dangus“ jos tampa ne statiškais moraliniais konceptais, ne fotografo, dailininko ar istoriko užfiksuotu vaizdu ar tekstu, bet patirtimi čia ir dabar.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder